Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka

Što je klanjanje?

Na ovo pitanje nameću se različiti odgovori.

„Klanjanje je temeljni čovjekov stav, kojim se pred Stvoriteljem priznaje kao stvorenje. Ono uznosi veličinu Gospodina koji nas je stvorio i svemoć Spasitelja koji nas oslobađa od zla. Klanjanje je stav duha koji pred „Kraljem slave“ pada ničice i smjerna šutnja pred Božjim licem koji je „uvijek od nas veći“. Klanjanje Bogu triput svetom i nadasve ljubljenom ispunja nas poniznošću ulijevajući sigurnost našim prošnjama.“ (Katekizam Katoličke Crkve, 2628)

Ljudi i anđeli imaju predivnu zadaću klanjati se Bogu. U Nebu se svi, blažene duše svetaca i sveti anđeli klanjaju Bogu. Svaki put kad se klanjamo sjedinjujemo se s Nebesima te uživamo svoje malo nebo na zemlji. Klanjanjem dajemo čast Bogu i samo njemu, jer on je Bog, a mi smo njegova stvorenja.

Klanjanjem priznajemo slavu i čast Božju. Klanjati se znači dopustiti Bogu da nas zagrli, ući u najdublja prostranstva ljubavi Božje; kao golubica koja se skriva u pukotine stijena, tako naša duša uranja u Boga, u Kristovo Srce probodeno iz ljubavi.

Klanjajući se ulazimo u otajstvo Božje ljubavi, u njegovu najdublju intimnost, i dopuštamo da budemo zahvaćeni Božjom ljubavlju. Klanjajući se uspostavljamo razgovor ljubavi u tišini srca s našim Stvoriteljem i Spasiteljem. Klanjanjem na uzvišen način ostajemo u Božjoj ljubavi i zbog toga klanjanje daje bogate plodove.

Papa Benedikt XVI. često je isticao grčki i latinski korijen riječi klanjanje – proskinesis i adoratio. Proskinesis znači podložnost, podređenost, podložiti se pred neizmjernim Božjim veličanstvom. Adoratio, s druge strane, ukazuje na dodir usana, poljubac, čak i zagrljaj, što znači ljubav. Ako spojimo oba značenja možemo definirati klanjanje kao predanje u ljubav, jer Bog je ljubav.

Kad bi se ljubav Božja vidljivo očitovala, svi bismo pali ničice na zemlju pred njegovim veličanstvom. Bila bi to spontana i neposredna reakcija. U isto vrijeme bio bi to čin štovanja i podložnosti pred Bogom od strane stvorenja koje je On stvorio i spasio iz ljubavi.