Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka

Zašto se klanjati?

Zato jer je on Bog.

„Glavni je čin kreposti bogoštovlja klanjanje. Klanjati se Bogu znači priznati ga kao Boga, kao Stvoritelja i Spasitelja, Gospodina i Gospodara svega što postoji, kao beskonačnu i milosrdnu Ljubav. „Klanjaj se Gospodinu, Bogu svome, i njemu jedinomu služi“ (Lk 4, 8), kaže Isus navodeći Ponovljeni zakon (Pnz 6, 13). Klanjati se Bogu znači priznati, s poštovanjem i posvemašnjom podložnošću, „ništavilo stvorenja“, jer ono ne postoji doli po Bogu. (Katekizam Katoličke Crkve, 2096)

Klanjati se Bogu znači, kao što to čini Marija u hvalospjevu „Veliča“, hvaliti ga, uzvisivati ga i poniziti se priznajući sa zahvalnošću da je on učinio velike stvari i da je njegovo ime sveto. Klanjanje jedinom Bogu oslobađa čovjeka od zatvaranja u sebe, od ropstva grijehu i od idolopoklonstva prema svijetu. (Katekizam Katoličke Crkve, 2097)

Sotona je u svojoj neizmjernoj oholosti i slijepoj bezumnosti htio sebe postaviti na mjesto Boga pa nije htio da se Bogu klanjamo. Tko odbacuje klanjati se Bogu završava u klanjanju đavlu – otvoreno ili prikriveno klanja se novcu, moći, strastima, idolima, praznovjerju – jer sudjelujući s njim u pobuni, već je pao u njegovo ropstvo.