Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Obitelj Jurić neustrašivo i hrabro kroči kroz život

VARAŽDIN, 26. 5. 2022.
Na blagdan Uzašašća Gospodinova, u četvrtak, 26. svibnja 2022. godine, održan je još jedan u nizu katehetskih susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koje organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Ovotjedni susret bio je prilika da tridesetak sudionika upozna bolje život svog prijatelja Mihaela Jurića i dozna kako treba neustrašivo i hrabro kročiti kroz život unatoč svim izazovima.
 
Mihael je rođen 5. listopada 1998. godine. Dolazi iz župe Uznesenja blažene Djevice Marije na Nebo u Bednji gdje živi sa svojim roditeljima i mlađom sestrom koji su mu velika podrška. Kao prijevremeno rođena beba ostaje bez kisika te je zbog toga oživljavan, a kao posljedica toga postavljena mu dijagnoza cerebralne paralize. Mihael završava osnovnu školu po redovnom programu. Zbog svega toga, kao i ostalih uvjeta vezanih uz njegovo obrazovanje, biva pohvaljen od strane Agencije za obrazovanje. Zahvaljujući svojim prijateljima kao i požrtvovnosti učiteljice, Mihael je u školi prihvaćen i vrlo društven. Upravo zahvaljujući tome njegovi kolege iz razreda i danas ga često posjećuju, što Mihaelu izrazito puno znači. Unatoč odličnom uspjehu nakon osnovne škole, Mihael ne nastavlja svoje obrazovanje, iako mu je ponuđena mogućnost odlaska u srednju školu u zagrebačkoj Dubravi, što bi mu obzirom na njegovo stanje uz slabovidnost bilo naporno, dok se s druge strane obitelj nije željela odvojiti od njega. No, taj nedostatak Mihael nadoknađuje praćenjem obrazovnog programa i pomažući sestri Kristini u učenju.

Kao društvena osoba Mihael je i član moto kluba „Ivanec“, s čijim se članovima često druži. Uz to on je i strastveni ljubitelj sporta, a posebno rukometa. Tako prati redovito nastupe ŽRK „Podravka“ iz Koprivnice, kao i rukometnu reprezentaciju Hrvatske. Uz sport važno mjesto u Mihaelovu životu zauzima i glazba te je kroz svoj život upoznao i brojne glazbenike među kojima posebno ističe „Kavalire“. U nastavku susreta Mihael nam je opisao kako izgleda jedan njegov dan: nakon ustajanja slijedi redovita fizikalna terapija, zatim praćenje TV programa, pa druženje s obitelji i prijateljima te obavezan boravak u prirodi. Također, njegova obitelj bavi se vinogradarstvom pa imaju i „kljet“ s prekrasnim pogledom na cijelo Zagorje. Otkrio nam je Mihael da tata ima dobro vino, pa je svaki gost u njihovoj „kljeti“, koja je prilagođena i osobama s invaliditetom, dobrodošao.

Često znamo u svakodnevnom govoru čuti pa i reći da imati u obitelji osobu s invaliditetom, na neki način znači imati i blagoslov, no ipak to donosi i brojne izazove. Posvjedočila nam je to danas i obitelj Jurić. Kada smo Mihaela pitali što mu u životu teško pada iskreno nam je odgovorio kako bi kao mlada osoba volio odlaziti na neke događaje baš poput svojih vršnjaka što nažalost nije uvijek moguće. Zbog toga smo u međusobnoj razmjeni mišljenja svi zaključili da bi bilo dobro kad bi se asistenti u nastavi više educirali kako nama osobama s invaliditetom pomoći u primarnim stvarima, poput pomoći u transferu ili pak u obavljanju higijene, dok bi dijete u razredu trebali više pustiti da se druži sa svojim vršnjacima. Također, razne komisije koje odlučuju o stupnju invaliditeta trebale bi prije svega promatrati mogućnosti svake osobe pojedinačno, a manje se voditi zakonskim propisima.

Ipak, zaključujući ovo svjedočanstvo obitelji Jurić, doznali smo da Mihaelu puno znače ovi susreti u našem Povjerenstvu, kojima se uvijek veoma raduje i s radošću odaziva. Upoznavanje pak ove velike obitelji iz dana u dan, pridonijelo je i rastu vjere ove obitelji.

Kao velika obitelj u radosti i zajedništvu kod obiteljskog stola proslavili i rođendan našeg prijatelja Tonija Majcena. Bili su to zaista radosni trenuci druženja uz pjesmu. Sami susret zaključili smo zajedničkim euharistijskim slavljem, koje je uz današnji blagdan predvodio povjerenik i župnik župe svetog Josipa u Varaždinu – vlč. Leonardo Šardi.

S našim redovitim katehetskim susretima nastavljamo i kroz mjesec lipanj. Tako će naš sljedeći susret biti na istom mjestu već kroz tjedan dana, odnosno u četvrtak, 2. lipnja, s početkom u 16 sati.
 
Krunoslav Šardi     
     


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika