Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Doručak na Tiberijadskome moru

VARAŽDIN, 22. 4. 2021.
Još jedan u nizu redovitih online katehetskih susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, održan je u četvrtak, 22. travnja 2021. godine. Voditeljica ovoga susreta bila je gospođa Sanja Bratinščak, vjeroučiteljica u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, koja je ujedno članica spomenutog Povjerenstva.

Susret, koji je okupio 20-tak članova ove male i radosne „virtualne obitelji“, započeo je u veselom tonu rođendanskim čestitkama našem prijatelju Mirku. Također, ono što je obilježilo „vremensku prognozu“, uz svakodnevne aktivnosti samih sudionika, bila je vijest da su protekle subote učenici varaždinskog Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“, u varaždinskoj katedrali primili sakramente kršćanske inicijacije što je radostan i blagoslovljen trenutak u njihovim životima.

U nastavku susreta stigli smo i do glavne teme našeg ovotjednog promišljanja. Bio je to odlomak Ivanova evanđelja (Iv 21, 1-14). Događaj je to koji nam opisuje doručak na Tiberijadskom jezeru, odnosno Isusovo ukazanje apostolima nakon Uskrsnuća. Uvod u središnju temu bila je pjesma „Sad te prepoznajem Uskrsli Isuse“, u izvedbi bogoslovskog benda predvođenog vlč. Tihomirom Kosecom. Apostoli koji su već bili na izmaku snaga, iscrpljeni i umorni od cjelonoćnog ribolova te svake izgubljene nade da će tom prilikom nešto uloviti, rano u jutro, dolaskom Isusa, kojega u početku nisu prepoznali - ipak dobivaju novu nadu. Naime, kada je Isus vidio umorne i razočarane učenike, rekao im je da pokušaju baciti mrežu na drugu stranu.. Apostoli potaknuti tim riječima to i učiniše te uloviše veliku količinu ribe. U tom trenutku Šimun Petar shvati da je to što im se dogodilo Božjih ruku djelo te radosno kroz more potrči u zagrljaj Isusu, koji je na obali uz vatru pripremao doručak iscrpljenim ribarima. U sklopu same teme čuli smo i dvije pjesme koje nam opisuju taj događaj, „Pusti mreže te“, grupe „Fides“ te „Petar“, VIS-a „Sperantes“.

Primjer iz Ivanova evanđelja, trebali bi i mi sami slijediti u našem svakodnevnom životu - istaknuto je to u razgovoru koji je uslijedio. Naime, u trenucima kada nam je teško, kada smo umorni i nemamo snage za ništa, kada se osjećamo samima i napuštenima, trebamo znati da postoji Netko tko nas zaista nikada neće napustiti. To je Bog u kojega se trebamo pouzdati te Mu dopustiti da nas vodi kroz život jer uz Njega će nam sve biti puno lakše.

Susret je priveden kraju zajedničkom molitvom „Ja vjerujem u uskrsnuće“ te dogovorom o terminu novoga susreta, koji će biti održan za tjedan dana, odnosno u četvrtak, 29. travnja, s početkom u 16 sati.
 
Krunoslav Šardi