Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kada smo u Božjoj blizini, nemamo se čega bojati

VARAŽDIN, 30. 06. 2020.
U dvorištu Caritasovog centra na Banfici u Varaždinu, u utorak 30. lipnja 2020. godine, održan je drugi ljetni susret osoba s invaliditetom pod nazivom „Ljeto s Isusom“ u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Na susretu se okupilo 30-ak osoba s invaliditetom, njihovih roditelja i volontera iz svih dijelova Varaždinske biskupije. Nakon kratkog upoznavanja i uvodne riječi vlč. Leonarda Šardija, uslijedila je kateheza.

Tema ovog susreta bila je suočavanje sa strahom i prisutnost Božje blizine u našim životima. Radionicu je vodila defektologinja i vjeroučiteljica Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ u Varaždinu, prof. Ivana Peček, ujedno i članica Povjerenstva. Susret je započeo sa, sada već možemo reći, „himnom“ ovakvih susreta, pjesmom „Gradimo prijateljstvo“. Potom je pročitano evanđelje dana (Mt 8, 23-27) koje progovara o Isusu i učenici u lađi za vrijeme oluje. Strah apostola i Isusovo smirivanje mora i vjetrova sudionici su pokušali prepoznati u svojim vlastitim životima.

Slične situacije prolazimo i mi ljudi u svakodnevnim životima. U vrijeme kada je sve mirno, gotovo idilično, i mi smo radosni, nasmijani i zadovoljni. Međutim, kada dođe neka nepredviđena, izazovna okolnost reagiramo panično. Tako su i sami sudionici mogli istaknuti kako se oni osjećaju u takvim situacijama, odnosno čega se boje u životu. Istaknut je tako kao primjer strah od potresa, mogućnosti nevremena, pa čak i upoznavanja novih ljudi. No, bez obzira na strah i trenutke, kada tražimo sklonište i sigurnost u blizini naših roditelja i prijatelja ovdje na zemlji, uvijek trebamo imati na umu da je u našim životima, baš uvijek prisutan jedan poseban prijatelj, a to je Isus Krist. Isus Krist je taj koji nas je stvorio upravo onakvima kakvi jesmo i takve nas bez obzira na sve prihvaća. On je uz nas u svakoj oluji i pronaći će rješenje kakva god se oluja ili teškoća nadvila nad naš svakodnevni život.

Potom je uslijedila kreativna radionica u kojoj su sudionici izrađivali plakat djeteta i Isusa u lađi okruženoj morem te su ukrašavali ribice koje predstavljaju naše živote. Ribe su stavljene uz lađu jer kada smo u Božjoj blizini nema razloga za strah. Nakon radionice i druženja susret je zaključen euharistijskim slavljem na otvorenom.

Sljedeći susret „Ljeta s Isusom” bit će u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. godine, u vremenu od 16 do 19 sati.

 
Krunoslav Šardi