Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Majka Božja Lurdska

VARAŽDIN, 9. 2. 2021.
Unatoč pandemiji koja je ograničila sva putovanja svijetom, 20-tak sudionika katehetskih online-susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u utorak, 9. veljače 2021. godine, virtualno je hodočastilo Majci Božjoj Lurdskoj. Voditeljica ovog hodočašća bila je gospođa Renata Treska, prof. defektolog u Dnevnom boravku djece „Dr Antun Bogdan“ u Čakovcu, ujedno članica Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Hodočastiti znači putovati, odnosno „hoditi” i „častiti” u neko vjersko svetište diljem domovine i svijeta. Naše odredište uoči blagdana Majke Božje Lurdske, blagdana kojeg Crkva obilježava 11. veljače, a koji je ujedno i Svjetski dan bolesnika, bilo je upravo jedno od najpoznatijih svetišta u svijetu, koje se nalazi u francuskom gradiću Lourdesu.

No, kao što je to već uobičajeno na našim susretima, uoči hodočašća, u „vremenskoj prognozi“, sudionici su mogli istaknuti ponešto bitno što im se događalo u životima od posljednjeg susreta. Tu su ponajprije istaknuta manja obiteljska i virtualna druženja, proslave rođendana, lektoriranje knjiga i druge svakodnevne stvari kojima sudionici upotpunjuju svoje vrijeme. Potom je voditeljica upitala prisutne sjećaju li se nekog svog putovanja ili hodočašća u neko odredište ili svetište? Sudionici su tu ponajviše isticali sjećanja na svoja maturalna putovanja u Budimpeštu, Slovačku, diljem naše domovine, a bilo je tu i onih koji su imali priliku hodočastiti upravo u svetište u Lurd.

Središnji dio susreta započeo je prigodnom pjesmom vezanom uz ovo marijansko svetište, „Sred te se pećine“. Svetište u francuskom gradiću Lourdesu nalazi se u podnožju planinskog lanca Pirineja kroz koji protječe rijeka Gava. U tom je mjestu sa svojom obitelji živio mlinar, koji je imao kćer Bernardicu. Ona je bila vrlo živahna djevojčica koja je svakodnevno pomagala u poslovima svojoj obitelji. Malena Bernardica svakodnevno je s ostalim vršnjacima izvodila ovce na pašu. No, ipak, ona se razlikovala od njih po tome što je bolovala od astme, a nosila se i s drugim bolestima koje su prouzrokovale njezin nizak rast. Jednoga dana, Bernardica se sa svojim ovčicama udaljila od ostalih u namjeri da prikupi nešto suhih grančica u blizini rijeke Gave. I na tom je mjestu odjednom osjetila da više nije sama. Naime, Bernardici se ukazala Blažena Djevica Marija, ona koja je Bezgrešno začeta. Ukazala se ona Bernardici s jednim posebnim zadatkom. Događalo se to i danima poslije te je to sve više zanimalo i ljude iz svih dijelova svijeta. Bernardici je Majka Božja mnogo toga povjerila sa zadaćom da bude glasnica ostalim ljudima. Između ostaloga, potaknula ju je da se okupa na izvoru u spilji za koji nitko nije znao. Nakon nje tu se okupala i djevojka s paraliziranom rukom, koja je potom čudesno ozdravila. Od toga trenutka u Lourdesu se okuplja mnoštvo hodočasnika, svaki sa svojim potrebama i molitvenim zazivima. Simboli Svetišta u Lourdesu su: stijena, svjetlost, voda, mnoštvo hodočasnika, te bolesnici i njegovatelji. Uz ovo međunarodno poznato hodočasničko mjesto, na susretu su istaknuta i hodočasnička mjesta koja se nalaze u Hrvatskoj i svijetu poput: Marije Bistrice, Ludbrega, Sinja, Veprica ili Santiaga de Compostele, Rima, Fatime i Svete Zemlje. Od 11. veljače 1993. godine, sveti papa Ivan Pavao II., proglasio je Svjetski dan bolesnika u namjeri podizanja svijesti o njihovim potrebama.

U završnom dijelu susreta zajednički smo izmolili molitvu na čast Majke Božje Lurdske, a sudionici su izrekli i svoje dirljive zahvale za zdravlje, obitelj i prijatelje te posebno zahvalili na daru života. Na samom kraju je najavljen sljedeći susret koji će biti održan u četvrtak, 18. veljače i pjesmom „Svome Sinu nas povedi“, u izvedbi fra Marina Karačića.
 

Krunoslav Šardi