Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Emocije - ljutnja

VARAŽDIN, 3. 11. 2022.
       Kada govorimo o ljudskim osjećajima, možemo reći da je to područje u kojem svaka osoba ima neko vlastito iskustvo. Upravo to pokazala nam je i središnja tema ovotjednog susreta zajednice „Bartimej“, koji je održan u četvrtak, 3. studenog 2022. godine, u varaždinskoj župi svetog Josipa.
       Za uvod je voditeljica, gospođa Rahela Buterin, članica Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, postavila sudionicima pitanje: „Kako ste?“ Ovo pitanje danas je, nažalost, postalo tako svakodnevno da toga gotovo i nismo svjesni. Zato smo zajednički zaključili da bi bilo bolje ljude koje susrećemo pitati: „Kako se danas osjećaš?“ Svaka osoba, ako je promatramo individualno, u životu se susreće s raznim emocijama. No, ponekad možda ne znamo pravi naziv za neku emociju, ali jednostavno znamo da se u određenom trenutku osjećamo drukčije. Od svih osjećaja koje poznajemo nas je ovog puta zanimala: ljutnja.
        U radu po grupama najprije smo međusobno podijelili kako se osjećamo. Između ostaloga, jedan od sudionika je iskreno priznao da se osjeća uzbuđeno jer uskoro ide na razgovor za posao. S druge strane, ovaj sudionik izražava zahvalnost što može biti dionik ovog susreta. Ostali sudionici iz ove grupe odgovaraju da su u posljednjih nekoliko dana prošli kroz neke manje strahove, ali se nadaju da će sve dobro završiti. Kada govorimo o emocijama vrlo je važno znati kako se s njima nositi. Zbog toga je iznimno važno prepoznati i pokazati emocije bez obzira kakve one bile. Emocije postoje i zato da bi pomogle u izgradnji čovjekovog karaktera. Potpuno je u redu otvoreno pokazati svaki osjećaj - bio on dobar ili loš - no, važno je znati i kontrolirati se da ne bi nekom ishitrenom reakcijom povrijedili nedužne osobe. Takve situacije događaju se najčešće kada smo ljuti. Kako bismo mogli još više svima približiti osjećaj ljutnje, u tome su nam pomogli i neki primjeri iz svakodnevnog života. Svaka grupa dobila je određeni problem uz zadaću raspetljavanja neke situacije (npr. u situaciji kada izađeš van s prijateljima pa netko ostane bez novaca kako dokazati da nisi kriv? Kako reagirati u situaciji kada nam primjerice brat uzme mobitel pa ga razbije?) Odgovarajući na pitanje što ih najviše ljuti, sudionici odgovaraju da je to nepravda i nerazumijevanje. Jednako tako zaključujemo da svoje ponašanje možemo i trebamo kontrolirati jer ono određuje kakvi ćemo biti prema sebi i okolini. Također, naučili smo da postoji „velika“ i „mala“ ljutnja. Ako veliku ljutnju pokušamo staviti u kutiju ona će eksplodirati. Da bi pak ljutnja postala „mala“ u tome nam mogu pomoći vježbe disanja.
        U nastavku smo promišljali o patnji koju je Isus podnio za nas na križu. On nije učinio nikakvo zlo, ali nas je naučio kako trebamo opraštati drugima. Potom su sudionici, uz pomoć semafora, određivali je li neki postupak dobar ili loš. Za kraj katehetskog dijela susreta čuli smo i priču o ljutnji jedne djevojčice Ivane.
        Katehetski susret članova zajednice „Bartimej“ priveden je kraju euharistijskim slavljem, dok je novi susret ove posebne i radosne obitelji zakazan za 10. studenoga od 16 sati. Dobro nam došli!
 
Krunoslav Šardi
      
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika