BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Sveta misa zahvalnica za novog biskupa

Sveta misa zahvalnica u povodu imenovanja novog varaždinskog biskupa slavljena je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu V. korizmene nedjelje 25. ožujka. Misno slavlje u zajedništvu s djelatnicima Biskupskog ordinarijata u Varaždinu i umirovljenim svećenicima predvodio je dijecezanski upravitelj Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina. Pozdravljajući nazočne vjernike mons. Godina kazao je kako su se okupili da bi Bogu zahvalili na velikom daru koji je primila proteklih dana mjesna Crkva, a to je dar novog biskupa. Podsjetio je da je 20. ožujka papa Benedikt XVI. imenovao mons. Josipa Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa.

U homiliji je mons. Godina podsjetio kako korizmeno vrijeme poziva čovjeka da promijeni svoj način razmišljanja i način života, te da uskrsne kao novi, drugačiji, bolji čovjek na novi život. Potaknuo je okupljene da se međusobno ne osuđuju i ne razjedinjuju te da pokažu svoje milosrđe i pomoć svima koji su u okovima grijeha i nevolja. "Kao što nas Bog po svom milosrđu prihvaća i oslobađa od grijeha, tako smo i sami pozvani međusobno se prihvaćati. Ako živimo takvim novim i pomirenim životom, to će onda biti istinska proslava Uskrsa. Ako ćemo i mi biti pravi službenici koji će pomagati ljudima da izađu iz okova grijeha, tada ćemo i mi ispuniti svoju zadaću, koju smo dobili od Gospodina", zaključio je mons. Godina.

U molitvenom zazivu vjernika izrečena je zahvala Gospodinu za novog mjesnog biskupa te molitva za dar mudrosti Duha Svetog novom biskupu. Tijekom svete mise prikupljani su milodari za izgradnju Caritasovog centra u Varaždinu. Po pismu i pozivu predsjednika Biskupijskog Caritasa, mons. Ivana Godina, prikupljeni milodari na misama V. korizmene nedjelje u svim župnim crkvama Varaždinske biskupije namijenjeni su budućem centru Biskupijskog Caritasa u Varaždinu.

Na kraju svete mise mons. Godina kazao je kako je mjesna Crkva tijekom proteklih sedam mjeseci po smrti prvog biskupa Marka Culeja iščekivala novog pastira, te je stoga pozvao nazočne da radost i zahvalnost Bogu izraze i zahvalnom pjesmom "Tebe Boga hvalimo". Na kraju slavlja nazočni su mogli uzeti nedjeljni liturgijski listić varaždinske katedrale, koji uređuje vlč. Antun Štefan, a koji je ove nedjelje posvećen novom biskupu Josipu Mrzljaku.

V. korizmene nedjelje na svetim misama u crkvama diljem Varaždinske biskupije zahvaljivalo se i molilo za novog biskupa. Po pismu i pozivu kancelara biskupije mons. Antuna Perčića župama i samostanima, u crkvama na području biskupije molilo se za novog biskupa na misnim slavljima, koja su zaključena zahvalnom himnom "Tebe Boga hvalimo". Svećenici, redovnici, redovnice i vjernici Vaaždinske biskupije ujedno su pozvani na svečano misno slavlje tijekom kojeg će novi biskup preuzeti svoju službu. Slavlje ustoličenja održava se u subotu 31. ožujka s početkom u 11 sati u varaždinskoj katedrali.