Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duh Sveti u Svetom pismu

VARAŽDIN, 18. 5. 2023.
U župi svetog Josipa u Varaždinu, 18. svibnja 2023. godine, održan je još jedan u nizu katehetskih susreta zajednice „Bartimej“. Povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije ujedno i župnik župe svetog Josipa vlč. Leonardo Šardi, pozdravio je sve okupljene izrazivši radost zbog lijepog broja sudionika.

Martina Rukavina, članica i volonterka Povjerenstva, započela je izlaganje o Duhu Svetom u Svetom Pismu. Nakon molitvenog uvoda predstavila se sudionicima i zamolila same sudionike da se kratko predstave. Na pitanje koji je najveći blagdan i koliko je dana prošlo od našeg najvećeg blagdana, postavljeno je pitanje što je bila Isusova zadnja zapovijed. Nakon kraće šutnje sudionici odgovaraju kako je to bila zapovijed ljubavi. Dinamičnosti izlaganja pridonijelo je i to što su sudionici putem slika imali priliku dublje doživjeti bitne dijelove izlaganja. Između ostalog, naglašeno je kako apostolima nije bilo lako naviještati jer je kršćanstvo tada bilo zabranjeno i ne samo to, apostoli su se bojali. Zatvorili su se u dvoranu i molili se, a onda im je Isus poslao pomoć u vidu Duha Svetoga kako bi dobili snagu za širenje Radosne vijesti. Silazak Duha Svetoga Martina je dočarala zvukom vjetra koji je prikazan u kratkom video isječku.

Na pitanje mogu li se opisati ljubav i toplina sudionici odgovaraju da se ne može; time je konstatirano kako se ne može opisati ni Duh Sveti. Kad on zahvati čovjekovu dušu to se ne može opisati, ali čovjek osjeća promjenu i dobiva snagu za povjerenu mu zadaću.  Uz pomoć svijeća i sedam darova Duha Svetoga, slikovito je prikazano kako je svaki dar Duha Svetoga poput svjetla u našoj duši. Nakon što su sudionici pročitali molitvu vezanu uz pojedini dar, zamoljeni su da zajedno sudjeluju u kreativnom radu. Budući da su slijepe osobe uskraćene za vizualni dio i nisu mogle vidjeti svijeće niti naglasak na pojedini dar Duha Svetoga, zamoljeni su da ispričaju koji poseban dar Duha Svetoga oni posjeduju. Tako je naš Danijel rekao: „Imam dar jakosti i to na način da zamislim more i sunce i sve je mirno i lijepo. A kad je more uzburkano i kad nije lijepo, tada uz pomoć Duha Svetoga mogu broditi dalje.“ Magdalena je u svojoj samozatajnosti naglasila kako ima dar strpljivosti jer je spremna saslušati osobu u potrebi i spremna pomoći drugome.

Za kraj izlaganja Martina se osvrnula i na Sveto Pismo priupitavši tko je napisao Bibliju, na što su svi složno zaključili kako je to bio Bog. U Starom zavjetu prvi spomen Duha Svetoga je u knjizi Postanka (Post 1, 2) gdje se ističe da je Duh Sveti lebdio nad vodama što je i dočarano putem slike goluba. U Novom Zavjetu prvi spomen Duha Svetoga je kod Marijinog bezgrešnog začeća (Lk 1, 26 - 38). Istaknut je i Isusov prvi nastup u sinagogi kad su ga se nakon pročitanog čitanja (Lk 4, 16-30) njegovi suvremenici htjeli riješiti jer im nije odgovaralo ono što su čuli. Izlaganje je završilo spontanim molitvama sudionika.

Nakon teme uslijedila je proslava još jednog rođendana na kojem nije nedostajalo smijeha, druženja i opuštenosti kako to uvijek i biva u ovoj obitelji koja redovito okuplja četrdesetak članova.Susret je zaključen svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi.

U četvrtak 25. Svibnja, neće biti službenog susreta već će se članovi zajednice „Bartimej“ okupiti na humanitarnom nogometnom turniru koji će se održati na gradskom nogometnom stadionu “Varaždin” s početkom u 15 sati. Na turniru će nastupiti veterani NK "Varaždin", Humane zvijezde Hrvatske '03 i Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika. Prihod od prodaje ulaznica je namijenjen Zakladi Varaždinske biskupije u osnutku za pomoć učenicima i studentima. Idući susret će se održati 1. lipnja u župi svetog Josipa od 16 do 19 sati.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika