Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

"Gospodin je pastir moj" (Ps 23)

VARAŽDIN, 19. 11. 2020.
Ciklus online susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a koji se zbog aktualne situacije s pandemijom COVID-19, održavaju pomoću aplikacije Zoom, nastavljeni su u četvrtak, 19. studenog 2020. godine. Voditeljica ovotjednog susreta po prvi puta, bila je volonterka povjerenstva, studentica druge godine pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mihaela Slunjski. Samome susretu, čija je tema bila „Psalam 23.”, poznatiji po riječima „Gospodin je pastir moj”, prisustvovalo je 18 sudionika s različitim vrstama invaliditeta te ekipa Varaždinske televizije (VTV), koja je snimila prilog koji će biti prikazan u emisiji „Pravi smjer“, u utorak 24. studenog 2020. godine, s početkom u 20:10 sati.

Već tradicionalno, susret je započeo „vremenskom prognozom“ u kojoj su sudionici istakli ponešto iz svakodnevice. Nakon toga posvetili smo se samoj temi susreta. Voditeljica susreta zamolila je dvoje dobrovoljca da navedu pozitivne i negativne pojmove koji ih okružuju u životu: radost, glazba, prijateljstvo, odnosno mržnja, laž, sebičnost. Nakon toga, sudionici su trebali izreći što im nedostaje u ovo vrijeme epidemije. Vrijeme koje proživljavamo posljednjih mjeseci puno je neizvjesnosti i straha od toga što nosi budućnost. Tako se moglo čuti da sudionici najviše strahuju od bolesti svojih bližnjih, da im nedostaju druženja, prijateljstva, a društvu općenito otvorenost, međusobna tolerancija i razumijevanje.

Zatim smo čuli i samo pojašnjenje psalma „Gospodin je pastir moj”, kojemu je autor David, a glavne slike su štap, palica i stol. Sve te slike prikazuju određeni oslonac koji je potrebno imati. U našim svakodnevnim situacijama, najveći oslonac bi trebao biti i jest Bog. Naime, kakva god nas kušnja snašla, Bog je taj koji će sve izvesti na dobro ako mu to dopustimo. U raspravi koja je uslijedila, trebali smo istaknuti primjer neke lijepe ili ružne slike, kao što je na primjer slika „doline smrti“. Ona pozitivna strana jest onda kada imamo osjećaj da nam sve polazi za rukom. No, moramo znati da život nosi i trenutke izazova te da je tada važno ostati jak i s punim pouzdanjem znati da je Bog uvijek uz nas, a što nam je svojim zanimljivim svjedočanstvom i životnim iskustvom, predočila i sama Mihaela. Inače, sama tema bila je obogaćena igrom „pogodi riječ“ uz pojmove iz psalma „Gospodin je pastir moj“.

Na kraju, kao zanimljivost s ovog susreta i možda poticaj drugima da nam se priključe, vrijedi istaknuti i vrlo bogato znanje stranih jezika Mihaele Slunjski, koja zna nekoliko jezika, a za ovu priliku pročitala nam je „Psalam 23.” na francuskom jeziku, čime je dodatno obogatila ovaj susret.


Krunoslav Šardi