BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Novi varaždinski biskup Josip Mrzljak u prvom pohodu biskupijskom sjedištu

Novoimenovani varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u srijedu 21. ožujka pohodio je sjedište biskupije u Varaždinu, gdje se u Biskupskom ordinarijatu susreo s dijelom dijecezanskih svećenika i predstavnicima javnih medija, razgledao varaždinsku katedralu, gdje se pomolio na grobu prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, služio svetu misu u kapeli biskupskog dvora te posjet zaključio objedom u Svećeničkom domu.

Nakon jutarnje svete mise u kapeli biskupskog dvora novi biskup predstavio se na susretu sa svećenicima - djelatnicima Ordinarijata i dekanima. Novog biskupa pozdravio je biskupijski upravitelj mons. Ivan Godina pozvavši ga da se osjeća kao kod kuće među svojima. Biskup Mrzljak naglasio je da želi na prvo mjesto svog služenja staviti zajedništvo mjesne Crkve, osobito sakramentalno zajedništvo svećenika. Zatim je bilo riječi o pojedinostima održavanja svečanosti njegova ustoličenja u subotu 31. ožujka u 11 sati u varaždinskoj katedrali, te su osnovani posebni odbori.

Na početku susreta s izvjestiteljima lokalnih i nacionalnih medijskih kuća predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral u medijima vlč. mr. Krunoslav Novak predstavio je životopis biskupa Mrzljaka i njegov biskupski grb te je pročitao brzojav s čestitkom i izrazima dobrodošlice varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Obraćajući se nazočnima biskup je kazao da ga tijekom služenja Crkvi trajno vodi jedno od gesla blaženog kardinala Alojzija Stepinca "Ništa ne tražiti, ništa ne odbiti". \\"Stoga sam se stavio na raspolaganje Crkvi kako bih joj služio po Božjoj milosti\\", rekao je biskup dodavši da je kao jedan od najbližih suradnika kardinala Josipa Bozanića u proteklih osam godina stekao iskustvo u sudjelovanju u vođenju jedne biskupije. Istaknuo je da se u Varaždinskoj biskupiji nikako ne osjeća kao stranac, nego kao onaj koji je došao među svoje jer se poznaje gotovo sa svim svećenicima, a s blagopokojnim biskupom Markom imao je i prijateljske odnose. Kazao je kako mu je osobito drago što može naslijediti jednog takvog dobrog čovjeka i biskupa. \\"Da sam domaći osjetio sam i u prvim čestitkama, pozdravima i razgovorima. Osjećam da sam prihvaćen pa i sam s radošću prihvaćam novo služenje, koje ću započeti kroz desetak dana\\", rekao je biskup Mrzljak te pozvao medije na dobru suradnju u izvješćivanju, kako bi se javnosti predstavile ponajprije istinite vijesti, a Crkva će se potruditi da to budu dobre vijesti. Podsjetio je na svoje biskupsko geslo "Činiti dobro" istaknuvši kako zaista želi svakome čovjeku bez obzira na različitosti činiti dobro u svakom pogledu u svojoj službi biskupa u prekrasnom gradu Varaždinu.

Potvrdno je odgovorio na pitanje je li bio iznenađen imenovanjem, te je kazao kako je uvijek nastojao služiti Crkvi i iz vjere prihvaćati dodijeljene službe, a ne ih odbijati i na neki način bježati iz prvih redova. "Kršćani to ne čine te ću stoga uvijek prihvatiti ono što Crkva traži od mene s pouzdanjem u Gospodina, kako je to činio i blaženi Alojzije", istaknuo je pritom. Na upite hoće li nastaviti započete biskupijske projekte, odgovorio je kako će se upoznati s planovima i prioritetima te nastaviti činiti sve ono što je dobro za biskupiju. Odgovarajući na pitanje o povratu crkvene imovine, konkretno zgrade uz katedralu u kojoj je fakultet informatike, biskup Mrzljak kazao je kako će se tom pitanju pristupiti postupno da bi se riješilo za dobro sviju. Pritom je naglasio kako je Crkva dio ovog naroda kojem želi služiti, a ne neko strano tijelo, kojem se treba dati nešto što nije zaslužio. "Crkva je ovdje stoljećima i želi obrazovati i odgojiti čovjeka koji će svoje znanje koristiti na dobro", rekao je biskup te istaknuo da će mu najvažnije svakako biti pastoralno-liturgijsko biskupsko služenje, koje će započeti u predstojećem vazmenom vremenu i kroz pohode župama prigodom podjele sakramenta krizme. Zahvalio je mons. Godini na službi upravitelja biskupije kroz proteklih sedam mjeseci kazavši kako se nada daljnjoj suradnji.