Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duhovno-ljetni susret 2022.

LUDBREG, 5. - 7. 7. 2022.

Od utorka 5. do četvrtka 7. srpnja 2022. godine održan je četvrti duhovno-ljetni susret u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret je održan u pastoralnom centru u Ludbregu i na njemu je bilo 30-ak sudionika: članova Povjerenstva osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, volontera među kojima su bili i bogoslovi iz Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije te osobe s invaliditetom, a svi su međusobno, kao i prethodnih godina, gradili prijateljstvo.

Prvog dana druženja sudionici su se međusobno upoznali i izrađivali označivače knjiga, a potom je uslijedila radionica s temom „Gore srca“ koju je vodila članica Povjerenstva Ivana Peček, dok je u popodnevnom dijelu susreta radionicu vodila likovna umjetnica Smiljana Čoh Leone i bilo je riječi o pretvorbi vode u vino prema evanđeoskom izvještaju o svadbi u Kani gdje je Isus napravio prvo čudo. Na objema radionicama svi su pokazali spremnost za suradnju i rad, kreativnost i odlično raspoloženje pa se stječe dojam da je svatko predao srce Gospodinu da ga vodi i da zajedništvo obilježava ovo druženje. Svetu je misu predvodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a prethodila joj je sveta ispovijed, priprema za čitanje i ministriranje te pisanje molitve vjernika. Bilo je vremena i za šetnju, a navečer je uslijedila refleksija gdje smo zahvalili Gospodinu na svemu lijepom što se dogodilo, a bilo je uistinu mnogo razloga za zahvalnost jer Bog vodi zajednicu do prijateljstava i mnogo lijepih trenutaka.

Drugi dan susreta započeo je jutarnjom molitvom, a katehezu o euharistiji ponovno je vodila Ivana Peček, a popodne Sanja Cmrečnjak pripremila je temu o ispovijedi. Sudionici su opet pokazali kreativnost iskazavši kako se osjećaju na euharistiji te kako gledaju na ispovijed. Bilo je tu i zabavnih trenutaka, osobito u popodnevnoj radionici, kada smo prikazivali Božju ljubav prema izgubljenima, tj. onima koji pogriješe, pa smo tako vidjeli kako se zanimljiva priča može napraviti uz pomoć moderne tehnologije. U raspjevanom tonu nastavili smo druženje spremajući se za ispovijed, pisanje molitve vjernika i svetu misu koju je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji je istaknuo kako mu je velika čast i zadovoljstvo što je mogao doći proslaviti euharistiju i pozdraviti sve okupljene. Večer je donijela odlazak u ludbreško svetište gdje smo imali križni put, a refleksija i večernja molitva opet su bile ispunjene radošću i zahvalnošću.

Posljednji dan opet smo započeli jutarnjom molitvom u kojoj se ponovno iskazala radost i zahvalnost što nas Kristova snaga prati na susretu, a prije završne mise, koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi, posjetili smo Udrugu „Ludbreško sunce“ gdje smo srdačno dočekani i gdje smo proveli sat i pol u igri, pjesmi i veselju donijevši svoj djeci i odraslima novu nadu da ih sunce prati na svakom koraku koji učine. Valja pohvaliti i vrijedne kuharice koje su pripremale obroke, hvala im što su sve s ljubavlju pripremale da nitko ne bude gladan. Hvala svim sudionicima koji su iskoristili slobodno vrijeme za upoznavanje, igranje društvenih igara, šetnju, pjesmu, pošalice i sve ono što je ovaj susret oplemenilo. Opet smo spoznali kako je lijepo živjeti kad svatko prihvaća svakoga kao prijatelja, neovisno tko je tko i koliko dugo koga poznajemo. Razmjenjivanje kontakata, lijepih želja i prijateljskih zagrljaja pokazuje da nitko nije sam, već da svi imamo jedni druge.

Neka Gospodin blagoslovi sve okupljene, našu zajednicu i naše obitelji da se opet nađemo na sličnim druženjima gdje svjetlo svladava tamu i gdje smijeh briše suze. Svaka čast organizaciji i provođenju susreta koji nas je naučio mnogo, a ponajviše da je svatko od nas pozvan biti nositeljem svjetla i radosti, a to su svi nazočni pokazali da znaju i mogu, a kad ima radosti, svaka se prepreka može prebroditi i društvo se tada čini mnogo sretnijim. Nije važno jesmo li osobe s invaliditetom ili bez njega, već da srcem gledamo, slušamo, hodamo s pozitivom i nalazimo dobro u svakom danu koji je pred nama. U toj radosti i veselju pripremamo se za nove susrete u budućnosti i hrabro koračamo putem svjetlosti s mirom koji samo Gospodin može dati i s ljubavlju koja obasjava svakoga čovjeka.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika