Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Lectio divina - Preobraženje Gospodinovo (Mk 9, 2-10)

VARAŽDIN, 11. 3. 2021.
Sudionici još jednog katehetskog online-susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koje organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a koji je održan u četvrtak, 11. ožujka 2021. godine, upoznavali su se s metodom razmatranja biblijskih tekstova pod nazivom Lectio divina. Voditelj ovog susreta bio je vlč. Leonardo Šardi, koji je ujedno povjerenik spomenutog Povjerenstva.

Kao što je to već dobro poznato, uvodni dio ovih susreta zauzima „vremenska prognoza“. U njoj je između ostaloga 20-tak sudionika istaknulo da slobodno vrijeme provodi družeći se s prijateljima, čitajući knjige, boraveći na svježem zraku te očekujući skorašnji poziv na cijepljenje protiv COVID-a 19. Volonteri Povjerenstva marljivo izvršavaju svoje studijske obveze, ali bilo im je drago što su se mogli makar i nakratko priključiti ovome susretu. Kako se početkom tjedna, točnije 8. ožujka, obilježavao Međunarodni dan žena, bila je to prilika da pripadnicama ljepšeg spola, pjesnik Danijel Kralj, član Udruge slijepih Međimurske županije, pokloni pjesmu pod naslovom „Žena zauvijek“.

Što je to Lectio divina? Lectio divina jest razmatranje, odnosno meditacija nad nekim biblijskim tekstom. Metoda je to koja obuhvaća nekoliko koraka. Započinje molitvom Duhu Svetomu. Zatim se dva puta vrlo polako pročita biblijski tekst, nad kojim se potom kratko razmišlja te se zatim ide u razmjenu iskustava svakog člana grupe. Nakon razmjene iskustava slijede još neki koraci poput molitve zahvale, prošnje, predanja Bogu molitvom te konkretno djelovanje.

U središtu našega razmatranja bilo je Markovo evanđelje (Mk 9, 2-10), koje govori o preobraženju Gospodinovom na gori. Isus sa sobom na goru, u osamu, vodi tri učenika: Petra, Jakova i Ivana te se na tom mirnom mjestu pred njima preobražava. Haljine mu postanu bijele, čiste i savršeno sjajne. Bilo je to nešto što učenici do tada još nisu vidjeli, pa su samim tim prizorom ostali iznenađeni. Petar nakon toga reče Isusu: „Učitelju, dobro nam je ovdje biti“ te predloži da načine tri sjenice. Odjednom, Isusu se priključuju još dvije osobe: bili su to Mojsije i Ilija te razgovaraju s njim. U jednom trenutku učenici ostanu prestrašeni kad su začuli riječi: „Ovo je Sin moj ljubljeni!“ Ipak, nakon svih ovih događaja sva četvorica morala su se vratiti u svoju svakodnevicu, među ljude, u svoje obitelji. A Isus im je rekao da o tome moraju šutjeti, sve do trenutka dok On od mrtvih ne ustane.

Nakon razmatranja uslijedila je vrlo zanimljiva rasprava sudionika o svemu što su čuli. Između ostaloga, postavljeno im je pitanje kako bi se oni osjećali da su se našli na mjestu učenika te kako bi reagirali? Biti na mjestu učenika zapravo je velika privilegija, ugodan osjećaj je biti uz Isusa te osjetiti sigurnost. Kad bi se i sami našli u sličnoj situaciji, ostali bi iznenađeni, ali i veoma zahvalni zbog tog iskustva. Također, istaknuto je da ponekad i sami trebamo tražiti i težiti osami, jer nas takvi trenuci mogu potaknuti na osobnu promjenu koja će nam potom sigurno donijeti kvalitetniji i smisleniji život.

Susret je priveden kraju zajedničkom molitvom „Anđele čuvaru“, kao i prigodnom pjesmom „Na visokoj gori“ te najavom sljedećeg susreta koji će biti održan već u utorak, 16. ožujka 2021. godine s početkom u 16 sati.


 
Krunoslav Šardi