Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Krštenje Gospodinovo

VARAŽDIN, 7. 1. 2021.
Prvi ovogodišnji katehetski online-susret osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, koje organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, održan je u četvrtak, 7. siječnja 2021. godine. Podsjetimo, ovi susreti se od druge polovice listopada prošle godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, održavaju online putem pomoću aplikacije „Zoom“ te na njima redovito sudjeluju osobe s različitim oblicima invaliditeta iz cijele Hrvatske, volonteri te članovi Povjerenstva.
Uoči blagdana Krštenja Gospodinova, koji se slavi u nedjelju nakon blagdana Bogojavljanja i kojim završava božićno vrijeme, 25-ero sudionika razgovaralo je o sakramentu krštenja. Susret je vodila studentica druge godine predškolskog odgoja na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, ujedno volonterka Povjerenstva, Jelena Žinić.
Već tradicionalno susret smo započeli „vremenskom prognozom“. Dio je to u kojem svaki sudionik može, ako to želi, izreći ponešto bitno iz svakodnevnog života. Kako su proteklo razdoblje obilježili božićno-novogodišnji blagdani, sudionici su istaknuli kako su ih proveli u krugu i toplini svojih obitelji, ali su se osvrnuli i na situaciju s potresima koji su ovih dana pogodili našu zemlju. Nakon toga Goran Parać iz Slavonije upoznao je „virtualnu obitelj“ sa „Zvučnom bilježnicom“. „Zvučna bilježnica“ pomagalo je koje pomaže i olakšava slijepim i slabovidnim osobama svakodnevnu komunikaciju, a Goranu uvelike pomaže.
Središnji dio susreta započeo je igrom asocijacija u kojoj su sudionici trebali pogoditi koja je tema o kojoj će govoriti. Glavna tema bio je sakrament krštenja. Krštenje je temeljni sakrament Crkve koji otvara čovjeku vrata da postane dijelom zajednice kršćana odnosno ljubljeno dijete Božja te može primiti ostale sakramente. Po krštenju također bivamo oslobođeni od istočnoga grijeha. Biti kršten znači biti uronjen u „kupelj novoga rađanja“, odnosno biti obnovljen po Duhu Svetom. Sakrament krštenja nazivamo različitim imenima. Između ostaloga, ono je dar jer se podjeljuje onima koji ništa ne donose; zatim milost,  jer se daje čak i onima koji su krivnjom opterećeni. Uranjanjem u vodu pokopava se grijeh. Također, krštenjem bivamo pomazani i prosvijetljeni te opečačeni jer nas pečat čuva i označava Božju prisutnost u našem životu. Crkva također vjeruje da ljudi koji nisu kršteni, a umiru zbog svoje vjere, da su rođeni za Krista.
U obredu krštenja, kojega u redovnim okolnostima podjeljuje biskup, svećenik ili đakon, možemo jasno vidjeti smisao i milost koju dobivamo po tome sakramentu. Veoma važnu ulogu u tome djelu imaju roditelji i kumovi krštenika koji su djetetovi prvi svjedoci vjere te važan oslonac u životu. Obred krštenja u sebi sadrži i nekoliko važnih simbola kao što su: sveta voda, krizma, bijela haljina te svijeća. Također, tu je i dio obreda koji se naziva Effata. On označava otvaranje krštenikovih očiju i usta za prihvaćanje Božje riječi, odnosno gradnju novog odnosa s Bogom. Osim male djece, sakrament kršenja mogu primiti i odrasle osobe, a one se nazivaju katekumenima. Oni se za taj čin pripremaju kroz godinu dana, proučavajući temelje kršćanske vjere, poput čitanja Biblije ili učenja deset Božjih zapovijedi.
Blagdan krštenja Gospodinova najbolje opisuju tri događaja koja su opisana u Matejevom Evanđelju. To su otvoreno nebo, silazak Duha Svetoga u liku goluba i glas s neba. To je čin koji nas ljude poziva na obraćenje. Isus Krist tim činom želi pokazati da nam je u svemu jednak osim u grijehu. Njegovim silaskom u vodu započinje novo doba čovječanstva i novi život.
Na kraju susreta, sudionici su razmijenili svoje viđenje krštenja te imenovali svoje krsne kumove. Sljedeći susret bit će u srijedu, 13. siječnja.


 
Krunoslav Šardi