Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Misno slavlje u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Čakovcu

ČAKOVEC, 8. 12. 2021.
            Na poziv predsjednice Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, gospođe Miljenke Radović, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, predslavio je 8. prosinca 2021. godine, svetu misu u crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je obilježen u petak, 3. prosinca.
            Pozdravivši vjernike koji su se okupili na misnom slavlju, vlč. Šardi je istaknuo da se nalazimo u izazovnim vremenima, ali da je stoga još i važnije okupljati se pod okriljem Crkve i blažene Djevice Marije, čiji blagdan Bezgrješnog začeća Crkva danas slavi. Marija će nas uvijek podizati i voditi svome Sinu.
            U propovijedi je istaknuto kako Bog, kada stvara čovjeka, to uvijek čini iz ljubavi i slobode. Stoga daje čovjeku slobodu. Tu slobodu daje Adamu i Evi koji je nisu dobro iskoristili. No, isto tako, tu slobodu je imala i Marija, koja je Bogu rekla: „Evo službenice Gospodnje!” Po Mariji, po Njenoj čistoj duši i potpunom predanju, Bog se može utjeloviti u Njenoj utrobi koja je čista i nije ranjena istočnim grijehom. Marija je imala priliku birati, mogla je reći i „ne” jer nije znala što sve Bog stavlja pred nju, ali ona prihvaća Božji plan jer vjeruje.
            Naglašeno je kako su osobe s invaliditetom često primorane vjerovati osobi do sebe, vjerovati ljudima koji su im dani kako bi im pomagali u njihovoj svakodnevici. Ljudski je da čovjek osjeti tjeskobu jer možda ne razumije svoju životnu situaciju i da mu bude teško, no u tim trenucima valja uvijek pogled podizati prema Bogu. On nije daleki Bog, On ne viče i ne buči, djeluje u skrovitosti, pazi na nas da se ne spotaknemo i čeka da Mu se obratimo, da Mu kažemo: „Gospodine, trebam te, teško mi je. Sad je neizdrživo!” I On je tu, s nama.
            Papa Franjo je na ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom uputio poruku ohrabrenja u kojoj između ostalog naglašava: „Crkva vas voli i treba svakoga od vas da ispunite svoje poslanje u službi evanđelja. Sretni smo što nas je kao kršćane zapao taj privilegij, a to postaje i naš poziv: biti Isusovi prijatelji.” Možda se nam čini da nekada nismo dobrodošli u crkvu, nailazimo na razne barijere koje nam priječe ulazak u neki prostor, no možda su puno gore barijere u našim srcima. Crkva je pozvana biti ona koja će rušiti barijere i u čijem će se okrilju svatko osjećati dobrodošlim i doživjeti iskustvo prijateljevanja s Isusom.
Završivši propovijed, vlč. Leonardo Šardi je naglasio riječi pape Franje: „Iz prijateljstva s Gospodinom dolazi također naš poziv. On nas je izabrao da donesemo mnogo roda i da naš rod ostane (usp. Iv 15, 16). Predstavljajući se kao pravi Trs, želio je da svaka loza, koja je s njim povezana, donese rod. Dà, Isus želi da prispijemo „sreći za koju smo stvoreni. On želi da budemo sveti i ne očekuje da se zadovoljimo osrednjim, mlakim, razvodnjenim životom” (apostolska pobudnica Gaudete et exsultate, 1).
 
Anika Sačić
           
 


Slika
Slika
Slika
Slika