BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Osnovani odbori za provedbu svečanog ustoličenja

Mons. Josip Mrzljak, kao novoimenovani varaždinski biskup, u srijedu 21. ožujka po prvi je put pohodio sjedište biskupije u Varaždinu, gdje se u Biskupskom ordinarijatu susreo s dijelom dijecezanskih svećenika. Biskup Mrzljak održao je susret s dvadesetak svećenika Varaždinske biskupije - djelatnicima Ordinarijata i dekanima.

Novog biskupa pozdravio je biskupijski upravitelj mons. Ivan Godina, čestitavši mu na imenovanju u ime mjesne Crkve i kazavši kako ga svećenici i vjernici biskupije primaju radosna i otvorena srca. Podsjetio je da je mons. Mrzljak svoju svećeničku službu započeo kao kapelan u Koprivnici na području današnje Varaždinske biskupije, koja je nastala prije deset godina podjelom Zagrebačke nadbiskupije, u kojoj je bio pomoćni biskup u proteklih sedam godina.

Biskup Mrzljak kazao je kako je svoj posjet Varaždinu želio započeti jutarnjom svetom misom u kapeli biskupskog dvora moleći Boga za snagu i svjetlo Duha Svetog za novu službu, kao i za blagopokojnog biskupa Marka Culeja s kojim je bio prijateljski povezan.

Na susretu je bilo riječi o pojedinostima svečanosti njegova ustoličenja u subotu 31. ožujka u 11 sati u varaždinskoj katedrali, te su osnovani posebni odbori koji će izvršiti potrebne zadaće.

Uz svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Varaždinske biskupije na slavlje će biti pozvani hrvatski nad/biskupi, te nad/biskupi iz susjednih država, kao i predstavnici državne i lokalne vlasti na području Varaždinske biskupije te drugi uzvanici i gosti.

Slavlje će započeti svečanom procesijom i ulaskom u katedralu Uznesenja BDM. Mons. Josipa Mrzljaka u službu varaždinskog biskupa uvest će zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a pročitat će se i bula pape Benedikta XVI. o imenovanju novog varaždinskog biskupa. U nastavku euharistijskog slavlja homiliju će uputiti biskup Mrzljak, nakon čega će predstavnici 11 biskupijskih dekanata sudjelovati u molitvama vjernika i prinosu darova. Na kraju slavlja čestitke i dobrodošlicu uputit će predstavnici dijecezanskog klera, redovničkih zajednica i vjernika laika mjesne Crkve. Za tu prigodu tiskat će se poseban liturgijski vodič s molitvama i pjesmama slavlja.

Na susretu je također predstavljen novi biskupski grb mons. Mrzljaka, u čijem je središtu pročelje varaždinske katedrale, a sadrži i njegovo biskupsko geslo "Bonum facere", odnosno "Činiti dobro".

Dogovoreno je da se župnim uredima na području biskupije uputi pismo u kojem će župnici biti pozvani da u župnim crkvama predvode svete mise zahvalnice za novog biskupa, a zahvalno misno slavlje slavit će se i u varaždinskoj katedrali u nedjelju 25. ožujka.

Također, predstavnici javnih medija, koji žele pratiti svečanost ustoličenja, trebaju se za akreditacije do 28. ožujka prijaviti Uredu za pastoral u medijima Varaždinske biskupije na tel. 042 314-158 ili na e-mail krunoslav.novak@vz.t-com.hr.