Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Održan projektni tjedan "Bartimej 2023."

VARAŽDIN, 26. - 30. 6. 2023.
 U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije i međunarodne Zaklade „socioMovens. Giving Europe a Soul“ Socijalnog instituta „Kommende Dortmund“ nadbiskupije Paderborn od 26. do 30. lipnja 2023. godine, održan je projektni tjedan „Bartimej“. Projektni tjedni ovakve naravi u Varaždinskoj biskupiji provode se od 2015. Godine, a od 2016. godine projektni tjedan usmjeren je prema osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Također, projekti se provode u zemljama srednje i istočne Europe, a cilj im je senzibilizacija mladih za potrebe osjetljivih skupina u društvu.
           
Po prvi puta na projektnom tjednusu sudjelovali učenici šest različitih škola. Sudionici su kroz cijeli tjedan bili smješteni u Pastoralnom centru u Ludbregu odakle su polazili u različite centre, udruge i domove koji skrbe o osobama s invaliditetom ili drugim ranjivim skupinama društva. Budući da se mladi nisu poznavali, prvi dan je započet igrom „Mreža prijateljstva“ kroz koju su sudionici mogli bolje upoznati jedni druge. Prof. Ivana Peček je kroz predavanja i radionice na temu „Hodaj u mojim cipelama“, mladima približila svijet osoba s invaliditetom. Detaljno su razrađeni različiti oblici invaliditeta, specifičnosti i način komunikacije s osobama s invaliditetom. Također je progovoreno o uzrocima teškoća te načinima nošenja samih roditelja djece s teškoćama s dijagnozama djeteta. Kroz različite radionice mladi su imali priliku na vlastitoj koži doživjeti svijet osoba s raznim vrstama invaliditeta. Svaki dan je započinjao motom dana koji su mladi bili pozvani živjeti kroz razne situacije s kojima su se susretali tokom dana. Kroz moto prvog dana „Play fair“ („Igraj pošteno“), mladi su doista igrali pošteno i čitavim se srcem angažirali u svim radionicama.

Drugi dan projektnog tjedna sudionici su posjetili udrugu „Ludbreško sunce“ u Globočecu gdje su ih srdačno dočekali predsjednica udruge gospođa Ruža Zlatar sa suradnicima. Korisnici udruge s mladima su aktivno sudjelovali u zanimljivim kreativnim radionicama i međusobno se upoznavali. Popodne je bilo organizirano druženje u udruzi „Bolje sutra“ u Koprivnici gdje je predsjednica udruge gospođa Marija Mraz mladima približila rad i aktivnosti udruge. Mladi su zatim podijeljeni u tri grupe kako bi se uključili u različite radionice. Mladi su i ovaj put dokazali da ozbiljno shvaćaju moto kojeg su čuli ujutro „Hang in!“ („Uključi se, ne odustaj ni onda kada postane teško!“). Nesebično su se angažirali u služenju i druženju s korisnicima udruge te pomicali svoje granice kroz radionicu izrade tjestenine od koprive, igranje košarke u kolicima i pravljenju voćne salate.

Treći dan sudionici su posjetili Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri gdje su ih srdačno dočekali gosp. Tomislav Sarić i gospođa Lucija Katalenić. Nakon dvosatnog druženja s korisnicima različite dobi i oštećenja, mladi su u kratkom pojedinačnom osvrtu istaknuli kako u početku nisu znali kako se ponašati jer im je to bio prvi kontakt s korisnicima koji ne mogu pričati i od kojih se rijetko dobiva povratna informacija.  Unatoč prepreka, mladi su pronašli način komunikacije putem dodira, pjesme, pogleda. Popodne je organizirano druženje u Caritasovom domu za starije i nemoćne „Ivan Krstitelj“ u Ivancu. Sve sudionike je ljubazno primila gđa Jasminka Latin sa suradnicima. Mladi su ponovo podijeljeni u više grupa, a kvalitetnih razgovora te smijeha i radosti u komunikaciji s korisnicima Doma nije manjkalo. Sudionici projektnog tjedna bili su impresionirani radošću i optimizmom korisnika, a sami korisnici su iskreno zahvalili na dolasku i pozvali mlade da ih dođu što češće posjetiti. Susret je završio zajedničkim euharistijskim slavljem.
           
Četvrti dan projekta bio je prožet predavanjima o djelovanju zaklade „socioMovens“, pomišljanju o duhovnoj dimenziji čovjeka i njegovoj mogućnosti da učini nešto za društvo i Crkvu te je predstavljen je rad Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Popodne su se mladi priključili susretu zajednice „Bartimej“ koja se inače
redovito okuplja četvrtkom na prostoru župe sv. Josipa u Varaždinu. Na susretu, osim mladih i članova zajednice, sudjelovalo i nekoliko članova Udruge distrofičara Varaždin, Udruge gluhih i nagluhih gradaVaraždina i Udruge slijepih Međimurske županije. Pedesetak sudionika ovom prilikom se pobliže upoznalo s različitim vrstama invaliditeta. Imali su prilike igrati igru „Čovječe, ne ljuti se!“ za slijepe osobe i upoznati se s različitim pomagalima koje slijepim osobama olakšavaju život. Kroz radionicu stimulacije gluhosljepoće imali su priliku sami se staviti u cipele gluhoslijepih osoba te na kratko iskusiti stvarnost njihovog svijeta. Uz učenje znakovnog jezika, sudionici projektnog tjedna imali su prilike i naučiti kako rukovati invalidskim kolicima te su prošetali s osobama s invaliditetom. Susret je završen sa svetom misom s vjernicima Župe sv. Josipa te hodočasnicima Marijanskog zavjeta za domovinu.
           
Zadnji dan projektnog tjedna mladi su posjetili Caritasov centar „Antun Bogdan“ u Čakovcu gdje su se družili s korisnicima s višestrukim oštećenjima. Na početku je sve nazočne pozdravila ravnateljica, gospođa Kristina Novaković. Zatim su mladi podijeljeni u grupe u kojima su imali priliku naučiti kako komuniciraju korisnici koji su neverbalni, zatim su se upoznali s načinom funkcioniranja korisnika kojima je dijagnosticiran autizam, a sudjelovali su i u kreativnoj radionici izrade lubenica od papira.
           
Projektni tjedan je završen podjelom certifikata od strane Povjerenstva i zaklade socioMovens. Vlč. Leonardo Šardi je ispred Povjerenstva, zajedno sa Miriam Schäfer ispred zaklade „socioMovens“, svakom sudioniku pojedinačno uručio certifikat o završenom projektnom tjednu. Miriam, suradnica zaklade “socioMovens“, izrazila je zadovoljstvo cijelim tjednom i otvorenošću mladih. Naglasila je kako je pod dojmom angažiranosti mladih i spremnošću da pristupe prve i ostvare kontakt s osobama s invaliditetom.
           
Naravno da ovaj projektni tjedan ne nosi samo jedna osoba već više njih. Stoga iskreno zahvaljujemo svim profesorima, školama, udrugama i centrima koje su prihvatile suradnju kao i volonterki Mihaeli Herceg koja je cijeli tjedan nesebično služila i bila na raspolaganju.
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika