Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

VARAŽDIN, 3. 12. 2020.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježavao u četvrtak, 3. prosinca 2020. godine, održan je još jedan u nizu online susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Prigodni susret uz ovaj dan vodio je povjerenik vlč. Leonardo Šardi, a na kojem je ovog puta prisustvovalo do sada rekordnih 25 sudionika. Osobe s invaliditetom iz različitih dijelova Republike Hrvatske, volonteri, članovi Povjerenstva započeli su susret već tradicionalnom „vremenskom prognozom“. Nakon nje sudionici su progovorili i o važnosti Međunarodnog dana osoba s invaliditetom za cjelokupno društvo u kojem živimo, a sve to popraćeno je i prigodnom pjesmom „Hvala ti moj dobri anđele“, u izvedbi poznatih pjevača u čijem spotu su sudjelovale i brojne osobe s raznim vrstama invaliditeta.

Središnji dio susreta nastavljen je u istom tonu, jer su sudionici govorili o tome tko su anđeli u njihovim životima, s kime najčešće dijele one radosne, ali i tužne trenutke u svojim životima te koje talente i snove imaju. U vrlo iskrenim, pa i dirljivim odgovorima sudionika, istaknuta je važnost i blizina obitelji i prijatelja s kojima međusobno dijele svoju svakodnevicu, kao i to da im je važna Božja prisutnost, jer On, ipak, najbolje poznaje svakoga od nas. Govoreći o svojim talentima i provođenju slobodnog vremena, sudionici su istaknuli učenje stranih jezika, čitanje knjiga, slušanje glazbe, zatim zanimljive tehnike računanja te druženje s prijateljima uz društvene igre. Od snova istaknute su želje za daljnjom edukacijom na raznim područjima, kao i upoznavanje novih zanimljivih ljudi, kao i želje za više međuljudske solidarnosti na što bi nas trebalo potaknuti i ovo izazovno vrijeme pandemije koje živimo.

Cilj ove teme i samog susret jest bilo posvijestiti činjenicu da svi imamo različite izazove i teškoće u svojim životima te da je stoga važno sve teškoće i radosti znati dijeliti s bližnjima i osobama od povjerenja kako bi ih mogli zajednički prevladati. U slobodno vrijeme pozvani smo nastaviti slijediti vlastite talente i snove s mogućnosti da uz volju Božju jednom budemo u prilici svoje sposobnosti staviti u korist crkvene i društvene zajednice u kojoj živimo i kojoj pripadamo.
 

Krunoslav Šardi