Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Blažena Djevica Marija od Krunice

VARAŽDIN, 7. 10. 2021.
Katehetski susreti osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i prijatelja, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a koji se održavaju u župi svetog Josipa u Varaždinu, nastavljeni su u četvrtak, 7. listopada 2021. godine. Na ovotjednom susretu okupilo se tridesetak sudionika, a voditeljica kateheze bila je gospođa Anika Sačić, članica spomenutog Povjerenstva.

Po već dobro znanom i uhodanom hodogramu, i ovaj susret započeo je „vremenskom prognozom“. U njoj smo, uz upoznavanje s novim osobama, čuli i da su sudionici u proteklom razdoblju bili na raznim druženjima, edukacijama te duhovnim obnovama vezanima uz župne blagdane. Između ostaloga bilo je tu spomenuto i obilježavanje Svjetskog dana osoba s cerebralnom paralizom - 6. listopada.

Mjesec listopad na poseban je način posvećen Blaženoj Djevici Mariji pa se tako i vjernici diljem naše domovine rado okupljaju na listopadskim pobožnostima, gdje mole za zagovor Djevice Marije u različitim životnim situacijama. Upravo danas, 7. listopada, Crkva slavi blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. Zato je i naš ovotjedni susret bio idealna prigoda za upoznavanje s ovom pobožnošću, kao i svjedočanstvima samih sudionika o moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije u njihovim životima.

Pobožnost krunice po prvi puta u povijesti spominje se još davne 1571. godine. Bilo je to u vrijeme bitke kod Lepanta u kojoj je kršćanska vojska izborila pobjedu nad Turcima. Upravo zahvaljujući pobožnosti krunice došlo je do pobjede kršćanske vojske te je odlukom pape Pia V. u crkveni kalendar uveden ovaj blagdan. Što je to krunica ili ružarij? Krunica je zapravo umanjenica od riječi „kruna“. Prvi je upotrebljava dominikanac imena Henrik Suzon iz Kostanze. Naime, u njegovo vrijeme bio je običaj među zaljubljenima da se međusobno darivaju krunama, vijencima ruža. Potaknut tim običajem, došao je na zamisao da i on Blaženoj Djevici Mariji isplete vijenac od 150 ruža. Danas tako poznajemo radosna, žalosna, slavna otajstva te otajstva svjetla krunice. U novije vrijeme pak znamo i za krunicu Božanskog Milosrđa, kao i krunicu svetog Josipa.

O pobožnosti krunice govore nam različiti povijesni događaji i svetišta. Ta pobožnost vodi nas u francuski gradić Lurd. U njemu se na rijeci Gavi Djevica Marija ukazala skupini djece te im povjerila zadaću da ovu pobožnost prošire među narodom. Bilo je to 11. veljače 1858. godine. Koliku moć ima pobožnost krunice pokazalo se i godine 1945., kada su atomske bombe pale na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Dok su ovi gradovi bili razrušeni, njihovi samostani, zahvaljujući molitvi, ostali su gotovo netaknuti. U ovome dijelu neki od sudionika podijelili su svoja svjedočanstva o hodočašću u Lurd te osjećajima mira, radosti i blagoslova koji ih je ispunio na tim mjestima. Također, u razgovoru po grupama istaknuta je i zaštita Blažene Djevice Marije u trenucima strahova i nesigurnosti, posebno u vrijeme prošlogodišnjih potresa. Uz blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice zapjevali smo i prigodnu pjesmu „Kraljice svete Krunice“.

U završnom djelu susreta, uz svetu misu u zajedništvu s domaćim župljanima, bilo je vremena i za neformalno druženje. Za kraj jedna važna informacija. U tjednu koji je pred nama na rasporedu su čak dva susreta. Prvi je u četvrtak, 14. listopada u Varaždinu, u redovitom terminu od 16 sati, dok će se u subotu, 16. listopada, održati još jedan susret - ovoga puta u župi svete Marije Magdalene u Knegincu, s početkom u 10 sati.

 
Krunoslav Šardi


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika