Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Održan 30. online susret osoba s invaliditetom i prijatelja

VARAŽDIN, 19. 5. 2021.
U srijedu, 19. svibnja 2021. godine, održan je trideseti katehetski online susret osoba s invaliditetom i njhovih prijatelja koji se, zbog trenutne epidemiološke situacije, odvija preko platforme Zoom. Budući da je ovo bio „okrugli” susret, sudionici su se prisjetili pojedinih događaja i tema koje su se obrađivale na tjednim susretima, a također je bilo i riječi o prijedlozima što i kako činiti dalje.

Krunoslav Šardi, medijski suradnik i član Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, na početku je sve prisutne podsjetio o nazivima svih tema koje su se obrađivali od 22. listopada 2020. godine do danas. Podsjetio je da su se susreti održavali jednom tjednom u trajanju od dva sata te je svaki susret imao svoju strukturu. Na početku svakog susreta bila je „vremenska prognoza” - trenutak izmjene događaja koji su obilježili protekli tjedan. Nakon toga je netko od volontera ili članova Povjerenstva održao središnju temu, a na kraju je bilo još vremena za razgovor.

Nakon kratkog prisjećanja tema susreta, sudionici su pogledali slike, a potom je svaki od prisutnih sudionika imao priliku progovoriti na nekoliko pitanja. Sudionici su bili pitani: Kako im je na susretima? Koje teme su im bile najbolje? O kojim temama bi voljeli pričati u budućim susretima? Susreti su obilježili ovo vrijeme pandemije budući da mnogi nisu mogli sudjelovati u radu udruga i na nekim redovitim aktivnostima koji su im obilježavali svakodnevicu. Stoga, izrazito je prisutna želja za susretima uživo koji se planiraju u ljetnim mjesecima. Od tema koje su sudionicima ostale u sjećanju su biografije svetaca o kojima smo promišljali (sv. Lucija, sv. Martin, sv. Ivan don Bosco...). Među prijedlozima za iduće susrete predloženo je da se više progovori o sakramentima, razmatranju Božje Riječi, biografijama svetaca... Također, istaknuta je želja da se i više govori o osobnim svjedočanstvima vjere kako osoba s invaliditetom, tako i prisutnih volontera. Molitva je susret s Bogom te je prijedlog da i molitveni trenuci budu duži u ovim susretima.

U sklopu susreta, otpjevali smo nekoliko pjesama, bilo je vremena za neformalni razgovor, a nastavak naših druženja slijedi u četvrtak, 27. svibnja od 16 sati.
 

Leonardo Šardi