Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Osjećaji ili emocije

VARAŽDIN, 6. 10. 2022.
            Vrlo zanimljivom temom o ljudskim osjećajima, sudionici zajednice „Bartimej“, koje okuplja Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, započeli su mjesec listopad. Izlaganje o važnosti i značenju emocija u životu čovjeka, prisutnima je u četvrtak, 6. listopada 2022. godine, govorila psihologinja Mateja Sabljak.
            U uvodnom dijelu susreta voditeljica je pitala sudionike kako se danas osjećaju. Kroz odgovore smo tako čuli da se prisutni članovi zajednice „Bartimej“ osjećaju radosno, zadovoljno te ispunjeno jer se na katehetskim susretima uvijek skupi najbolja ekipa na svijetu. Također, neki su iskreno priznali su uzbuđeni zato što uskoro očekuju prinovu u obitelji. Poput prave obitelji, kad su to čuli, svi su se iskreno obradovali.
            Sada pak otkrijmo što su to osjećaji ili emocije? Obilježje svake osobe od trenutka njezina rođenja su emocije. Emociju možemo zapravo opisati i kao karakter svakog pojedinca. Na osnovu toga stvara se i prvi dojam o nekome. Emocije koje obilježavaju naše živote mogu biti ugodne ili neugodne. Ne postoje dobre ili loše emocije. Važno je znati na prikladan način izraziti neugodne emocije. No, bez obzira kakve emocije bile, svaka od njih ima svoju svrhu te utječu na izgradnju ljudske osobnosti. U središtu naše pozornosti ovoga puta bile su četiri najpoznatije vrste emocija: radost, ljutnja, strah i tuga. Kako bi osjećaje mogli i vizualno više približiti, poslužile su nam i fotografije navedenih emocija u raznim dijelovima svijeta, jer gotovo svaki narod ima nekih svojih specifičnosti po pitanju osjećaja. Isto tako razmišljajući o ovoj temi, članovi zajednice „Bartimej“ zaključuju da je vlastite emocije dobro uvijek pokazati, ali i da ih u nekim situacijama treba moći i znati kontrolirati. Zbog toga često znamo reći da je svaka osoba zapravo gospodar vlastitih emocija.
            Po završetku teoretskog dijela sudionici su iznosili vlastita iskustva vezana uz navedene emocije. Promišljajući tako o tome što nas čini radosnima, najčešći odgovor bio je da su to trenuci prijateljstva, zajedništva, provođenja vremena s dragim i važnim ljudima, odnosno trenuci kada imamo prilike biti sa svojim obiteljima te međusobno podijeliti trenutke uspjeha ili pak neke male, ali svakom pojedincu bitne sitnice. Odgovarajući na pitanje što nas sprječava u širenju radosti, odnosno kako srušiti tu prepreku, zaključujemo sljedeće: Ono što nam teško pada su trenuci ulaska u svađe s najbližima ili pak oni trenuci kada osjećamo nezadovoljstvo odnosom samih prema sebi. Najučinkovitiji način prevladavanja takvih situacija jest humor, podrška, ljubav, suosjećanje, odnosno, takve situacije trebaju biti motiv da probudimo dijete u sebi. Sastavni dio naših života su tuga i strah. Oni također mogu poslužiti tome da nas učvrste i ohrabre u teškim trenucima. Primjerice, kada nas nešto boli obično budemo nervozni i u strahu, jer ne znamo kako će sve završiti. Osjećaj straha u nama budi i tugu. Kako bismo takvu situaciju mogli prevladati vrlo važno je imati pozitivan stav i otvorenost srca za Božje djelovanje u našem životu. Na kraju svega, i sam Bog nam upućuje poziv da uvijek bez obzira na sve budemo radosni.
            Želeći nas potaknuti da se potrudimo svakodnevno živjeti tu radost, voditeljica je istaknula da na kraju dana trebamo zastati te promisliti na čemu smo iskreno zahvalni. Pri samom kraju susreta, a prije svete mise, izrekli smo i spontanu molitvu za blagoslovljen porod mlade majke.
            Za kraj recimo da će se radosni te blagoslovom ispunjeni susreti članova zajednice „Bartimej“, nastaviti već za tjedan dana, odnosno 13. listopada - kada ste svi dobrodošli.
 
Krunoslav Šardi         


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika