Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Međunarodna edukacija koordinatora udruge "socioMovens. Giving Europe a Soul"

Berlin, 21. - 24. 10. 2021.
Od 21. do 24. listopada 2021. godine na Fazendi da Esperanca Nauen, nedaleko Berlina, održano je edukacija „Internationale Koordinator/innen Schulung - Christian Leadership Schulung“. Na edukaciji su sudjelovale volonterke Povjerenstva pastorala za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije Mihaela Slunjski i Jelena Žinić, članice Povjerenstva Anika Sačić i Ivana Peček te fra Klaudio Milohanović, ravnatelj franjevačke gimnazije u Slavonskom Brodu.

Prvi tzv. „projektni tjedan” u suradnji udruge socioMovens. Giving Europe a Soul, koja djeluje pri Socijalnom institutu Kommende Dortmund nadbiskupije Paderborn, i Varaždinske biskupije (voditelji vlč. Nikola Tomašević i Anika Sačić), ostvaren je upravo s mladima iz spomenute franjevačke gimnazije. Kasnije su svi projektni tjedni, projekt "Bartimej", ostvareni pod vodstvom vlč. Leonarda Šardija, povjerenika Povjerenstva, te prof. Saše Josipa Mileca i učenika Druge gimnazije Varaždin.

Na poziv osnivača socioMovensa, prelata Petera Klasvogta, odazvali su se koordinatori iz više zemalja srednje i istočne Europe (Hrvatska, Poljska, Ukrajina, Mađarska, Rumunjska). Svaki dan je započinjao svetom misom, predavanjima, radom po grupama, dok je završetak dana posvećen refleksiji o svemu proživljenom kroz dan. Cilj edukacije je osposobiti koordinatore za suočavanje s izazovima rada te izgradnja međusobnog zajedništva kako bismo što uspješnije mogli ponovno dati dušu Europi.

Prvi dan edukacije, prelat Klasvogt je napomenuo kako je važno da imamo očekivanja od ovog školovanja, ali i da su sva njegova očekivanja već sad ispunjena jer smo se uspjeli svi okupiti. Idući dan nakon jutarnje svete mise, sudionici su imali priliku čuti teška životna svjedočanstva momaka s Fazende da Esperanza. Zavirivši u dijelove svijeta iz kojeg dolaze momci koji su bili višegodišnji ovisnici i više puta na pragu smrti - a dolaze iz Paragvaja, Kenije i Brazila - sudionici su se mogli uvjeriti kako Božja ljubav ne traži svoje i nema granica. Momci su govorili iskreno, otvoreno i bez uljepšavanja svojih djela, svjedočeći kako se sve počelo mijenjati kad su dopustili da se Božja riječ ukorijeni u njihovim srcima i životima. Mir koji se odražavao na njihovim licima bio je jasan pokazatelj istinitosti njihovih riječi: „Kad dopustiš Bogu da u tvom životu bude na pr(a)vom mjestu, tada se sve mijenja. Ti se mijenjaš i počinješ biti sposoban opraštati sebi i drugima.“ Zajednica Fazenda je slična našoj zajednici Cenacolo i nastala je u Brazilu. U zajednici je službeni jezik portugalski i funkcionira na sličan način kao i Cenacolo te su rašireni po cijelom svijetu.

Drugi dan susreta sudionicima se obratio duhovnik Fazende napomenuvši kako on momke ne pita koliko su zla učinili, već koliko dobra mogu učiniti. Za uspomenu, duhovnik Fazende je svakome sudioniku poklonio prsten crne boje koji nose svi na Fazendi. Izrađen je od posebnog drveta oraha u Brazilu i simbolizira empatiju sa siromašnima cijeloga svijeta i podsjeća na istinu da smo svi voljeni od milosrdnog Oca, koji je izgubljenom sinu stavio prsten na ruku (Lk 15, 22).

U predavanju o kršćanskom vodstvu, prelat Klasvogt je naglasio kako „šefovanje nema apsolutno nikakve veze s kršćanskim vodstvom. U kršćanstvu je naglasak na služenju, a primjer služenja imamo u Isusu Kristu koji je svojim učenicima prao noge. Ako nema vodstva, nastaje zbunjenost. Ovdje nema mjesta mislima: Nisam dostojan, ne mogu ja to." Citirajući proroka Jeremiju (Jer 1, 6-8), naglasio je da je" vodstvo pitanje poziva. Netko me pozvao, i taj Netko zna da ja to mogu, a On će mi onda i pomoći. Tu je važan dijalog, otvoreno srce i um. Vođa treba biti poput dobrog Pastira koji daje svoj život (usp. Iv 10, 11). Vođa je onaj koji prvi sluša, prvi služi u služećem vodstvu. Ideja „socioMovensa” je iznutra kucati na vrata (Otk 3,20) i ići na periferije društva (usp. govor pape Franje u Asizu 04. listopada 2013.)."

U subotu je u radionici o zlostavljanju djece i mladih bilo riječi o tome kako je važno poznavati problem da bismo mogli kvalitetno pomoći. Važno je biti na raspolaganju žrtvama, pomoći im da se suoče s problemom i oslobode zlostavljača i trauma. Sudionici su ostali zatečeni istraživanjem koje je pokazalo da kod slučaja zlostavljanja tek sedma osoba doista i pomogne žrtvi i kreće u proces oslobođenja.

Zadnju večer, prelat Peter Klasvogt je progovorio o povijesti, djelovanju i planovima socioMovensa. SocioMovens je nastao kao nastavak Socijalne akademije koja se održavala za bogoslove iz raznih zemalja istočne i srednje Europe. U početku, nije bilo vizije kako i koliko bi se to sve moglo širiti i granati. Usporedio je rad i rast socioMovensa s radom u vinogradu. Na primjer, kad znamo da ćemo nešto raditi, primimo posude pa unutra stavljamo sadržaj. Kod socioMovensa je bilo upravo suprotno: krenuli su plodovi, a nije bilo posuda. Trebalo je sastaviti statut i vidjeti kojim se smjerom želi ići, da li doista ići tim smjerom koji je nov, a toliko potreban. I dogodilo se da se osluškujući Duh Božji samo krenulo u ostvarivanje socijalnih projekata širom istočne i srednje Europe, išlo se u susret raznim osobama na marginama društva i pokušalo dati dušu Europi koju je pomalo izgubila. SocioMovens je osnovan na jednoj konferenciji s bivšim polaznicima Socijalne akademije u Rimu, a danas je prepoznat i u Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, te veliku podršku ima od kardinala Petera Turksona. Time službeno započinje rad socioMovensa kakvog danas poznajemo. U planu je izdavanje knjižice koja će obuhvatiti definiciju, rad i cilj socioMovensa, a i poduzimaju se potrebni koraci kako bi organizacija socioMovens postala zakladom. Na kraju su svi sudionici pozvani na međunarodni susret u Krakowu u srpnju 2022. godine.

Što se tiče rada socioMovensa na razini naše domovine, pozvani smo na daljnju suradnju s mogućnošću sklapanja partnerskog ugovora čime bi i ostale biskupije dobile uvid u strukturu i u rad socioMovensa, ali i plodove koje on već donosi. Na području Varaždinske biskupije se mnogi mladi uključuju u projekt „Bartimej“, a kasnije aktivno sudjeluju u radu s osobama s invaliditetom. Također, aktivno se angažiraju u svojoj zajednici, bilo župnoj, studentskoj ili radnoj.

Uz Božju pomoć, kao koordinatori udruge socioMovens i dalje ćemo nastojati vratiti dušu Europi, ali i našoj domovini imajući na srcu Isusove riječi: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ (Mt 25, 40)
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika