Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Izgubljena i nađena ovca (Lk 15, 1-10)

VARAŽDIN, 5. 11. 2020.
Još jedan u nizu susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, održan je u četvrtak, 5. studenog 2020. godine.

Zbog trenutne epidemiološke situacije katehetski susreti se održavaju online putem pomoću aplikacije Zoom. Ovog puta susretu se priključilo 16 osoba s raznim vrstama invaliditeta te članovi Povjerenstva i volonteri. Na temelju evanđelja dana o izgubljenoj i nađenoj ovci te izgubljenoj drahmi (Lk 15, 1-10), susret je vodila prof. defektolog u Dnevnom boravku djece „Dr. Antun Bogdan“ te članica Povjerenstva gospođa Renata Treska.

Susret je već tradicionalno započeo „vremenskom prognozom“ te pjesmom „Isuse, volim te“. Nakon toga smo razgovarali o tome što je grijeh, odnosno tko je grešnik? U odgovorima prisutnih čulo se da griješimo onda kada u životu napravimo nešto loše, te da je svatko u svome životu ponekad u takvom iskušenju. Gospodar je krenuo u potragu za izgubljenom ovcom. Ako to promatramo iz kuta Nebeskog Oca ili pak oca u našim obiteljima, onda svakako trebamo znati da bi tako postupio svaki roditelj kada bi mu dijete skrenulo s pravog puta. To isto čine i oni koji nas najviše vole i najbolje poznaju, a uvjet svega je ljubav. Na sličnom tragu čuli smo i prispodobu o izgubljenoj drahmi koja nam nagovješta radost koja nas očekuje na nebesima.

Na tom tragu u drugome dijelu susreta, povela se rasprava o tome što je ono što nas veseli u životu. Glavni zaključak ove teme bio je da nas u životu najviše raduju male, ali zapravo vrlo bitne stvari, odnosno trenuci koji obogaćuju naše duše, poput susreta s dragim prijateljima, brojnih razgovora ili pomaganja bližnjima u skladu sa svojim mogućnostima. Ovaj dio susreta zaključen je pjesmom - „Sretna pjesma“, grupe „Emanuel“.

Nakon neformalnog razgovora, susret je završen kratkom molitvom te najavom idućeg online susreta, koji će se održati u srijedu 11. studenog 2020. godine, u vremenu od 14:30 do 16:30 sati, a na koji su svi zainteresirani dobrodošli.
 
Krunoslav Šardi