Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili u Međugorje i Vepric

MEĐUGORJE/VEPRIC, 29. - 30. 9. 2021.
Članice i članovi Udruge slijepih Međimurske županije nakon više godina čekanja ostvarili su svoj san te su u srijedu, 29. rujna, posjetili marijansko svetište Kraljice mira u Međugorju. Duhovno vodstvo na ovome putu bio je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Na samome početku, hodočasnici su se uputili na Brdo ukazanja. Zahtjevan uspon po kamenju nije ih obeshrabrio da sretno stignu do cilja. Uspinjući se prema samome mjestu ukazanja, hodočasnici su razmatrali radosna otajstva krunice. Osobito je izazovan bio silazak. Naime, budući da je većina članova slijepo ili slabovidno, trebalo je oprezno silaziti od Brda ukazanja. No, upravo u ovim teškoćama očitovalo se zajedništvo, brižnost i ljubav prema bližnjemu. Prijepodnevni sati obilježili su pobožnost križnoga puta koji je bio temeljen na razmatranjima sluge Božjeg nadbiskupa Fultona Sheena. Popodnevni dio hodočasničkog dana bio je prožet osobnom pobožnosti. Na večernjem zajedničkog programu Svetišta, okupilo se mnoštvo vjernika iz različitih zemalja te je koncelebriralo oko 60 svećenika. Moleći sva otajstva krunice te slaveći euharistiju, hodočasnici su završili prvi dan svojega puta te se uputili u večernjim satima u Metković.

Obnovljeni novom duhovnom snagom, članovi udruge posjetili su mjesto Vid gdje su se mogli voziti poznatim lađama po rijeci Neretvi. U povratku, posjetili smo još jedno svetište - svetište Gospe Lurdske u Vepricu. U gotovo identičnom ambijentu kao i u lurdskom Svetištu, hodočasnici su slavili svetu misu kod spilje. Vlč. Šardi je tom prilikom prikazao nakanu za sve žive i pokojne članove Udruge slijepih Međimurske županije te kao zahvalu za 70 godina postojanja Udruge. Osvrnuo se vlč. Šardi i na život svetog Jeronima te na važnost razmatranja i življenja po Božjoj Riječi. Poslije svete mise, hodočasnici su imali priliku za osobnu pobožnost u ovome Svetištu, a potom su krenuli put Međimurja.

Za svakog pojedinca ovo je bilo nezaboravno putovanje i prekrasno iskustvo koje će dugo pamtiti.

 
Danijela Halabarec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika