BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Poruke biskupa Culeja iz jedne od posljednjih propovijedi

Varaždinski biskup mons. Marko Culej među posljednjim svojim pastoralnim pohodima župama Varaždinske biskupije sredinom lipnja ove godine, imao je i susret s vjernicima župe Majke Božje Fatimske u Orehovici u Čakovečkom dekanatu na nedjelju Presvetog Trojstva 11. lipnja. Nakon toga biskup Culej u tjedan dana predvodio je nekoliko slavlja podjele sakramenta svete potvrde, krstio je 10. dijete obitelji Žiher u Maruševcu te se u Mađarevu susreo sa sudionicima likovne kolonije za pomoć čakovečkom Caritasovu Dnevnom boravku djece s posebnim potrebama.

Posljednje misno slavlje biskup je predvodio u katedrali navečer u četvrtak 22. lipnja, kada su dvojica đakona Varaždinske biskupije položila prisegu uoči svećeničkog ređenja, koje je uslijedilo dva dana kasnije.

Idućeg dana, u petak 23. lipnja zdravlje biskupa Culeja, načeto teškom zloćudnom bolešću, dodatno je narušeno moždanim udarom, zbog čega je iduće razdoblje uglavnom proveo na liječenju u bolnicama u Varaždinu i Zagrebu, pa nije mogao predvoditi ni sudjelovati u biskupijskim događanjima koja su uslijedila tijekom ljeta.

Četiri dana prije biskupove smrti, na proslavi Velike Gospe u Belici, apostolski nuncij Francisco Javier Lozano, pozvao je vjernike na žarku molitvu za zdravlje prvog varaždinskog biskupa, koji se nije štedio kao uzorni pastir požrtvovno predvoditi u vjeri mjesnu Crkvu koju mu je povjerio Sveti Otac Ivan Pavao II i dati svjedočanstvo ljubavi prema svima i pouzdanja u Božje milosrđe.

Ovom prigodom podsjećamo na poruke biskupa Culeja, koje je uputio na slavlju blagoslova nove monumentalne oltarne slike i proslavi 35. obljetnice početka gradnje župne crkve u Orehovici 11. lipnja. Uz molitvu blagoslova oltarne slike varaždinski biskup pozvao je sve vjernike da s osobitom ljubavlju prihvate Mariju za svoju majku i pratiteljicu na svojem životnom putu i u svim poteškoćama koje ih u životu prate, a u svojoj propovijedi za vrijeme misnog slavlja, govoreći nadahnutim riječima o svetkovini Presvetog Trojstva, istaknuo je kako i vjernici cjelokupan život od početka do smrti zapravo žive u zajedništvu s Bogom koji je i sam zajedništvo triju osoba. Pozvao je župnu zajednicu da radosno živi svoju vjernost Bogu u današnjem vremenu i društvu te da hrabro svjedoči evanđeoske vrijednosti koje treba utkati u svoj svakodnevni život. Kao osobit primjer kršćanskog života i vjernosti te uzor u nasljedovanju Isusa Krista istaknuo je Mariju i pozvao vjernike da molitvom krunice, koja na najizvrsniji način objedinjuje cjelokupno otajstvo Isusa Krista, svakodnevno što dublje uranjaju u veliko otajstvo spasenja koje je Krist svojim životom, a napose mukom, smrću, uskrsnućem i uzašašćem na nebo, ostvario za zemaljske putnike prema vječnoj domovini. Čestitajući vjernicima višestruko slavlje, biskup je naglasio kako obnovljeni Božji dom treba biti mjesto okupljanja zajednice kao velike obitelji svake nedjelje i blagdana oko zajedničkog stola na kojem se Krist daruje u sakramentu euharistije kao hrana i okrijepa na životnim stazama, te da od njega crpi snagu za budućnost i zajedništvo u lijepoj domovini, kazavši kako su svi pozvani da svojim snagama i darovima pridonose na svojem području promicanju pravih kršćanskih vrijednosti koje trebaju prožimati čitavo društvo, a osobito mlade generacije pred kojima je budućnost, te da kroz obrazovanje i odgoj ne zaborave i na duhovne vrijednosti koje se, na žalost, u ovom materijaliziranom svijetu i društvu potiskuju, dok u prvi plan dolaze zarada i profit. Obitelji je pozvao da radosno i hrabro prihvaćaju nove živote koje im Bog daruje kako ovaj lijepi dio naše drage domovine ne bi jednog dana bio pretvoren u pustoš ili prepušten drugima koji ne bi znali cijeniti ono što je nama vrijedno i sveto.