Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Hodočašće u Lurd djece s teškoćama u razvoju

LURD, 10. - 15. 4. 2023.
Svake godine u uskrsnom tjednu organizira se hodočašće djece s teškoćama u razvoju u Lurd pod okriljem udruge HCPT (Hosanna House and Children s Pilgrimage Trust) osnovane 1956. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iz ove krovne udruge, kroz godine su se formirale različite nacionalne udruge koje se priključuju ovom hodočašću te tako u Hrvatskoj, punih 20 godina, djeluje Dječja Udruga Hrabrost - DUH, kojoj je temeljna aktivnost upravo organiziranje hodočašća djece s teškoćama u Lurd u uskrsnom tjednu. Kroz proteklih nekoliko godina, uz dotad postojeće zagrebačke grupe, formirana je i jedna varaždinska grupa koja putuje u Lurd: „Grupa 623“ ili poznatija pod imenom „ljubičasta grupa“. Tako i ove godine, od 10. do 15. travnja, devetero djece s teškoćama u razvoju zajedno s volonterima, svećenikom, medicinskom sestrom i voditeljem grupe, krenulo je na posebno hodočašće koje je okupilo nekoliko stotina djece s teškoćama u razvoju iz cijeloga svijeta.
              
Nakon noćne vožnje avionom, koja je za mnoge sudionike bila prvo iskustvo, u jutarnjim satima smješteni smo u hotelu Alba u blizini samog lurdskog svetišta. Poslije odmora, u popodnevnim satima, otišli smo prvi put na prostor Svetišta koje će nam biti središnje mjesto u narednim danima. Prolazeći kroz spilju ukazanja, stavili smo već sad sve naše nakane pred Gospu. Ujedno, toga dana je bila prilika i da se otiđe u lurdske kupke te smo posjetili Baziliku svete krunice u kojoj su oslikana sva otajstva krunice. Ispred svake slike je također i reljef slike koji omogućuje slijepim osobama da dožive ono što očima ne mogu vidjeti. U večernjim satima slavljena je sveta misa za sve tri hrvatske grupe koje su putovale na ovo hodočašće, a nakon večernje molitve završio je prvi dan hodočašća.
              
Drugoga dana hodočašća, hrvatske grupe priključile su se misnome slavlju u organizaciji udruge The Irish Pilgrimage Trust. Uz mnoštvo svećenika i nekoliko biskupa slavljena je misa puna radosti, pokreta i pjesme. Tema ovogodišnjeg hodočašća je bila „Dobri pastir“ pa smo u popodnevnim satima imali katehezu o Dobrom pastiru nakon koje su djeca i volonteri pristupili kreativnoj radionici u kojoj su izrađivali materijale za ukrašavanje uskrsne svijeće koja je u petak zapaljena kao znak zahvale za ovo hodočašće. U večernjim satima, svi smo se priključili procesiji sa svijećama moleći krunicu.
              
U srijedu u jutarnjim satima bila je milost slaviti svetu misu u spilji ukazanja na hrvatskom jeziku. Nakon slavlja mise, grupa je molila pobožnost križnoga puta, a zatim posjetila Baziliku Bezgrešnog začeća i kriptu u kojoj se nalaze relikvije sv. Bernardice. Popodnevni sati bili su rezervirani za zajedničko druženje sa svim hrvatskim grupama, a dan je završio večernjim molitvenim trenutkom.
              
Četvrti dan hodočašća obilježila je zajednička sveta misa svih sudionika hodočašća na kojoj je, također, bilo prisutno nekoliko biskupa i mnoštvo svećenika koji su kao duhovnici dopratili svoje grupe. U samome misnome slavlju, aktivni sudionici bila su djeca s teškoćama koja su čitala Riječ Božju, oživljavala Evanđelje, čitala molitvu vjernika, prinosila darove. Nakon misnoga slavlja i popodnevnog odmora započele su pripreme za program „Lurd traži zvijezdu“ u kojem se svaka grupa predstavila svojom kreativnom točkom, pjesmom i plesom te je večer završila u slavljeničkom raspoloženju.
              
Petak je dan rezerviran za odlazak u šetnju gradom, kupovanje suvenira te zajedništvom u obližnjem restoranu. Popodnevni sati pak su bili usmjereni na snažne duhovne trenutke. Ponajprije je slavljena sveta misa u kojoj je ljubičasta grupa oživljavala Evanđelje. Potom su grupe otišle u zasebne kapele u kojima su međusobno djeca i volonteri izrekli svoje zahvale. Zajedničkim paljenjem uskrsne svijeće, svi su upalili i svoje svijeće te u tihoj molitvi prikazali svoje nakane.
              
Posljednjeg dana hodočašća, uz pakiranje stvari, bilo je i vremena prošetati se po gradu Lurdu te vidjeti kuću u kojoj je Bernardica živjela te roditeljsku kuću njezinih roditelja. Prije samog polaska na put, slavljena je misa zahvale za sva milosna iskustva u Lurdu, ali i za sve dobročinitelje koji su pomogli da se ovo putovanje ostvari. Naime, sama Udruga DUH je neprofitna, nevladina humanitarna organizacija koja se financira isključivo donacijama. Večer je bila prožeta iščekivanjem zrakoplova i putovanjem prema kućama. Po povratku smo u avionu vidjeli pločicu na kojoj piše da se u njemu vozio Sveti Otac Ivan Pavao II. 2003. godine.

Dolaskom u Zagreb, došli su trenuci rastanka od ostalih hrvatskih grupa, a put prema Varaždinu bio je prožet zahvalom za posebne trenutke milosti u kojima se radost Gospodinova uskrsnuća protegnula kroz šest dana lurdskog hodočašća.
 
Tekst: Leonardo Šardi
Fotografije: facebook stranica DUH - Dječja Udruga Hrabrost


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika