Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

LITURGIJSKA TRADICIJA U KATOLIČKOJ CRKVI

VARAŽDIN, 27. 10. 2022.
U četvrtak, 27. listopada 2022. godine, u vjeronaučnoj je dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu održan još jedan susret zajednice „Bartimej“. Okupilo se oko 40 sudionika koje je srdačno pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Kao i obično, druženje smo započeli uz „vremensku prognozu“ koja je obilovala pohvalama prošlotjednog glazbeno-duhovnog susreta. Svi smo iznijeli kako smo proveli posljednjih tjedan dana.

Božja je nazočnost bila tijekom cijelog susreta koji je vodio član Povjerenstva Jakov Kocijan. Govorilo se o liturgijskoj tradiciji u Katoličkoj Crkvi pa smo mogli naučiti ili obnoviti znanja o nekim crkvenim pojmovima. Prisjetili smo se kako su se crkve nekada gradile jer bilo je pravila i propisa kojih se trebalo držati, a što se kroz stoljeća izmijenilo, a potom je bilo riječi o bitnim mjestima u crkvi kao što su oltar gdje svećenik predvodi misu, ambon gdje se čitaju misna čitanja i tabernakul gdje se drži Presveto Tijelo Kristovo. Spomenuli smo i misal koji je na oltaru te misnicu koju svećenik nosi na euharistiji. Misnice su različitih boja i nose se u skladu s vremenom u liturgijskoj godini. Tako postoje bijele misnice u kojima bijela boja simbolizira radost, crvene su znak ljubavi i trpljenja, zelene predstavljaju nadu, ljubičaste poniznost i pokoru, crne tugu i žalost, a ružičaste radost u žalosnim danima. Zatim se govorilo o crkvenoj glazbi kroz povijest, od gregorijanskih korala do vokalnog pjevanja, pučkih napjeva i moderne duhovne glazbe koja se ni u kojem dijelu euharistije ne izvodi, ali je prihvaćena na koncertima duhovne glazbe.

Nakon izlaganja uslijedila je i grupna radionica na kojoj smo još pobliže upoznali sve o čemu se govorilo i zasigurno će nam ubuduće crkva, nakon ovog Jakovljeva izlaganja, biti zanimljivija jer što se više crkva i njezina tradicija poznaje i što više znamo o mjestima i predmetima u njoj, to ćemo radosnije odlaziti na misu i primati sakramente.
Prije same svete mise proveli smo vrijeme u pjesmi i zajedničkom veselom druženju, a onda smo se i duhovno ojačali na euharistiji koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi. Sljedeći susret, na koji ste dobro došli, bit će 3. studenoga na istome mjestu i u isto vrijeme, stoga nakon blagdana Svih svetih i Dušnoga dana dođite i ponesite sa sobom radost i odlično raspoloženje, a ako i nije sve u najboljem redu, tu smo svi jedni za druge da međusobno bol otklonimo, a veselje uvećamo.
 
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika