Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka

Zahvaljivati

Većina nas, na žalost, ne zna zahvaljivati Gospodinu za sve dobro koje smo primili ili koje primamo. Da bi Gospodinu zahvalili moramo uvježbavati našu sposobnost sjećanja. Ne pamćenja, već sjećanja. Sjećati se na latinskom kaže recordare, što znači obnoviti u srcu.
 
Ovdje je potrebno podsjetiti se na dobra koja smo od Boga primili i zahvaliti na njima počevši od milosti samoga života. Psalam 136 zvan veliki Hallel (kojega su vjerojatno Gospodin i njegovi učenici pjevali na kraju Pashalne večere, prije nego su pošli prema Getsemaniju) je psalam zahvale Bogu za njegovo milosrđe. Započinje stvaranjem i nastavlja se djelima spasenja Izraela. Svatko od nas može stvoriti svoj vlastiti Hallel sjećajući se Božjeg milosrđa, milosti, kroz život primljenih darova, te za svaki zaziv ponoviti u svome srcu: „jer vječna je ljubav njegova“. To je jedan od primjera koji je vrijedno usvojiti.
 
Ako otvorimo psaltir (zbirku od 150 psalama) vidjet ćemo da postoji psalam za svaku priliku i za svaku potrebu duše. Moliti s psalmima znači moliti s Crkvom.