Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

"Lectio divina" u Udruzi slijepih Međimurske županije

ČAKOVEC, 6. 10. 2020.
U utorak, 6. listopada 2020. godine, u Udruzi slijepih Međimurske županije održan je susret članova Udruge s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Na tom je susretu održano „božansko čitanje” („lectio divina”), oblik razmatranja Riječi Gospodnje. U uvodu smo se duhovno pripremili tako da ostavimo sve poteškoće i izazove iza sebe kako bismo što dostojanstvenije mogli krenuti u razmatranje, a potom je uslijedilo razmatranje, razmjena pročitanoga teksta, zahvaljivanje, prošnje, predanje i akcija. Pomolili smo se da nas Duh Sveti vodi kroz duhovni susret i svi smo osjetili radost zajedništva u toj molitvi.

Povjerenik Šardi pročitao je evanđeoski Lukin tekst o Isusu koji dolazi u jedno selo u posjet Mariji i Marti, dvjema sestrama koje su s radošću dočekale svog prijatelja. Marija je s velikim veseljem slušala što joj Isus govori, a Marta je bila zauzeta posluživanjem. Isus, premda je stao na Marijinu stranu, Marti želi pomoći savjetom kako bi otkrila što je trebalo biti bolje rekavši kako je Marija izabrala bolji dio, a mi vjerujemo da ga je Marta na kraju i razumjela. U razmatranju teksta mogli smo postavljati pitanja i reći što nam je bilo posebno bitno i zanimljivo u njemu, a to je i smisao razmatranja svakog biblijskog teksta. Evanđelje smo i posadašnjili razmišljajući i govoreći kako bismo mi Isusa dočekali da nam dođe u naše domove i što bismo ga pitali te kakav bi to susret bio i svi smo se složili da bismo ga dočekali prijateljski i s velikom radošću. Naravno, bilo je riječi i o Isusovu dolasku u selo: kako je to selo moglo nekada izgledati i kako su Marija i Marta prihvatile Isusa jer to se ipak zbilo u vrijeme Kristova života i javnoga djelovanja, kada nije bilo toliko tehnologije i oblika komunikacije kakav imamo danas. Na kraju razmatranja evanđeoskoga teksta zapitali smo se u čijoj smo mi ulozi u životu: Marijinoj ili Martinoj, i zaključili kako bismo trebali imati obje uloge: da budemo kao Marija koja moli, ali i kao Marta koja radi i tada će Bog našem životu dati blagoslov jer jedan segment bez drugoga kršćanski život čini nepotpunim.

Susret je završio zahvaljivanjem na način da je svatko mogao zahvaliti Bogu što smo se okupili i svemu lijepom što se dogodilo, a u prošnjama smo molili da i dalje rastemo u vjeri kao zajednica Kristovih prijatelja i nasljedovatelja. U predanju pomolili smo se molitvom Očenaš, a u akciji smo zajednički odredili koji će nam biti zadatak na temelju razmotrene Riječi Gospodnje, a to je da uvijek i svugdje radosno svjedočimo o svakom susretu s Gospodinom, baš poput Marije i Marte iz Evanđelja po Luki.
 
Danijel Kralj