Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Pepelnica - dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta

VARAŽDIN, 22. 2. 2023.
Dana 22. veljače 2023. godine, održan je tjedni susret zajednice „Bartimej“. Tema susreta je bilo korizmeno vrijeme. Na početku susreta, sve okupljene pozdravio je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.        

Volonterka Povjerenstva, Mihaela Slunjski, započela je svoje izlaganje nizom interaktivnih pitanja na koja su sudionici odgovarali spontano i slobodno. Tridesetak sudionika je aktivno pratilo i uključivalo se u rasprave koje su nastale nakon većine pitanja. Tako za njih pojam žrtve ima višestruko značenje: za neke je to prilika da se odrekne slobodnog vremena i pomoli se za osobu u potrebi, pomogne nekome u potrebi itd. Za druge je to odricanje od nečeg na što smo navezani. Žrtva, prema riječima sudionika, u ovoj skupini ljudi nije nešto što se nužno označuje pojmom žrtva, već se povezuje s pojmom ljubavi i služenja. Pokora je prema zaključcima sudionika, nastojanje da čovjek bude bolji, više pomaže bližnjima i radi na oslobađanju svog srca od zločestoće i mržnje. Važno je činiti dobra djela, bilo bi dobro krenuti upravo u onom smjeru koji nam nije nužno ugodan, krenuti u neku udrugu među ljude koje ne poznajemo. Važna je promjena iznutra, valja se mijenjati i to tako da to bude vidljivo u našim djelima, a ne riječima, nastojati biti humaniji.

Kroz dva video uratka, Mihaela je sudionicima još više približila pojam Korizme te svrhu posta i odricanja. Naime, važno je postiti, ali ne postiti zato jer to svi čine, već dati svrhu postu. Nismo bolji od drugih zato što postimo, važno je obraćenje srca. Korizmeno vrijeme je vrijeme gdje imamo priliku kroz četrdeset dana raditi na sebi, prepoznavati svoje slabosti i raditi na napretku i poboljšanju. Svi smo skloni padovima, no prema riječima Mihaele, važno je ustrajati, nakon pada ne ostati ležati već se uvijek iznova dizati prema Gore. Pojašnjavajući što je post, a što nemrs, istaknuto je kako je sveti Toma Akvinski naglasio da je Isus u petak predao svoje tijelo za svakoga od nas; doslovce „predao je meso za nas“, a time smo mi pozvani na malu žrtvu i odreći se konzumiranja mesa petkom. Preporuka je da se petkom nemrsi kroz cijelu godinu, a ne samo kroz korizmeno vrijeme.

Susret je završio svetom misom i klanjanjem koje je predvodio vlč. Leonardo Šardi, župnik župe sv. Josipa u Varaždinu na čijim se prostorima odvijaju susreti zajednice „Bartimej“. Svi sudionici su pristupili obredu pepeljenja posvijestivši si kako smo prah i da ćemo se u prah vratiti. No, i taj „prah“ Gospodinu je neizmjerno važan i dragocjen. U nastojanju da težimo ka savršenstvu jer smo stvoreni od Savršenog, pozivamo vas na korizmenu duhovnu obnovu koja će se 1. ožujka 2023. godine od 17 do 20 sati, odvijati u župi sv. Josipa.
 
Anika Sačić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika