Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Dobri Samaritanac

VARAŽDIN, 29. 4. 2021.
Ciklus katehetskih online susreta osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, nastavljen je u četvrtak, 29. travnja 2021. godine. Voditeljica ovoga susreta bila je vjeroučiteljica u Centru za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina, prof. defektolog, gospođa Ivana Peček, koja je ujedno članica spomenutog Povjerenstva.

Uvodni dio ovih naših susreta, kao i uvijek, zauzima „vremenska prognoza“. Ovog tjedna u njoj su ponajviše spomenuta slavlja župnih zaštitnika svetog Jurja mučenika te svetog Marka evanđelista, koji se slave u župama Sveti Juraj na Bregu i Selnici, odakle dolaze neki od sudionika. Također spomenuta su tu i slavlja rođendana, kao i druge svakodnevne aktivnosti sudionika. Dana 29. travnja obilježava se i kao „Svjetski dan plesa” pa smo to obilježili prigodnom pjesmom grupe „Riva“, „Rock me“.

Središnji dio susreta započeo je zajedničkom molitvom „Bog - tajna našega života“, nakon koje je uz pomoć PowerPoint prezentacije prikazana slika pustoga otoka. Otoci su mjesta okružena morem. Zato je jedno od pitanja na početku bilo, što bi ponijeli na pusti otok, kao i što bi nam najviše nedostajalo? Neki od odgovora bili su: na pusti otok ponijeli bi vodu, nešto hrane i poneku knjigu te da bi se to vrijeme dalo iskoristiti i za osobnu izgradnju. Kao ono što bi nam tamo najviše nedostajalo istaknuti su prijatelji i naši bližnji. Tu su bila postavljena i pitanja tko su naši bližnji te kako se prema njima trebamo odnositi? Bližnji su ponajprije članovi naših obitelji, ali i prijatelji kao oni na koje se baš u svakoj prilici možemo osloniti. No, također, istaknuto je da trebamo znati prihvatiti svakog čovjeka, bez obzira na njegov karakter baš kao što nam to svojim primjerom pokazuje i Bog koji prihvaća i ljubi svakog čovjeka jer Njegova je namjera nastaniti se u svakome srcu. Na tome tragu bila je i prispodoba Lukina evanđelja koja govori o dobrom Samaritancu (Lk 10, 29-37). Prispodoba je to koju je Isus ispričao ljudima kada su ga upitali: „Što bi čovjek trebao raditi da bude sretan?“ Isus tada odgovori prispodobom koju je prof. Peček prepričala: „Neki čovjek silazeći iz Jeruzalema u Jerihon, upadne među skupinu razbojnika koji ga pretuku pa ostave ozlijeđenog na putu. Nakon tog događaja ovim putem prođu židovski svećenik i levit, službenik u židovskom hramu. Zatim tim istim putem prođe i stranac iz Samarije. Kad je vidio ozlijeđenog čovjeka, pristupi mu te odluči pomoći. Stavi ga na magarca, odvede do gostione te plati vlasniku da pomogne ozlijeđenom čovjeku.”

Primjer iz ove Isusove prispodobe pokazuje nam kakva bi trebala biti ljubav u našem svakodnevnom životu. Ljubav treba biti djelotvorna. Ona se ne može iskazati samo riječima - već treba biti dokazana djelima. Na takvu djelotvornu ljubav mi vjernici pozvani smo svakodnevno: bilo da nekome pomažemo materijalno, duhovno ili pak jednostavno blizinom i ljubavlju prema svakome, bez obzira tko to bio. Na taj način i sami ćemo biti poput dobrog Samaritanca, živeći po primjeru temeljne i djelotvorne Božje ljubavi.

Susret je priveden kraju zaista lijepom misli o ljubavi koja kaže: „Ljubav nije samo plod osjećaja, zanosa. Ona je rezultat čitave osobe. Ljubav je jedino mjerilo naše moralnosti.“ Zajedno smo izmolili „Hvalospjev ljubavi“, i najavili slijedeći susret koji će biti održan u srijedu, 5. svibnja, s početkom u 16 sati.

 
Krunoslav Šardi