Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Neprolazna radost poezije

VARAŽDIN, 27. 5. 2021.
U četvrtak, 27. svibnja 2021. godine, preko ZOOM-a održan je virtualni susret u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Uz 20-ak sudionika, koje je s radošću pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, dvosatno druženje brzo je prošlo, i to, kao i uvijek, u odličnom raspoloženju svih nazočnih.

Druženje je započelo uz „Tvojih pola sata“, pjesmu Hrvoja Hegedušića, čime smo se podsjetili kako je vrijeme, koje je darovano nekome, izuzetno vrijedno, još kad bi sat otkucavao sporije, bilo bi i više nego dobro. U nastavku je svatko mogao izreći što mu se lijepo dogodilo u proteklih tjedan dana i što ga očekuje, ohrabriti ostale prijatelje i uputiti koju čestitku, a potom je uslijedio središnji dio susreta koji je vodio pjesnik Danijel Kralj.

Bio je to poziv na radost, izbor svjetla umjesto tame, i svi su mogli uživati u odabranim stihovima i priči o stvaralaštvu koje je jače od svih prepreka. Pjesnik je istaknuo sve najbitnije: od početka pisanja poezije, 15. listopada 1997., preko domaćih uradaka koji su postali stihovi, a zatim je krenuo pregled ponajboljih pjesama odabranih za druženje. Danijel Kralj dobitnik je druge nagrade na Goranovu proljeću u Lukovdolu u kategoriji učenika osnovnih škola Republike Hrvatske za godinu 2003. i priznanja Općine Sveti Juraj na Bregu za doprinos kulturi, što je primio 2018. godine. Mladi pjesnik i magistar kroatistike objavio je četiri pjesničke zbirke: „Put do ljubavi, mira i sreće“ 2000., „Moja lutanja“ 2004., „Vrijeme za snove“ 2014. i „Moja radost neprolazna“ 2018. godine, a piše i dalje. Bilo je tu stihova o ljepoti prirode, pjesništvu općenito, ali i duhovnih pjesama koje piše s posebnom radošću jer mu vjera mnogo znači u životu. Nakon izlaganja uživali smo uz Arsena Dedića i pjesmu Tina Ujevića „Odlazak“ prema želji samog pjesnika koji se tako prisjetio Goranova proljeća, gdje je upravo Dedić bio dobitnik Goranova vijenca 2003., baš kad je Danijel Kralj dobio nagradu u kategoriji učenika.

Na kraju, uz obavijest kako će sljedeći susret biti nakon blagdana Tijelova, donosimo Kraljeve stihove koji su bili i molitva Duhu Svetome koji je nedavno sišao na apostole i na Crkvu.


ZAHVALA I MOLITVA DUHU SVETOME
 

Duše Sveti, hvala što si s nama
kada našoj duši prijeti tama.
Ti nam daješ mudrost,
razum, savjet, jakost,
znanje i pobožnost
i straha Božjega,
darove što jači su
od problema i zla svega.

Crkvi cijeloj mnogo znači
što si tu, tako duhovno smo jači.
Tvojom se dobrotom čovjek uvijek hrani
i moli se da ga nikad grijeh ne rani.

Ti božanska osoba si treća
što pokazuje s Ocem i Sinom
gdje se krije prava radost i sreća -
u Crkvi gdje smo obasjani
Gospodnjom toplinom.

Sada znamo kamo poći dalje.
Tvoja snaga do svjetla nas šalje.
Tu je naša radost, tu smo sretni mi
i na toj smo stazi mir pronašli svi.

Danijel Kralj

 


Slika