Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

"Piknik" u Župi svetog Josipa u Varaždinu

VARAŽDIN, 18. 04. 2022.
„Od mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko (Dj 4, 32-33).”             
                                                                     
            Dana, 18. 4. 2022. godine, na Uskrsni ponedjeljak, održan je prvi župni piknik Župe sv. Josipa u Varaždinu. Na pikniku se potpuno ostvarilo zajedništvo koje je opisano u Djelima apostolskim. U želji da se vjernici župe svetog Josipa zbliže i upoznaju, nastala je ideja zajedničkog blagovanja i susreta u velikoj obitelji župne zajednice. Vjernici su se najprije okupili na svetoj misi koju je predslavio vlč. Karlo Kruljac, domaći sin župe, a sada upravitelj župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici. Osim župljanima, poziv za župni piknik upućen je i osobama s invaliditetom. Tako se okupilo pedesetak osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, prijatelja i volontera. Između ostalih, na toj misi okupila se i zajednica gluhih i gluhoslijepih osoba te je župnik, vlč. Leonardo Šardi, prevodio misu na hrvatski znakovni jezik.
 
            Nakon okrepe za euharistijskim stolom slijedilo je slobodno druženje i okrepa za obiteljskim stolom. Naime, svi su od strane župnika bili pozvani ponijeti hranu i piće sa sobom. Pri tome je naglašeno da su svi i domaćini i gosti. Vjernici su poziv shvatili i više nego ozbiljno, a trpeza je bila vrlo bogata i svi su rado sve dijelili jedni s drugima. Nije nedostajalo igre, smijeha ni pjesme. Nakon ovako bogatog odaziva, vjerujemo da će župni piknik postati dio redovitog života ove župe gdje su vjernici otvorenog srca i žive složno kao braća (usp. Ps 133).

            U prošlogodišnjoj poruci za Međunarodni dan osoba s invaliditetom, papa Franjo je istaknuo: „Po krštenju svaki od nas postaje punopravnim članom zajednice Crkve tako da svaki pojedini, bez isključenjâ ili diskriminacijâ, može reći: “Ja sam Crkva!”. Crkva je, naime, vaš dom! Mi, svi zajedno, činimo Crkvu jer je Isus odlučio biti naš prijatelj. Ona - i to je nešto što sve bolje moramo učiti u sinodalnom procesu koji smo započeli - »nije zajednica savršenih, nego zajednica učenikâ na putu koji slijede Gospodina i kojima je potrebno njegovo oproštenje.“ Zajedništvo Crkve, sa svim svojim udovima, upravo se osjetila u radosti ovog zajedništva.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika