Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili na Mariju Bistricu

MARIJA BISTRICA, 18. 09. 2020.
 U petak, 18. rujna 2020. godine, članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili su u Mariju Bistricu. Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, pozitivno se utječe na njihovo zdravlje te im se povećava mobilnost i mogućnost uključivanja u aktivniji i kvalitetniji život. Hodočašće je jedna od aktivnosti projekta „Zajedno za bolje društvo“ koji financiraju gradovi i općine Međimurske županije.

I ove je godine, kao i prethodne, sa članovima bio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji je pripremio i duhovno vodio sve hodočasnike, a svi zajedno već u autobusu bili smo radosni i marijanskim smo pjesmama zahvalili Majci Božjoj Bistričkoj što smo mogli i ove izazovne godine otići na hodočašće u poznato hrvatsko marijansko svetište. Tijekom vožnje molili smo i razmatrali žalosnu krunicu, a dolaskom u Mariju Bistricu vlč. Šardi predvodio je križni put profesora Tomislava Ivančića. Razmatrajući postaje Kristove muke, mogli smo se uvjeriti kako ne treba strahovati nakon padova, poniženja i mnogih udaraca koje život nosi jer nakon svega dolazi konačna pobjeda. Križ nam treba biti spasonosan, a ne teret zbog kojeg bismo se trebali predati jer ni Isus se nije predavao, već je svojom ljubavlju prema svakom čovjeku pokazao kako se dolazi do svjetla, a to svjetlo vidimo u uskrsnuću Gospodnjemu.

Nakon križnoga puta bila je mogućnost za svetu ispovijed. Misno je slavlje predvodio preč. Dragutin Kučan uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija koji je pročitao Božju riječ. U homiliji preč. Kučan govorio je o svetim ženama koje su služile Gospodinu i kojima se Isus prvima objavio kad je uskrsnuo. U Evanđelju po Luki one su slijedile Isusa koji ih je oslobodio od njihovih grijeha. Predvoditelj euharistije tako je dao primjer svima da mogu bez straha slijediti Gospodina i predati mu nesebičnu ljubav. Mnoge su služiteljice Gospodnje obilježile povijest Crkve i tko slijedi njih, bliži je Bogu.

Na kraju mise pjesnik Danijel Kralj, član Udruge slijepih Međimurske županije, pročitao je svoju pjesmu „Zahvala našoj nebeskoj majci“ zahvalivši tako Majci Božjoj Bistričkoj što nas je okupila unatoč svim izazovima u ovom vremenu pandemije koronavirusa i što nas prati i čuva na svakom našem putu. Nakon mise krenuli smo u ophod oko oltara Majke Božje Bistričke, a preč. Kučan blagoslovio je nabožne predmete i sve hodočasnike. Susret je nastavljen ručkom u čakovečkom restoranu „Braco“, a vlč. Šardi dogovorio je sa članovima Udruge slijepih Međimurske županije nove duhovne aktivnosti koje bi se trebale realizirati do kraja godine. Hvala Trojedinome Bogu i Blaženoj Djevici Mariji na lijepom vremenu, Udruzi slijepih Međimurske županije i vlč. Leonardu Šardiju na organizaciji i realizaciji hodočašća i duhovnim radostima koje smo primili! I ovo je hodočašće pomoglo svima nama da duhovno rastemo i jačamo u vjeri i da hrabro krenemo u nove izazove. Duhovni susret u Mariji Bistrici ostat će nam svima u lijepom i nezaboravnom sjećanju.
 
Danijel Kralj

ZAHVALA NAŠOJ NEBESKOJ MAJCI

Majko Božja, naše si svjetlo u tami,
utjeha i nada svetog puka svoga.
Tebi smo vjerni i nikad nismo sami
jer vodiš nas do Isusa, do Krista Uskrsloga.

Hvala što liječiš svaku našu muku
kada nas pritisnu nevolje i boli
i što od srca svima pružaš ruku,
svakom tko za pomoć i zaštitu moli!

Ti rodila si nam Otkupitelja
i otvorila svima put do rajskih vrata,
a uz svoga Gospodina i Učitelja
mi složnija smo Crkva, brat uz brata.

Tvoji i Kristovi štovatelji mi smo
i zato kličemo puni zahvalnosti
s vjerom koju nikad izgubili nismo
na toj cesti mira i vječne radosti.

Na tome putu, na toj svetoj cesti
znamo da Bog blagoslov nam daje
i da ćemo se opet radosni svi sresti
u Kraljevstvu Božjem gdje vječna ljubav traje.

(Danijel Kralj)