Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duhovni susret za djecu s teškoćama u razvoju

LUDBREG, 20. - 22. 2. 2023.
U zajedničkoj organizaciji Dječje Udruge Hrabrost, udruge „Uz tebe sam“ i Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, održan je duhovni susret za djecu s teškoćama u razvoju. Naime, svake godine u uskrsnom tjednu u marijanskom svetištu u Lurdu organizira se hodočašće djece s teškoćama u razvoju i volontera. Dječja Udruga Hrabrost, kao temeljnu aktivnost provodi organizaciju ovoga hodočašća. Kroz posljednjih nekoliko godina i jedna grupa s područja Varaždinske županije sudjeluje u ovome hodočašću. Ovaj duhovni susret bila je prilika da se obnove iskustva s lurdskog hodočašća, ali i da se budući putnici međusobno upoznaju i pripreme za ovaj posebni događaj.
           
Susret je započeo u ponedjeljak, 20. veljače, u Pastoralnom centru u Ludbregu. Nakon oproštaja od roditelja, volonteri i djeca smjestili su se u sobe, a zatim kroz nekoliko pjesama i zajedničkih igara međusobno se upoznali. U središtu dana bilo je euharistijsko slavlje koje su zajedno slavili vlč. Matija Filipović, vlč. Dominik Cestar te vlč. Leonardo Šardi. Večernji dio prvog dana završio je molitvenim susretom u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove. S upaljenim svijećama, djeca i volonteri razmišljali su o Mariji iz perspektive evanđeoskih izvještaja te molili molitvu „Zdravo, Marijo“ i pjevali poznatu lurdsku pjesmu: „Sred te se pećine.“
           
Drugoga dana susreta, nakon jutarnje molitve i doručka, volonterka Ivana Peček, prof. def., održala je radionicu o lurdskom svetištu, povijesti ukazanja, vidjelici Bernardici te ulozi Djevice Marije u našim životima. U kreativnom dijelu radionice, sudionici su trebali učiniti svoj lik kojega su stavili pod Marijin plašt. Nakon kreativne radionice, sudionici su se uputili u Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Mladen Kerstner“ u Ludbregu te čuli nekoliko pjesama i književnih ulomaka u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika. Poslije popodnevnog odmora, sudionici su upoznali grad Ludbreg, posjetili crkvu Presvetoga Trojstva, pomolili se pred relikvijom Predragocjene Krvi Kristove te naučili himnu lurdskog hodočašća „Rise and shine“ koja govori o Noi, korablji i Božjoj ljubavi. Po povratku iz grada slavljena je sveta misa u kojoj su sudionici ministrirali i izgovorili svojim riječima molitvu vjernika. Večer je bila rezervirana za „ples pod maskama“, a prije odlaska na počinak, dan je završen zajedničkom večernjom molitvom.
           
Posljednjeg dana susreta, sudionici su sudjelovali na svetoj misi i obredu pepeljenja te započeli vrijeme korizme i vrijeme iščekivanja Uskrsa i polaska u Lurd. Po završetku misnoga slavlja, održana je radionica o Euharistiji i sakramentu svete ispovijedi. Susret je završen zajedničkim ručkom i refleksijom na protekle dane.
 
Leonardo Šardi
Fotografije: Dijana Petek
           
           
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika