Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duh Sveti

VARAŽDIN, 2. 6. 2022.
            Dana 2. lipnja 2022. godine održan je katehetski susret u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret je započeo pjevanjem duhovnih pjesama koje je na klaviru svirao povjerenik Povjerenstva, vlč. Leonardo Šardi. Nakon "vremenske prognoze" gdje sudionici međusobno dijele novosti od zadnjeg susreta, održana je kateheza koju je vodila članica Povjerenstva, gospođa Ivana Peček. Za molitveni početak je bila zadužena osoba oštećena vida. Gospodin Danijel Kralj, na Brailleovom pismu, napisao je vlastitu molitvu Duhu Svetom. Potom je gospođa Peček progovorila o samom Duhu Svetom upitavši sudionike što se čovjeku događa kod loše emocije, npr. straha. Četrdesetak sudionika se rado uključilo u raspravu. Svima poznati osjećaj straha valjalo je detaljno analizirati i povezati sa životnim situacijama.
            Tako neki povezuju strah s osjećajem panike, bespomoćnosti, zarobljenosti, grča, gubljenja doticaja s realnošću, tjeskobe, nesanicom, zamišljanjem najgorih mogućih scenarija. Jedna majka je otvoreno rekla kako je strah njen najveći neprijatelj i kako ga se već godinama pokušava osloboditi. Nakon što su sudionici izrekli svoje asocijacije, bili su upitani što im pomaže kad se boje i koja je emocija suprotnost strahu. Zaključeno je kako kod straha i svih situacija koje nisu pod našim kontrolom, pomaže molitva, napose Psalam 23, u kojem jasno dolazi do izražaja tko je naš Pastir i kako smo u Njegovim rukama u potpunosti na sigurnom. Emocija suprotna strahu je ljubav. Na pitanje koje osjećaje povezuju s emocijom ljubavi sudionici ističu kako su to radost, sloboda, ispunjenost, opuštenost i jedno prihvaćanje sebe i svijeta oko sebe, zatim velika sreća, ali i ljubav prema Bogu i čovjeku. Emocije straha i ljubavi su predočene kroz kamenčiće koje su se stavljale u staklenke koje su predstavljale dobre i loše emocije.
            Nakon pojašnjenja važnosti emocija, voditeljica susreta je ulomkom iz knjige Djela apostolskih (Dj 2, 1-4) krenula u aktualizaciju same teme uspoređujući Duha Svetoga s plamenom, toplinom i s likom golubice. Zatim su nabrojeni darovi Duha Svetoga kao i njihova važnost u životu svakog kršćanina. Naime, prema riječima gospođe Peček: „Duh Sveti je u nama i daje nam snage da se suprostavimo i prkosimo grijehu jer Duh Sveti je najjača ljubav.  Duh Sveti otvara naša srca. Tada možemo ljubiti istinski, činiti dobro i biti slobodni.”
            U grupnom radu sudionici su odgovarali na pitanja zašto čovjek gubi svoju vrijednost, kako Duh Sveti djeluje u svijetu i koje značenje ima sakrament potvrde u našem životu. Tako se moglo čuti da čovjek gubi svoju vrijednost jer gubi doticaj s Bogom, grijeh mu priječi da živi u punini slobode djeteta Božjeg. Duh Sveti djeluje u svijetu dajući posebnu snagu misionarima koji pronose Njegovu riječ širom svijeta. Sakrament potvrde u životu kršćanina znači snagu i vodstvo u svakodnevnim izazovima.
            Povjerenik, vlč. Leonardo Šardi, upoznao je sudionike s jednom novinom, a to je naziv katehetskih susreta pod čijim okriljem će se dalje odvijati susreti na prostoru Župe sv. Josipa u Varaždinu. Riječ je o zajednici „Bartimej“, prema slijepcu Bartimeju iz evanđelja (Mk 10, 46-52), a   čiju su prijavnicu mogli ispuniti prisutni sudionici. Za članstvo u zajednici „Bartimej” ne plaća se nikakva članarina i prema riječima povjerenika: „Nema direktora niti izvršnog odbora. Svi smo direktori i svi smo izvršni odbor pazeći uvijek na svoje i dostojanstvo drugoga. A šef će nam svima biti Bog. U zajednicu su dobrodošli svi ljudi dobre volje. Na jednom od idućih susreta bit će prilike ući u srž samog naziva zajednica kao i pojašnjenje poveznice između slijepca Bartimeja i Povjerenstva“.
            Susret je završen svetom misom na kojoj su ministrirale i osobe s invaliditetom. Duh Sveti je onaj koji nas oslobađa straha i tjeskobe, a ljubav je jedan od plodova Duha Svetoga koji daje snagu, mir i utjehu u svim izazovima života. Iako ne znamo što život donosi, članovi zajednice „Bartimej” sigurni su u jedno, žele živjeti ono na što ih je pozvao sam Isus: „Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna” (Iv 15, 10-12).                       
                                                                          
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika