Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Majko Božja Bistrička, moli se za nas!

VARAŽDIN, 9. 07. 2021.
Trećim katehetskim ljetnim susretom „Ljeto s Isusom“, stigli smo do polovice našeg ovogodišnjeg ljetovanja uz Isusa, koje drugu godinu za redom organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Ljetno vrijeme za mnoge vjernike diljem naše domovine ali i svijeta prilika je da se pođe u neko svetište na hodočašće. Tako je u petak 9. srpnja 2021. godine, 30-tak sudionika „krenulo“ put Hrvatskog zagorja, upoznavajući Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Voditeljica ovog „hodočašća“ bila je prof. defektolog, gospođa Renata Treska, članica spomenutog Povjerenstva.

Na početku susreta sve je prisutne pozdravio povjerenik, vlč, Leonardo Šardi. Zatim smo podijeljeni u tri manje skupine prošli kroz „vremensku prognozu“. Bila je to prilika da se međusobno bolje upoznamo i zbližimo. U njoj su sudionici ponajprije istaknuli brojna druženja te pomaganje u obiteljskim poslovima i razne druge hobije.

Uoči blagdana Majke Božje Bistričke, kojeg Crkva slavi u utorak 13. srpnja, gospođa Renata je sudionike upoznala s time gdje se nalazi ovo nacionalno marijansko svetište, kao i sa samim kipom Majke Božje Bistričke koji je crne boje sa pozlaćenom krunom. Također, upoznati smo i sa „Zavjetnom molitvom Majci Božjoj Bistričkoj“ kao i rado pjevanim hodočasničkim pjesmama posvećenim Mariji: „O mila Majko Nebeska“ i „Majko Božja Bistrička“. Potaknuti „Zavjetnom molitvom Majci Božjoj Bistričkoj“, sudionici su mogli i sami uz pomoć volontera i članova Povjerenstva napisati molbenice i zahvale Bistričkoj Majci, u kojima su prevladavale zahvale za obitelji, nova prijateljstva, ljubavi, ali naravno i molbe za toliko nam svima potrebno zdravlje u ovim izazovnim vremenima svakodnevnog života. Zavjetne molitve stavljene su zatim na tzv. „zavjetni zid“ kao trajna uspomena na ovaj susret. U kreativnom dijelu susreta izrađivali smo mozaik Svetišta i sami kip Majke Božje Bistričke pomoću flomastera i lijepljenjem papirića. Bili su to također vrlo lijepi radovi koji će nam ostati kao trajna uspomena.

Uslijedilo je potom i zajedničko euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Šardi. Odlomak evanđelja dana, napisao je evanđelist Matej (Mt, 10, 16-23). U njemu nas Bog poziva, kako je istaknuo predslavitelj, da „unatoč tome što živimo u svijetu koji je prepun međusobnog nerazumijevanja i svađa, svatko od nas pojedinačno treba se vlastitim primjerom truditi drugome pokazati kako je uvijek važno činiti dobro. Nikada ne smijemo zaboraviti ostati „čovjek”, iako se ponekad ta ljudskost izgubi u našem okruženju.“ Na samom kraju otpjevali smo i himnu ovih naših susreta, pjesmu „Gradimo prijateljstvo“.

Uz najavu nastavka našeg ljetovanja s Isusom, koje je zakazano za petak 23. srpnja, također u vremenu od 16 do 19 sati, susret je priveden kraju neformalnim druženjem.
 

Krunoslav Šardi


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika