Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

CHARLES DE FOULCAULD I ZNAČENJE MOLITVE

VARAŽDIN, 15. 9. 2022.
Na blagdan Majke Božje Žalosne, u četvrtak, 15. rujna 2022. godine, u župi svetog Josipa u Varaždinu održan je još jedan katehetski susret zajednice „Bartimej“. Članovi Povjerenstva osoba s invaliditetom i njihovi prijatelji nastavili su tako druženje u odličnom raspoloženju, a bio je nazočan 31 sudionik. Na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik Povjerenstva, vlč. Leonardo Šardi, a potom je uslijedila uobičajena „vremenska prognoza“ na kojoj smo iznijeli što se sve dogodilo u proteklih tjedan dana.


Zatim je uslijedila tema susreta koju je pripremila članica Povjerenstva Anika Sačić koja je predstavila život i djelo svetog Charlesa de Foulcaulda kojeg je nedavno papa Franjo proglasio svetim i koji je upravo na dan susreta prije 164 godine rođen te je doživio 58 godina. On je svetac koji je za života bio vojnik (konjanički časnik Francuske vojske), geograf, istraživač, katolički svećenik i pustinjak živeći s Tuarezima u Sahari. Svašta je u životu prošao, i uspone i padove, 12 je godina lutao bez vjere u Boga, a potom polako pronalazio put. Promijenilo ga je putovanje u Nazaret. Putovao je i u Afriku, osobito u Alžir, vidio je siromaštvo i nastojao biti brat i prijatelj svima koje bi susreo. Upoznao je Berbere i Tuareze, naučio tuareški jezik i sastavio prvi tuareško-francuski rječnik, a na njihov je jezik čak i preveo Bibliju. Ponizno služenje Gospodinu pratilo ga je do kraja života, a to znači da je uvijek nastojao biti posljednji i služiti Bogu. Vrlo su brzo u Francuskoj krenuli s postupkom beatifikacije. Papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim 13. studenoga 2005., a papa Franjo svetim 15. svibnja 2022. Mala braća i Male Isusove sestre redovi su koji slijede primjer brata Karla, kako ga također poznajemo, a ima ih i u Hrvatskoj. Nakon predstavljanja života Charlesa de Foulcaulda Anika Sačić govorila je i o svojem svjedočanstvu i bitkama u svojoj obitelji. Nije bilo lako, ali slijedeći primjer života prikazanoga sveca i moleći njegovu molitvu, sve je bivalo lakše jer Bog svaku stazu života može obasjati i donijeti mir. Na kraju smo se podijelili u skupine razmatrajući tko je za nas Isus Krist. Sudionici su zaključili da Isus spašava svijet od grijeha i kako se susreće u euharistiji. Njegova smrt i uskrsnuće znak su Božje ljubavi prema svima i uče nas da i mi budemo bolji prema Bogu i svakom čovjeku. Isusu valja uputiti molitve i živjeti tako da ispred sebe uvijek stavljamo Gospodina i druge ljude, baš kao što smo čuli i u predstavljanju brata Karla. Za nasljedovanje Isusa Krista ne treba ići u pustinju ili nekamo daleko, dovoljno je naučiti biti dobar i u svojem okruženju i pomagati prema svojim mogućnostima.
 
Nakon radionice susret je završen svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi. Na misi je bilo riječi o Marijinim bolima i žalosti za vrijeme muke Isusa Krista, no nakon te žalosti uslijedila je radost zbog Kristova uskrsnuća. Sljedeći će susret na istome mjestu biti 22. rujna od 16 do 19 sati i svi ste više nego dobro došli.
 
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika