Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Katehetski susret osoba s invaliditetom i prvopričesnika župe Kneginec

VARAŽDIN/KNEGINEC, 14. i 16. 10. 2021.
           U proteklom tjednu, Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije održalo je dva susreta osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i prijatelja. U četvrtak, 14. listopada održan je redoviti tjedni susret u župi svetog Josipa na varaždinskoj Banfici, dok su u subotu, 16. listopada 2021. godine, predstavnici Povjerenstva bili gosti župe svete Marije Magdalene u Knegincu.
            U ozračju prepunom radosti, druženja, plesa i pjesme, protekao je redoviti susret osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i prijatelja održan u četvrtak 14. listopada 2021. godine. Naime, toga dana, u zajedništvu i radosti te puno dobrih vibracija, poput prave velike obitelji, proslavili smo 29. rođendan našeg prijatelja Tonija Marciuša.
            Jedna od misija i zadaća Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji jest gradnja i širenje mreže prijateljstva te upoznavanja župnih zajednica s životom osoba s invaliditetom kao i širenje poruke da na osobe s invaliditetom uvijek trebamo gledati kao ravnopravne članove društva. Upravo tome poslužio je i susret održan u župi svete Marije Magdalene u Knegincu, u subotu, 16. listopada 2021. godine. Tamo su predstavnici Povjerenstva stigli u goste na poziv župnika vlč. Tihomira Koseca. Ovome susretu prisustvovali su i ovogodišnji prvopričesnici kneginečke župe sa svojom vjeroučiteljicom. Povjerenstvo su, uz povjerenika vlč. Leonarda Šardija, predstavljale osobe s intelektualnim teškoćama, zatim jedna slijepa i gluhoslijepa osoba te osoba s tjelesnim invaliditetom.
            Susret je započeo pozdravnim govorom župnika, vlč. Tihomira Koseca, koji je izrazio radost i zadovoljstvo zbog mogućnosti održavanja ovoga susreta, usporedivši pri tome anđele na nebu s osobama s invaliditetom koje su, na neki način, „anđeli na zemlji“. Uslijedila je zatim pjesma „Gradimo prijateljstvo“ s pokretima u koju su se rado uključila i djeca te govor vlč. Šardija koji je djecu pitao koji su to njihovi talenti? U svojim iskrenim odgovorima djeca su rekla da su njihovi talenti igranje nogometa, igranje video igrica, pjevanje, ples… U nastavku su se predstavile same osobe s invaliditetom istaknuvši svoje talente.
            Gospodin Danijel Kralj tako je istaknuo da se bavi poezijom te da je do sada izdao četiri zbirke pjesama, a zatim je pokazao i sposobnost pamćenja raznih povijesnih podataka. Djecu je upoznao kako izgleda Braillovo pismo s kojim se on kao slijepa osoba svakodnevno služi. Uz to, Danijel je prezentirao kako se čita i piše na brajici te odrecitirao pjesmu „Zajedno u Kristu“. Gospođa Karolina Perec pokazala je prisutnima nekoliko riječi služeći se hrvatskim znakovnim jezikom. Također, prisutnima je pojašnjena razlika između štapova kojima se u svom kretanju služe slijepe, odnosno gluhoslijepe osobe. Tako smo saznali da se slijepe osobe služe bijelim štapom, dok se gluhoslijepe osobe koriste bijelo-crvenim štapom.
            Naši prijatelji s intelektualnim teškoćama, Toni Majcen, Toni Marciuš i Luka Vukelić, istaknuli su da vole slušati glazbu, kao i da se jako raduju druženjima na susretima koje svakoga tjedna organizira Povjerenstvo i na kojima upravo oni sudjeluju kao poslužitelji oltara. Gospodin Krunoslav Šardi pak je progovorio o svom angažmanu u Povjerenstvu gdje vodi i uređuje službenu FB stranicu, ali i o svom odnosu s volonterima koje doživljava poput obitelji, a ispunjenost ovom ulogom daje njegovu životu novi smisao. Nakon što su se osobe s invaliditetom predstavile, na red su došla i vrlo iskrena pitanja malenih prvopričesnika. Između ostaloga njih je zanimalo kako slijepa osoba sanja? Danijel je u odgovoru na ovo pitanje istaknuo da, iako ne vidi od rođenja, on u snu čuje zvukove i pozdravlja ljude baš kao što to čini u svakodnevici. Dakle, iako ne „poznaje stvari“, on sanja poput svih nas. Bilo je tu i pitanje za Karolinu: Tko je nju naučio znakovni jezik? Ona je dala vrlo simpatični odgovor da je to bio vlč. Leonardo.
            Susret je završio uz riječi zahvale domaćinima, a u ime Povjerenstva izrekao ga je gospodin Danijel Kralj. Isto tako, domaćin je zahvalio gostima na dolasku te svemu naučenom u zajedničkom druženju.
 
Krunoslav Šardi         


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika