Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kraljevstvo nebesko

VARAŽDIN, 17. 12. 2020.
Ciklus online susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, nastavljen je u četvrtak, 17. prosinca 2020. godine. Na ovotjednom susretu, kojeg je vodila gospođa Ivana Peček, članica Povjerenstva, 20-tak sudionika razmatralo je o tome kakvo je to mjesto „Kraljevstvo nebesko”.

Susret je, kao što je to već tradicija, započeo „vremenskom prognozom“. Dio je to u kojem svatko od sudionika može sa svojom „virtualnom obitelji“ podijeliti ponešto bitno što mu se dogodilo u vremenu od posljednjeg susreta. Protekle subote članovi Udruge slijepih Međimurske županije, euharistijskim slavljem u Čakovcu, obilježili su blagdan svete Lucije te su ovom prilikom na tome zahvalili povjereniku, vlč. Leonardu Šardiju. Za studente i volontere našeg Povjerenstva, ovo su dani polaganja ispita, pa smo se u toj prilici molitvom sjetili i njih.

Središnji dio susreta, nakon zajedničke molitve, nastavljen je pjesmom „On dolazi da spasi nas“. Potom smo stigli i do glavne teme susreta, a to je „kraljevstvo”. Za pojam kraljevstva najčešće čujemo u bajkama kojih se sjećamo iz djetinjstva. Bajke su te koje uvijek završavaju sretno te imaju u sebi neku od životnih pouka. Glavni likovi svake bajke su kraljevi. Kraljevi, o kojima slušamo u bajkama, posjeduju moć, imaju mogućnost donositi brojne propise, imaju velika bogatstva te vojsku. No Kralj koji je bio u središtu našeg susreta jest onaj koji upravlja kraljevstvom „nebeskim”. To je Kraljevstvo u kojem nema vladavine silom, već je to posebno mjesto na kojem prevladava radost, praštanje i ljubav. Mjesto je to na kojem su svi jednako vrijedni. Onaj tko nama ljudima današnjice govori o tome kraljevstvu jest Isus. On je taj koji je poljuljao tadašnji način razmišljanja među ljudima, razdijelivši svijet osim onog materijalnog i na duhovno, a to duhovno za nas danas bi trebalo biti puno vrijednije. Kako bi i sami jednom mogli biti dionici Nebeskog Kraljevstva, Isus nam daje dvije zapovjedi ljubavi, kojima nas poziva da: ljubimo Gospodina Boga svojega, dušom, tijelom i umom te da ljubimo svoje bližnje kao sebe same. Na tome tragu, voditeljica je upitala sudionike kojem kraljevstvu bi oni radije služili: zemaljskom ili nebeskom? Sudionici, vođeni snagom osobne vjere, odgovarali su da bi ipak radije služili u nebeskom Kraljevstvu jer je to mjesto iskrene ljubavi, zajedništva i jednakosti, za koje se trebamo osobnim primjerom izboriti u svakodnevnom životu.

Posljednji ovogodišnji susret, u ozračju nadolazećeg blagdana Božića, dogovoren je za srijedu, 23. prosinca 2020. godine, s početkom u 14:30 sati.
 

Krunoslav Šardi