Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Blagovijest

VARAŽDIN, 25. 3. 2021.
U četvrtak, 25. ožujka 2021. godine, održan je još jedan susret u nizu redovitih susreta Pastorala osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije i njihovih prijatelja preko aplikacije ZOOM. Sudjelovalo je 20-ak članova i uživali smo u odličnom dvosatnom druženju.

Na početku je svatko izrekao što se dogodilo lijepo proteklog tjedna i svi sudionici bili su sretni zbog povratka proljeća i sunčanih dana. U raspjevanom i veselom druženju uslijedila je i glavna tema susreta, a budući da je tog dana bio blagdan Blagovijesti, govorilo se upravo o tome, a voditelj središnjeg razmatranja bio je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Govorilo se o Kristovim gradovima u kojima je živio, o anđelima i Blaženoj Djevici Mariji, koja je začela po Duhu Svetom i rodila Isusa Krista, što joj je najavio anđeo Gabrijel nakon čega je pristala da bude Gospodinova službenica i majka Spasiteljeva. Sve smo to mogli čuti u evanđeoskom Lukinu tekstu koji se i čita na Blagovijest, na dan Kristova začeća, kada je Marija pokazala svoju potpunu milost i predanost Bogu dozvolivši da je Gospodin vodi i tim je činom zapravo započelo i spasenje čovječanstva jer da Marija nije prihvatila Božji poziv, ne bismo bili nikada izbavljeni. U trenutku velikih kušnja Blagovijest je pravi poziv na radost jer za devet mjeseci Isus će se ponovno roditi, što svake godine Crkva slavi kao blagdan Božića.

U nastavku se razmatralo pitanje kako bismo mi reagirali vidjevši neočekivano anđela i prisjetili smo se nekih neočekivanih susreta koje smo osobno doživjeli. Također smo se uvjerili da Bogu ništa nije nemoguće jer Bog planira i stvara samo ono što je za čovjeka i njegov život najbolje, a čovjek samo treba vjerovati i imati povjerenje u Gospodina, baš poput Bogorodice Marije.

Susret je završen molitvom i opuštenim razgovorom, a sljedeće će virtualno druženje biti u srijedu, 31. ožujka, s početkom u 16 sati i bit će to svojevrsna priprema za otajstva koja obilježavamo u Velikom tjednu: Gospodnju posljednju večeru, muku, smrt i uskrsnuće.

 
Danijel Kralj