Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Ljepota zajedništva u postizanju istoga cilja

VARAŽDIN, 1. 2. 2023.


U srijedu, 1. veljače 2023. godine, održan je još jedan u nizu katehetskih susreta zajednice „Bartimej“. Susrete organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a održavaju se u pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu. Gost predavač je bio fra Ivan Lotar, rektor bazilike svetog Antuna Padovanskoga sa Svetog Duha u Zagrebu.

Na samom početku sve okupljene pozdravio je povjerenik Povjerenstva, vlč. Leonardo Šardi, zaželjevši dobrodošlicu fra Ivanu i njegovim suradnicama: gospođi Vedrani Grgić i gospođi Mariji Pongrac.

Nakon otpjevane pjesme s pokretima „Mi gradimo prijateljstvo“, dana je riječ fra Ivanu koji je ukratko predstavio Red franjevaca konventualaca, između ostalog opisavši franjevački habit koji je kod konventualaca crne boje, te je naglasio kako je sveti Franjo želio nasljedovati raspetoga Krista. Stoga i habit, kad se ispruže ruke, simbolizira križ. Na svakom habitu se nalazi pojas bijele boje sa tri čvora koji označavaju tri obećanja koja se daju kod polaganja redovničkih zavjeta: zavjet poslušnosti, čistoće i siromaštva. Izrečenim obećanjima, redovnici predaju svoj život Bogu, oslobađaju se navezanosti na zemaljsko, obećavaju poslušnost poglavaru, njeguju čistoću misli, riječi i djela te ne posjeduju ništa. Napomenuto je i kako je puno teže biti duhovno siromašan, biti ponizan, biti nenavezan na nikoga i na ništa. Stoga, redovnik treba biti potpuno Božji.

Zatim je fra Ivan članove zajednice „Bartimej“ upoznao sa zajednicom osoba s invaliditetom koji se okupljaju na Svetom Duhu, a nose naziv „Antunovi ljiljani“. Naziv simbolizira zaštitnika župe, ali i ljepotu i čistoću samog cvijeta. Takve su i osobe s invaliditetom: čiste, jednostavne i nevine. Okupljaju se tek nekoliko mjeseci, a poticaj su im bili upravo katehetski susreti zajednice „Bartimej“. „Antunovi ljiljani“ okupljaju osobe različite dobi i različitih vrsta invaliditeta. U zajednici osobe s invaliditetom mole jedni za druge i roditelje se potiče da mole za svoju djecu. Na susretima je roditeljima pružena mogućnost za svetu ispovijed jer je to jedini način da se u miru ispovijede znajući da volonteri brinu o njihovoj djeci i da imaju svo potrebno vrijeme za neometanu ispovijed. Istaknuto je kako je osobama s invaliditetom važno dati priliku da se izraze, bilo kroz društvene igre, kroz ples ili zagrljaj. Redovito se organiziraju razne radionice, a roditeljima je ponuđen i razgovor sa stručnim osobama. Nakon završenog okupljanja, „Antunovi ljiljani“, baš poput članova zajednice „Bartimej“, sudjeluju na svetoj misi s narodom te fra Lotar ističe: „Važno je da osobe s invaliditetom budu vidljive u župnoj zajednici“.

Član i volonter zajednice „Bartimej“, gospodin Danijel Kralj, ukratko je pojasnio izgled susreta zajednice „Bartimej“ naglasivši: „Ovdje se brzo stječu prijateljstva, dobije se nova snaga za život i svi jedva čekamo idući tjedan. Nije važno tko ima kakav oblik invaliditeta već je važno prijateljstvo. Jači smo od pandemije i svih poteškoća“. Potom je Danijel fra Ivanu poklonio svoju knjigu „Moja radost neprolazna“, na čemu se fra Ivan iskreno zahvalio. Fra Ivan je zamolio članove zajednice „Bartimej“ da se susret nastavi sa tzv. „vremenskom prognozom“ gdje sudionici dijele sa svima svoje životne događaje od posljednjeg susreta. Sudionici su iznosili aktivnosti udruga kojima pripadaju, izdvojili su životne poteškoće, ali i izrazili radost zbog mogućnosti druženja. Prepoznavši kako zajednica „Bartimej“ i „Antunovi ljiljani“ streme istom cilju - inkluziji osoba s invaliditetom u život Crkve i društva - fra Ivan je pozvao sve sudionike na susret zajednice „Antunovi ljiljani“ na Svetome Duhu.

Susret je završen svetom misom i klanjanjem koje je u povodu Velike devetnice svetom Josipu, predvodio fra Ivan Lotar u suslavlju s povjerenikom Povjerenstva i župnikom župe svetog Josipa, vlč. Leonardom Šardijem.

Idući susret zajednice „Bartimej“ održat će se u četvrtak, 9. Veljače, od 16 do 19 sati u pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže zajednici i uvjere se u istinitost riječi Malog Princa koje se redovito dožive na susretima: „Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.“
 

Anika Sačić



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika