Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka

Kapelice TEK-a u Hrvatskoj

  • Rijeka  
Kapela danonoćnog euharistijskog klanjanja u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici u Rijeci otvorena je 30. studenog 2014. Riječ je o prvoj kapelici u Hrvatskoj koja je otvorena sedam dana u tjednu od 0 do 24 sata, a sve kako bi mogli doći svi željni susreta s Kristom u Euharistiji. Kapela je posvećena sv. Ivanu Maria Vianneyu.  Sv. Ivan Maria Vianney je u Arsu, u kojemu je bio župnik od 1818. do svoje smrti 4. kolovoza 1859., također osnovao kapelu danonoćnog klanjanja.
U  kapelu dolazi sve više ljudi, osobito mladi. Ona je za grad Rijeku i šire postala duhovna oaza koja doista, 24 sata na dan, donosi živu vodu samoga Gospodina.

Kapela danonoćnog klanjanja na riječkoj Podvežici uređena je darovima župljana i dobročinitelja dok je svetohranište dar jedne obitelji iz New Yorka koja je tim darom htjela posvjedočiti duhovnu važnost prisutnosti kapele danonoćnog klanjanja u gradu na Rječini. Ona je velika milost za grad Rijeku jer je Gospodin u njoj prisutan neprekidno.

Imamo naše malo nebo na zemlji, rekao je na otvorenju svjetski promotor kapela danonoćnog klanjanja p. Justo govoreći o njenoj važnosti. Kapele su i središte evangelizacije jer će im se mnogi približiti iz znatiželje i tada će krenuti njihov put obraćenja. Ali, moramo znati da iza svega stoji jedan nadnaravni razlog. Taj je razlog Božji poziv koji govori: ‘Dođite k meni svi koji ste umorni i ja ću vas odmoriti.’  Sv. Ivan Pavao II. je rekao da se te Isusove riječi u punini ispunjavaju i to je ta nadnaravna stvarnost da On iz kapele klanjanja poziva ljude.
 
 
  • Crikvenica
Kapelica Milosrdnog Isusa je posvećena za Trajno euharistijsko klanjanje u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. Kapelica je blagoslovljena 3. srpnja, a otvorena 2. kolovoza 2015. godine, uoči Svete godine milosrđa.

Župnik vlč. Slobodan Bunoza je prigodom otvaranja kapelice u župnom listiću napisao: „Ova kapelica za vječno klanjanje, druga takve vrste u Hrvatskoj, sagrađena je nesebičnim zalaganjem i radom župljana i brojnih dobročinitelja. Hvala im svima, kao i onima koji će i nadalje pomagati da se Gospodin kroz njeno neprekidno djelovanje sve više proslavlja. Neka sve njih kao i sve njezine posjetitelje Svevišnji ojača, blagoslovi i štiti, a Njegova Majka Marija zagovara kod Njega, živog prisutnog u Presvetoj hostiji.”
 
Obraćajući se klanjanjteljima, između ostaloga, je zapisao: „Dragi klanjatelju, hvala ti što si se odazvao Gospodinovu pozivu da se klanjaš Njegovoj stvarnoj nazočnosti u Presvetom oltarskom sakramentu i time dokazao kako si i u ovom današnjem užurbanom i često kaotičnom načinu života stavio Isusa na prvo mjesto. Otvorivši vrata ove kapelice i stupivši pred Spasitelja, upravo si postao dionik vrsne skupine odabranih koja seže još tamo od pastira, anđela i kraljeva iz betlehemske štalice i za to ćeš, poput njih, biti neizmjerno nagrađen.

Dragi klanjatelju, ti koji si dolaskom u ovu kapelicu zakoračio u svoj novi, čvršći odnos s Bogom, porazgovaraj ovdje o cijelom svom životu s euharistijskim Isusom, kaži mu sve što ti je na duši, iskreno se s njim posavjetuj, zamoli ga ali mu i obećaj! Da, reci mu sve – ali zatim se potrudi i ti Njega čuti i što je najvažnije poslušati, učiniti po Njegovoj volji!
 
Iskaži Milosrdnom Isusu zato, na ovom svetom mjestu, kao prvo svoju ljubav molitvama zahvalnosti za sve što je za tebe već učinio, za sve što ti je već u tvom životu podario i s čime te je već blagoslovio – a pogotovo za tvoje križeve! Jer, upravo su križevi znakovi Njegove prevelike ljubavi koje daje svakomu od nas budući da samo po njima možemo rasti u svetosti i postajati mu sve sličniji.” Kapelica je otvorena svih sedam dana u tjednu 24 sata, a zatvorena je samo u vrijeme nedjeljnih svetih misa od 7.00 do 12.00 sati.
 
 
  • Dubrovnik  
U Dubrovniku je Trajno Euharistijsko Klanjanje (TEK) započelo na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 2019. godine.
 
Ustoličenju euharistijskog Isusa u crkvici sv. Josipa prethodilo je svečano misno slavlje u isusovačkoj crkvi koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji sa svećenicima i redovnicima dubrovačke biskupije, uz prisustvo velikog broja vjernika, nakon čega je Presveti Oltarski Sakrament svečano donesen u procesiji, uz pjevanje euharistijskih pjesama, iz crkve sv. Ignacija do crkve sv. Josipa u Dubrovniku, gdje je postavljen na glavni oltar.

Biskup Uzinić naglasio je tri točke iz odnosa Marije i euharistije, o kojima govori papa Ivan Pavao II. u enciklici „Crkva o euharistiji” koji Mariju naziva euharistijskom ženom, te ih povezao s projektom trajnog klanjanja. Istaknuo je da papa Mariju nazvao prvim svetohraništem jer se Isus nastanio u njoj, a klanjatelji i klanjateljice svojim amen omogućuju da i naš Grad postane trajnim svetohraništem.

Drugi naglasak je Kalvarija jer se Marija suobličava Isusovoj žrtvi na križu. I pridruživanje klanjatelja ovom trajnom klanjanju uključuje svojevrsnu žrtvu koju će podnijeti, ali ako budu to sa zahvalnošću gledali kao dar njima a ne budu brojali koje sve poteškoće moraju podnijeti, to će im se pretvoriti u blagoslov. I oni će na neki način postati euharistijski ljudi. Važno je i da naši turisti naš grad prepoznaju, uz sve ostalo, i kao euharistijski grad.

Kao treći naglasak biskup je izdvojio zahvalnost u Marijinom životu, a to je i jedna od dimenzija euharistije. Ta zahvalnost  iz dubine srca je izražena u Marijinom Veliča. „Neka se, drage klanjateljice i klanjatelji, draga braćo i sestre, i u vama javi ovaj zahvalni kliktaj. Moći biti klanjatelji i klanjateljice je milost, dar. Budite zahvalni jer ga vi primate i jer možete na njega odgovoriti”, istaknuo je dubrovački biskup.
Kapela je otvorena za sve neprekidno, a svaki sat izmjenjuju se registrirani klanjatelji TEK-a, danju i noću, kroz sve dane u tjednu, moleći u tišini Isusa za potrebe ovoga Grada i svijeta.
 
 
  • Split
Kapela trajnog euharistijskog klanjanja otvorena je na blagdan Gospe od Ružarija 7. listopada 2020. u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.
 
Obraćajući se klanjateljima nadbiskup Barišić je u propovijedi govorio o važnosti klanjanja, molitve i povezivanja s Isusom Kristom. „Majka Marija je najbolja zagovornica i najbolji put koji nas vodi i usmjerava k Sinu Božjemu. Danas slavimo blagdan Gospe od Ružarija, a Gospa od Ružarija, okrunjena krunom kao kraljica i više je nego kraljica jer nam je rodila Spasitelja”, kazao je nadbiskup dodavši da je ona najdublje ušla u otajstvo ljubavi, u otajstva koja molimo u njezinoj krunici.

Budući da je Marija pozorno slušala ono što joj Bog govori i to je meditirala i prebirala u svom srcu, potaknuo je klanjatelje da poput Marije slušaju Božju riječ i spuste je u srce. „Ovaj Marijin dan je najprikladniji da se i mi uputimo prema otajstvu Boga koji se utjelovio radi nas u otajstvu Kruha. Anđeo pozdravlja Mariju: 'Zdravo Marijo, milosti puna!' Ona je puna milosti jer je ljubljena i onaj tko je ljubljen Božjom ljubavlju pun je milosti. Pred euharistijskim otajstvom osjetimo da smo ljubljeni”, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši kako Marija nije bila sama već da je milost Božja bila s njom te je u tom svjetlu kazao: „Nismo se sami rodili, niti smo sami sebi gospodari. Bez Boga ne možemo. Gospodinova prisutnost u našim životima čini nas drukčijima i znakovitijima, preporođenima. Svatko od nas je hram Božji, kapela. Gospodin želi biti prisutan u nama i želi biti vidljiv preko nas kako bismo postali svjedoci, misionari Božje ljubavi. On želi da ga pronosimo u svijet kako bi i drugi preko nas otkrili Njega i spoznali Njegovu ljubav.”
 
Svim klanjateljima trajne adoracije toga je dana podijeljeno osobno pismo nadbiskupa Marina Barišića i nadbiskupa Dražena Kutleše u kojemu, između ostaloga, piše: „Tvoj 'DA' Gospodinu, znak je Tvoje vjere i Tvoje ljubavi prema Onomu kojega priznaješ svojim Spasiteljem i Gospodinom. Tvoja prisutnost pred Isusom u Euharistiji učinit će Te svjedokom Uskrsloga i prorokom Euharistije, jer će Tvoja klanjateljska šutnja rječito progovoriti čovjeku današnjice i novim generacijama o Njegovoj trajnoj prisutnosti među nama i za nas.”

 
  •  Đakovo  
Nakon što je na poticaj patera Justa Lofeuda, misionara Presvetog Sakramenta, u Župi Svih Svetih u Đakovu 17. listopada 2020. pokrenuta inicijativa za organizacijom trajnog euharistijskog klanjanja, na blagdan Gospe Loretske, 10. prosinca 2020., u crkvi Svih Svetih u Đakovu svečano je na trajnu adoraciju izložen Presveti Oltarski Sakrament.
 
Prije izlaganja Presvetog, misno slavlje u katedrali sv. Petra predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je pozdravio prisutne i izrazio duboku zahvalnost Trojedinom Bogu „što je snagom i djelovanjem Duga Svetoga raspirio vatru ljubavi prema raspetom i uskrslom Isusu Kristu u svakoj osobi koja je podržala ovu veliku inicijativu za grad Đakovo i samu Nadbiskupiju đakovačko-osječku“.

Nadbiskup se osvrnuo na dva oblika štovanja euharistijskoga otajstva: redovito sudjelovanje na nedjeljnoj sv. misi i pristupanje euharistijskom stolu te klanjanje pred Gospodinom, koji je trajno prisutan među nama u svetohraništima naših crkava. „Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu znak je naše vjere i ljubavi prema Isusu Kristu, kojega poput sv. Tome apostola prepoznajemo kao svoga Boga i Gospodina. Po euharistijskom klanjanju mi smo svjedoci i navjestitelji Uskrsloga, proroci i nositelji uskrsne preobrazbe ovoga društva u kojemu živimo te cjelokupne stvorene stvarnosti. Vječno klanjanje, gdje se trajno – i danju i noću – izmjenjujemo u gorljivom molitvenom vapaju pred Euharistijskim Gospodinom, trajna je pohvala Isusu koji je svojim utjelovljenjem već došao spasiti ovaj svijet i istodobno trajno zazivanje njegova milosrđa za sva stvorenja ovoga svijeta. Postati klanjatelj znači u molitvi i klanjanju dovoditi Isusu druge ljude, svoju braću i sestre, da ih on zahvati snagom svoga Svetoga Duha i obraćenjem te da nas sve oslobodi svakog oblika robovanja i pokvarljivosti i da nas suobliči slavnome tijelu svome“, rekao je među ostalim nadbiskup Hranić.
 
Svakom klanjatelju nadbiskup je napisao pismo u kojem je na njega i na cijeli pothvat Trajnog euharistijskog klanjanja zazvao Božji blagoslov.
 
Presveti Oltarski Sakrament na štovanje je izložio župnik i dekan Đakovačkog dekanata Tomislav Ćorluka, koji je kapelu Trajnog euharistijskog klanjanja posvetio Bezgrešnom Srcu Marijinu. Upravo je župnik Ćorluka prvi prepoznao važnost danonoćnog klanjanja te je od dolaska p. Justa do samog početka trajnog euharistijskog klanjanja pronašao 30-ak koordinatora i preko 260 klanjatelja.
 
Nakon Rijeke, Crikvenice i Splita i Dubrovnika, Đakovo je bio peti grad u Hrvatskoj u kojemu je otvorena kapela Trajnog euharistijskog klanjanja.
 
 
  • Vukovar
Na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, 8. prosinca 2021., započelo je Trajno euharistijsko klanjanje u Vukovaru (VUTEK). Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Filipa i Jakova, i izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta u crkvici Sv. Roka na trajno čašćenje, predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
 
U pozdravu i poticaju inicijativi trajnog klanjanja Euharistijskom Gospodinu u kapeli Sv. Roka u Vukovaru, nadbiskup Hranić je istaknuo: „Zahvaljujem Mu što je okupio vas klanjatelje i adoratore u Vukovaru, gradu koji je simbol našeg nacionalnog stradanja u minulom domovinskom ratu, i što po vašem molitvenom zajedništvu s raspetim i uskrslim Isusom Kristom – za grad Vukovar, sve njegove stanovnike, Srijem i Slavoniju – želi očitovati otkupiteljsku snagu svoje pobjede nad grijehom i zlom te Vas učiniti svjedocima njegove uskrsne preobrazbe i dara njegova Duha oproštenja i pomirenja.“
 
Nadbiskup je potom pojasnio dva načina štovanja euharistijskog otajstva – redovito pristupanje euharistijskom stolu svake nedjelje, o blagdanima i druge dane te klanjanju pred Gospodinom Isusom, koji je trajno prisutan među nama u česticama posvećenoga kruha u svetohraništima naših crkava.

„Postati klanjatelj znači u molitvi i klanjanju dovoditi Isusu braću i sestre, prijatelje i one daleke – pa i neprijatelje, da ih on zahvati snagom svoga Svetoga Duha, da ih obraćenjem oslobodi svakog oblika robovanja i pokvarljivosti te da nas sve suobliči slavnome tijelu svome.“ 
 
 
  • Zagreb - Trnovčica
Na blagdan Marije Majke Crkve - Duhovski ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine - u Zagrebu, uz župnu crkvu Blažene Djevice Marije Majke Crkve na Trnovčici započelo je Trajno euharistijsko klanjanje (TEK).
 
To je prva kapela u Zagrebu, a nalazi se u istočnom dijelu grada. Kapela je neprekidno otvorena – po danu i po noći – za sve koji žele doći u bilo koje doba pred Euharistijskog Gospodina. Zagreb je tako postao 7. grad u Hrvatskoj koji ima neprekidno 24/7 otvorenu kapelu klanjanja.
 
  • Slavonski Brod
Nakon večernje mise, koju je kao delegat đakovačko-osječkog nadbiskupa predslavio vlč. Grgo Grbešić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta u Osijeku, na župnu svetkovinu Bezgrješnog srca Blažene Djevice Marije na Budainci u Slavonskom Brodu započelo je trajno euharistijsko klanjanje.
 
Vlč. Grbešić u homiliji je govorio o tajni i snazi euharistije naglasivši da je taj spomen-čin koji je Isus ostavio nezasluženi dar. Dodao je da čovjek to otajstvo ne može svojim umom shvatiti, nego ga može samo ljubiti. Ustvrdio je da je trajno euharistijsko klanjanje pred Presvetim blagodat svakom klanjatelju, toj župi i cijelome gradu, jer će svojim bdijenjem svih 24 sata u dana u šutnji i molitvi susretati i slaviti Gospodina.
 
Svoju radost da su nakon sedam mjeseci duhovnih i tehničkih priprema prikupili dovoljan broj molitelja za početak klanjanja iskazao je na kraju mise domaći župnik Tomislav Ćorluka, koji je prije dvije godine pokrenuo trajno klanjanje u tadašnjoj svojoj župi u Đakovu.
 
Vlč. Ćorluka naglasio je da se sada okupio dovoljan broj klanjatelja – njih više od 200, od kojih je jedan glavni koordinator, četvero je koordinatora smjene i 24 voditelja sata. Tako su svakoga dana pokrivena sva 24 sata da Isus u kapelici ni jedan trenutak ne bude sam.
 
Dodao je da je taj dan posebna radost ne samo za klanjatelje, nego i cijelu župu, jer upravo na svetkovinu naslovnika župe – Bezgrješno srca Marijino započinje ta važna pobožnost. Pozvao je vjernike da se posvete Srcu Isusovu te je svima koji ju dosad dobili, podijelio knjižicu „Osobna posveta Srcu Isusovu“.
 
Poslije večernje mise svećenici su zajedno s ministrantima i koordinatorima klanjanja u procesiji s oltara zajedno s registrom klanjatelja pronosili Isusa u pokaznici te su ga postavili na prigodan oltar u novoj kapeli koja se nalazi u sklopu crkve.
Vjernici su u tihom mimohodu pohodili kapelicu i pomolili se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
 
 
  • Zagreb - Jordanovac
Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, 25. lipnja 2022., započeto je trajno euharistijsko klanjanje na isusovačkoj župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Klanjanje se odvija u kapeli svetog Josipa u predvorju župne crkve.
 
 
  • Vinkovci
Na spomendan Blažene Djevice Marije od krunice, 7. listopada 2022. godine, Trajno euharistijsko klanjanje započelo je u kapeli uz crkvu sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima.
 
Svečanu misu prigodom početka Trajnog euharistijskog klanjanja, u crkvi sv. Vinka Pallottija u 19 sati predslavio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Nakon mise biskup je izložio Presveti Oltarski Sakrament na trajno čašćenje u kapeli pored crkve. Od tog trenutka registrirani klanjatelji izmjenjivat će se pred Presvetim po dogovorenom rasporedu, tako da molitva nikada ne prestane. Potporu organiziranju trajnog klanjanja dali su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, dekan Vinkovačkog dekanata preč. Ante Šiško te župnik Župe sv. Vinka Pallottija o. Ilija Sudar. “Drugi svećenici su promoviranjem u svojim župama također pomogli da se u Vinkovcima u rekordnom roku prikupi dovoljan broj klanjatelja i tako omogući početak trajnog klanjanja i u njihovom gradu”.
 


Slika TEK Crikvenica
Slika TEK Dubrovnik
Slika TEK Đakovo
Slika TEK Rijeka
Slika TEK Slavonski Brod
Slika TEK Vinkovci
Slika TEK Vukovar
Slika TEK Zagreb - Jordanovac
Slika TEK Zagreb - Trnovčica
Slika TEK Split