Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Majčin dan

VARAŽDIN, 5. 5. 2022.
Uoči Majčinog dana koji se obilježava druge nedjelje u mjesecu svibnju, ovoga tjedna katehetski susret osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koje organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, posvetili smo upravo našim majkama.

Naš ovotjedni susret, koji je održan u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine, započeo je već tradicionalnom vremenskom prognozom, u kojoj je 35 sudionika međusobno podijelilo neke od najvažnijih događaja od zadnjeg susreta. Tako smo između ostaloga čuli da je dio sudionika prošlu nedjelju proveo na godišnjem klanjanju u župi svetog Josipa na varaždinskoj Banfici, dok je naša volonterka Jelena, bila na obilježavanju 30. rođendana Frame u Zagrebu. Bilo je tu i govora o različitim hobijima ostalih sudionika.

Zajedničkom molitvom uvedeni smo u središnji dio susreta kojega je vodila članica Povjerenstva, gospođa Ivana Peček. Za početak sudionici su razmišljali o pojmu bogatstva. Odgovarajući tako na pitanje istaknuto je da postoji materijalno bogatstvo poput automobila, novca, zlata ili mobitela, kao i ono puno važnije za naš život - to je duhovno bogatstvo - pod  kojim podrazumijevamo ljubav, zajedništvo, prijateljstvo, povjerenje, obitelj. Upravo ovo duhovno bogatstvo jest ono koje nas jedino može izgraditi u kvalitetne i dobre osobe te našem životu dati potpuni smisao. Od svega navedenog ljubav je ono najveće bogatstvo koje majka može dati svome djetetu, svojoj obitelji. Zbog toga je žena imena Anna Marie Jarvis, još davne 1907. Godine, u spomen na svoju majku, osnovala Majčin dan. Kao simbol sjećanja i zahvalnosti Anna je toga dana podijelila 500 bijelih karanfila. Već dvije godine kasnije tadašnji američki predsjednik Wilson, Majčin dan proglašava nacionalnim praznikom, da bi se ubrzo ovaj dan počeo obilježavati diljem svijeta.

Majka je ona čija ljubav zaista ne poznaje granice. Ona je uvijek tu za svoje dijete da mu bude oslonac u svakoj prilici. Ona je ta koja će svoje dijete, pa i svoju obitelj, uvijek stavljati ispred sebe i svojih interesa, čak i onda kada je umorna i iscrpljena od napornog dana. To je ljubav koja nikada ne prestaje. Potvrđuju nam to i poznati mislioci koji o majkama govore ovako:
Niti jedan poklon majci nikada neće biti dovoljno dobar kao njen poklon tebi - život nepoznati autor.
Biti majka puno radno vrijeme jedan je od najbolje plaćenih poslova. Uzevši u obzir da je plaća čista ljubav. Mildred B. Vermont

Ovom prilikom svoju posebnu ljubav prema majkama kroz stihove iskazali su naši prijatelji Karolina i Danijel. Uz naše zemaljske majke, moramo znati da svakoga od nas čuva te vjerno prati na svakome koraku naša Nebeska Majka, koju na osobit način častimo u ovim svibanjskim danima.

Nakon teoretskog uslijedio je i kreativni dio susreta, u kojem su sudionici izrađivali prigodne čestitke svojim majkama. Susret je okončan euharistijskim slavljem, u zajedništvu s prvopričesnicima ove župe i njihovim obiteljima, koji se trodnevnom pripravom ovih dana spremaju po prvi puta pristupiti stolu Gospodnjem u sakramentu prve pričesti.
Na kraju recimo da će se naš sljedeći susret održati već za tjedan dana, točnije, u četvrtak, 12. svibnja - u redovitom terminu od 16 sati.
 
Krunoslav Šardi  


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika