Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Ljubav kao glavni pokretač svega

VARAŽDIN, 18. 2. 2021.

U znaku ljubavi, koja sve u našim životima pokreće te daje smisao našega postojanja, protekao je još jedan katehetski online-susret osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a koji je održan u četvrtak, 18. veljače 2021. godine.

Ovoga tjedna susret naše „virtualne obitelji“, okupio je 25 sudionika, a kao što je to već dobri stari običaj, započeo je „vremenskom prognozom“. Uvodni je to dio u kojem svatko od sudionika ima priliku podijeliti s drugima ponešto bitno iz svoga života. Između ostaloga istaknuto je da su volonteri Povjerenstva uspješno priveli kraju ispitne rokove te su zahvalili na podršci. Također u proteklom razdoblju bilo je tu i raznih druženja, slavlja rođendana te raznih drugih svakodnevnih aktivnosti kojima se sudionici bave.

Središnja tema ovog susreta bila je vezana uz blagdan svetoga Valentina, koji se obilježava 14. veljače. Sveti Valentin je u narodu poznat kao zaštitnik zaljubljenih, zaručnika ali i braka. Tako je i voditeljica, volonterka Povjerenstva, studentica druge godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mihaela Slunjski, za temu izabrala naziv „Ljubav kao glavni pokretač svega“. Kada o tome malo dublje razmislimo, ljubav zaista jest ona koja pokreće naš život, daje mu smisao. O tome, odnosno toj i takvoj ljubavi govori nam i „Hvalospjev ljubavi“ iz Prve Poslanice Korinćanima (1Kor 13, 1-13). Hvalospjev je to koji nam daje istinitu i veoma važnu poruku za naš život, poruku koja glasi: „U životu možemo zaista imati sve, ali ako kao ljudi nemamo ljubavi onda nemamo ništa!”, odnosno ništa nema smisla ako ta ljubav nije iskrena i bezuvjetna. Na istome tragu bila je i pjesma člana Udruge slijepih Međimurske županije, pjesnika Danijela Kralja: „Ljubav uvijek put pronađe“. Cilj našega zemaljskog putovanja jest dolazak na drugi svijet. Trenutak je to kada nam vjera i nada više neće trebati, jer Boga ćemo, kao našu najveću Ljubav, licem u lice gledati.

U nastavku smo promišljali i o drugim oblicima ljubavi, kroz svakodnevne primjere voditeljice Mihaele, ali i ostalih sudionika. Ljubav u našem životu čine ljudi, ali i neke, možemo reći sitnice koje su vrlo bitne, a da toga često i nismo svjesni. To je, između ostalog, ljubav prema obitelji koja će gotovo uvijek napraviti sve samo da bi mi bili sretni. Zatim je tu prijateljstvo jer prijatelji su osobe u kojima uvijek nalazimo oslonac, povjerenje i ljubav, ali uz uvjet da smo i sami otvoreni i iskreni prema drugoj strani. Tu je i ljubav prema poslu, prema prirodi koja nas okružuje, prema životu te svakodnevici kada imamo prilike pomagati ljudima koji su u potrebi ili trebaju neki drugi oblik pomoći poput razgovora, savjeta ili, jednostavno, slušanja drugoga.

Sudionici su zatim raspravljali o različitim pitanjima: Je li lakše voljeti ili biti voljen, odnosno, kako „održavati“ ljubav? Gotovo jednoglasni odgovori bili su da svi u životu težimo tome da volimo i budemo voljeni, a ljubav u bilo kojem obliku možemo „održavati“ uz iskrenost, povjerenje te međusobno poštovanje u odnosima. Kako je Mihaela odlična poznavateljica francuskog jezika, čuli smo i pjesmu Jaquesa Preverta: „Pour toi mun amor“ („Za tebe moja ljubavi“), te se upoznali s nekim izrazima na francuskom jeziku.

Susret je zaključen u ljubavnom tonu, pjesmom Olivera Dragojevića „Vjeruj u ljubav“ na hrvatskom znakovnom jeziku te najavom slijedećeg susreta koji će biti u srijedu, 24. veljače.
 

Krunoslav Šardi