Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duhovsko bdjenje za osobe s intelektualnim teškoćama

VARAŽDIN, 8. 6. 2019.
Uoči svetkovine Duhova u varaždinskoj župi svetog Josipa, u subotu 8. lipnja 2019. godine, proslavljeno je duhovsko bdjenje za osobe s intelektualnim teškoćama na kojem se okupilo više od stotinu osoba s intelektualnim teškoćama sa svojim obiteljima, prijateljima te voditeljima udruga iz svih dijelova Varaždinske biskupije.

Duhovni program bdjenja u crkvi svetog Josipa u Varaždinu započeo je nagovorom koji je vodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Vlč. Šardi je na vrlo jednostavan i pristupačan način prisutnima kroz video prezentaciju govorio o tome kako je Bog, u suradnji s Duhom Svetim, stvarao svijet. Stvaranje svijeta trajalo je sedam dana. „Najprije stvori Bog zemlju, zatim svjetlo, biljke, vodu, životinje, a kao vrhunac i kruna stvaranja bio je čovjek u kojega je Bog udahnuo svoj duh”, istaknuo je povjerenik. Nakon govora o prisutnosti Duha Svetog u stvaranju svijeta, povjerenik je prisutne podsjetio na biblijsku priču o Noi. Kroz pjesmu „Rise and shine”, a u prijevodu na kajkavsko narječje „Diž se i svetli”, objašnjen je jedan od simbola Duha Svetoga, a to je golub. „Duh Sveti u obliku goluba, širom svijeta poznat je i kao simbol mira. Duh Sveti jest taj koji daje mir i koji nam ga i u ovome trenutku želi dati”, istaknuo je vlč. Šardi.

Nakon duhovnog nagovora uslijedilo je euharistijsko slavlje. Prije samog početka euharistijskog slavlja, prisutnima se pozdravnim riječima obratio župnik župe svetog Josipa u Varaždinu, vlč. Ivan Žmegač, poželjevši svima dobrodošlicu te ukratko predstavivši župu. U slavlju svete mise glavnu ulogu, kroz aktivno sudjelovanje, imale su osobe s intelektualnim teškoćama koje su ministrirale, čitale molitvu vjernika i „oživile” evanđeoski ulomak. Tako su one bile u središtu rođendanske proslave Duhova, odnosno osnivanja Crkve, kao zajednice vjernika koja postoji već više od dvije tisuće godina. U svojoj propovijedi povjerenik je naglasio važnost da Isus bude u središtu naših života. „Apostole je, bez Isusa, obuzeo strah. I mi se bojimo. I mi smo u strahu kada u našem životu nema Isusa. Stoga, dopustimo mu da bude u središtu naših života. Ostat će nam i dalje životna borba, teškoće i izazovi s kojima se suočavamo, ali znat ćemo da je Gospodin Isus s nama, a Duh Sveti darovat će nam mir.” Svoju propovijed, povjerenik je zaključio riječima: „Gospodin nas je iz ljubavi stvorio, Gospodin nas voli i on želi da budemo dionici Crkve koju je osnovao. Upravo ovdje, gdje je Krist u središtu, tu je i vaše mjesto.”

Cijeli duhovni nagovor kao i euharistijsko slavlje, svojim skladnim pjevanjem i animiranjem prisutnih vjernika, predvodio je dječji župni zbor župe svetog Josipa u Varaždinu. U proslavi duhovskog bdjenja za osobe s intelektualnim teškoćama, kroz aktivno sudjelovanje lijepog broja volontera, sudjelovali su predstavnici udruga: „Ludbreško sunce“ iz Ludbrega, „Kokotiček“ iz Varaždina, „Mali princ” iz Đurđevca, „Ivanečko sunce” iz Ivanca te članovi zajednica „Vjera i svjetlo“ iz Koprivnice, Čakovca i Đurđevca.

Po završetku euharistijskog slavlja, druženje prisutnih uz pripremljeni ručak te radost zajedništva i pjesmu, nastavljeno je prostorijama Caritasovog centra Varaždinske biskupije na Banfici.
 
Krunoslav Šardi