Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

O "Duhovnosti osoba s invaliditetom" na "Psihošpanciru"

VARAŽDIN, 15. 2. 2020.
Društvo psihologa Varaždin organizator je konferencije „Psihošpancir” kojom se obilježava Tjedan psihologije. Ove godine „Psihošpancir” se održava 14., 15. i 17. veljače u Varaždinu i Čakovcu.

S ciljem upoznavanja stručnjaka i zainteresirane javnosti o ovom vidu dušobrižništva na razini Varaždinske biskupije, članice Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te djelatnice Dnevnog boravka djece „Dr Antun Bogdan” Čakovec koji djeluje u okviru Caritasa Varaždinske biskupije i Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, profesorice Kristina Novaković i Renata Treska, iznijele su svoj rad na temu „Duhovnost osoba s invaliditetom” na spomenutoj konferenciji.

Duhovnost predstavlja značajnu potrebu u ljudskom postojanju. Očituje se u težnji za komunikacijom s Transcendentalnim. Sudjelovanje u vjerskim aktivnostima i događanjima za osobe s invaliditetom, osim zadovoljavanja ove potrebe, predstavlja i put uključenja u zajednicu. Na taj način osnažuje se samopouzdanje putem aktivnog sudjelovanja u vjerskim obredima i praksama. Skrb za duhovnost osoba s invaliditetom u manjim zajednicama izvan gradskih središta ujedno je i način nadogradnje društvene kohezije. S nakanom objedinjavanja skrbi za duhovnost osoba s invaliditetom, formirano je Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije s perspektivom umrežavanja na nacionalnom nivou. U djelokrugu Povjerenstva je i obuhvat mladih volontera putem susreta osmišljenih i organiziranih upravo za njih s ciljem poticanja osobnog rasta i razvoja.
 
Renata Treska
Kristina Novaković