Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Ljubav prema Bogu i bližnjemu

VARAŽDIN, 9. 3. 2023.
Dana 9. ožujka 2023. godine, održan je redoviti tjedni susret zajednice „Bartimej“. Četrdesetak sudionika je ispunilo dvoranu pastoralnog centra župe sv. Josipa u Varaždinu i započelo susret već uobičajenom „vremenskom prognozom“. U ovoj zajednici se njeguje obiteljska atmosfera pa sudionici slobodno i otvoreno međusobno dijele svoje životne preokupacije i izazove. Ohrabrujući jedni druge, osnaženi nastavljaju svoj životni put do idućeg susreta.

Povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, pozdravio je okupljene pojasnivši kako će se na susretu snimati prilog za emisiju „Normalan život“. Nekoliko članova zajednice „Bartimej“, u kratkom intervjuu, posvjedočilo je što im znače susreti i koliko utječu na njihove živote.
           
Članica Povjerenstva, Ivana Peček, potom je približila sudionicima temu ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Nakon molitvenog početka, putem prezentacije slikovito su uspoređeni prometni znakovi naspram poštivanja pravila ponašanja. Naime, čovjek je donio pravila da bude reda. Tako su važna pravila lijepog ponašanja u svakodnevici kako ne bi dolazilo do nereda i nemira. Potrebna je ravnoteža kako ne bi došlo do kaosa. Bog je također dao pravila, a to je deset Božjih zapovijedi. Prve tri zapovijedi opisuju kakvi mi trebamo biti prema Bogu dok ostalih sedam upućuje na to kako se treba odnositi prema sebi i drugima. Istaknuto je kako smo mi kao narod možda i potpuno zanemarili 2. Božju zapovijed. Često ime Božje koristimo kao psovku i poštapalicu. Možda bismo mogli uzeti za primjer židovski narod koji Božje ime spominje samo i isključivo u molitvi i pjesmi. Svaka zapovijed ima svoju dubinu i mudrost, no sudionicima je na poticaj za raspravu bila 5. Božja zapovijed. Jedan sudionik je istaknuo kako ta zapovijed nužno ne znači da smo na bojnom polju i da se ubijamo oružjem, već da su i riječi itekako jako oružje i da nekad mogu ubiti jače nego najsmrtonosnije oružje. Kroz prispodobu o milosrdnom Samaritancu (Lk 10, 30-37) sudionici su promišljali o tome tko je njihov bližnji. Prema njihovim riječima, bližnji je svaki onaj koji nam pomogne kad smo u nevolji, ali i onaj kome mi pomognemo, utješimo, zagrlimo.
           
Neki sudionici su otvoreno istaknuli kako je teško biti uvijek dobar, opraštati i pomagati, nekad se to čini poput nemoguće misije. Zajednički smo došli do zaključka kako je Isus svojom smrću na križu pokazao puninu ljubavi i praštanja; kao Njegovi učenici i braća, pozvani smo slijediti Ga u svim segmentima života.

Susret je završio svetom misom. Idući susret održat će se 16. ožujka 2023. godine, također u župi sv. Josipa u Varaždinu.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika