Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kušnje i lijekovi duhovnoga života

VARAŽDIN, 1. 3. 2023.
U srijedu, 1. ožujka 2023. godine, u župi svetog Josipa u Varaždinu održana je korizmena duhovna obnova za osobe s invaliditetom koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, ujedno i župnik župe sv. Josipa. Osim članova i volontera zajednice „Bartimej“, na duhovnoj obnovi sudjelovali su članovi Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, članovi Udruge slijepih Međimurske županije te članovi Društva distrofičara Varaždin.

Nakon pozdrava i dobrodošlice vlč. Leonardo je napomenuo kako je tema duhovne obnove važna ne samo u vrijeme korizme već i općenito u životu vjernika. Osvrnuvši se na retke iz knjige Postanka (Post 3, 1-24) istaknuo je da je vrhunac korizme Gospodinovo uskrsnuće čime se dogodila pobjeda nad smrću. Uskrsnuće se trebalo dogoditi zbog grijeha koji je ušao u ljudski život. U Edenskom vrtu, naime, bilo je prisutno stablo spoznaje dobra i zla, uz sva druga stabla, ovo je bilo posebno pogledu zamamljivo i dobro za hranu. Čovjek je imao sve, samo se u svojoj slobodi trebao odlučiti za ljubav. Kušnja je bila preteška, zlo se poslužilo lukavošću i prvi čovjek je pao. Neposluhom Adama i Eve, trebalo je postaviti novi odnos stvorenja prema Stvoritelju. Stoga Bog šalje svoga Sina koji je bio poslušan do smrti na križu. Isus, prije početka svog javnog djelovanja odlazi na područje pustinje gdje nema ničega da pobijedi ono područje gdje je prvi čovjek pao. Iako je Bog, Isus je i čovjek, imao je različite kušnje i napasti, nije Mu bilo svejedno što će biti raspet na križu. Oslobođenje nam dolazi po križu. Isus je boravio četrdeset dana u pustinji i tada Mu pristupa Napasnik. Isus ne ulazi u raspravu s đavlom već mu odgovara s Riječju Božjom.

Kad dođe napast, kušnja, nepovjerenje, grešna navezanost, u Evanđelju ćemo pronaći odgovor. Važno je uzeti neku misao i ponavljati to što smo pročitali da nam se usadi u srce. Za sve tri kušnje kroz koje prošao Isus, postoje i tri lijeka. Kod prve kušnje - požude tijela, lijek je post i odricanje. Za drugu kušnju - oholost, uzima se lijek molitve i stvaranje povjerenja prema Bogu. Protiv treće kušnje - požude očiju lijek su djela milosrđa jer svi možemo služiti i ostvariti svetost. Kao osobe s invaliditetom, nismo samo objekti za koje se moli, nego subjekti koji mole i imaju važnu ulogu u povijesti spasenja.

Završavajući duhovni nagovor, vlč. Leonardo Šardi je naglasio kako se vjera očituje onda kada možemo reći: „Bože, ja ti vjerujem i sada kada ništa ne vidim!“ Isus je pobijedio kušnje prvih ljudi da bismo se iz pustinje opet mogli vratiti u Eden. Pobijedimo kušnje. Vrata raja su nam otvorena.

Nakon nagovora, sudionici duhovne obnove mogli su pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Kao i svake srijede, molila se krunica svetom Josipu, litanije sv. Josipa i molitve u sklopu Velike devetnice. Svetu misu predslavio je vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Nakon svete mise održano je euharistijsko klanjanje u kojem je vlč. Tušek Gospodinu posebno preporučio slabosti i osrednjosti svih prisutnih. Između ostalog je naglasio: „Gospodine, nikada u odbačenome nisi gledao razlog odbačenosti nego priliku da ga vratiš opet u zajedništvo. Daj da ljubimo jedni druge kao što si Ti nas ljubio, do kraja.“

Sljedeći susret zajednice „Bartimej“ održat će se 9. ožujka 2023. Godine 0u župi svetog Josipa u Varaždinu s početkom u 16 sati. Imajući u vidu misao sv. Ivana don Bosca koji je rekao :“Biti dobar ne znači nikada ne počiniti grešku, već znati kako to ispraviti“, nastavimo se međusobno ohrabrivati u ustrajnom hodu prema Uskrsu.

Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika