BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Mons. Josip Mrzljak preuzeo službu varaždinskog biskupa

"Moj plan izrečen je i zapisan pred skoro dvije tisuće godina, a zadao ga je Čovjek iz Nazareta", istaknuo je novi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na svečanosti preuzimanja službe u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu u subotu 31. ožujka. Svečanost je započela procesijom iz Biskupskog ordinarijata do prepune katedrale, u kojoj je sudjelovalo više od 200 svećenika Varaždinske biskupije, Zagrebačke nadbiskupije, sestrinske Požeške biskupije i drugih biskupija, kao i redovničkih provincija, te 23 nad/biskupa iz Hrvatske i inozemstva. Na ulazu u katedralu, uz mnoštvo vjernika, procesiju su pozdravili pripadnici Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec u svečanim odorama.

"Dostojan i prikladan za novu službu"

Na početku misnog slavlja pozdravnu riječ uputio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, kazavši kako Crkva varaždinska danas zahvaljuje Bogu i slavi susret sa svojim novim pastirom. Podsjetio je da je nakon smrti prvog varaždinskog biskupa, mons. Marka Culeja, Sveti Otac 20. ožujka imenovao mons. Josipa Mrzljaka, dosadašnjeg pomoćnog zagrebačkog biskupa, za novoga pastira varaždinske Crkve. Pozvao je apostolskog nuncija mons. Francisca Javiera Lozana da obznani Zboru konzultora i narodu Božjem Apostolsko pismo pape Benedikta XVI. Nakon što je nuncij Lozano pročitao bulu na latinskom, prijevod na hrvatski jezik pročitao je preč. Ivan Košćak, kanonik i župnik iz Svetog Ilije. U buli Papa ističe kako je novi pastir među vjernicima metropolitanske Crkve zagrebačke dobro i pravo djelovao tražeći Boga svim srcem te se čini dostojnim i prikladnim za tu službu. Na savjet Kongregacije za biskupe Sveti Otac ga je razriješio veza s kaltadrijskom Crkvom i službe pomoćnog biskupa zagrebačke nadbiskupije te postavio biskupom varaždinske crkvene zajednice sa svim pravima i ovlastima što mu pripadaju i dužnostima koje ga po zakonu vežu. Nuncij Lozano ujedno je pročitao pismo pročelnika Kongregacije za biskupe kardinala Ivana Krstitelja Rea metropolitu Bozaniću o imenovanju novog biskupa biskupije koja je podložna njegovoj metropolitanskoj vlasti.

Uskrsni dar varaždinskoj Crkvi

"Dok zahvaljujemo Svetom Ocu za novog varaždinskog biskupa, taj uskrsni dar Crkvi varaždinskoj, u ime Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine i Zagrebačke nadbiskupije čestitam svom dosadašnjem vrijednom pomoćnom biskupu na povjerenju koje mu je Papa iskazao izabravši ga i postavivši na čelo ove mlade biskupije", rekao je kardinal Bozanić te biskupu Josipu zahvalio na odanom vršenju dosadašnje službe i zaželio mu, uz molitvu Bogu, da povjerenu crkvenu obitelj trajno izgrađuje u istini i svetosti. Ujedno je pozvao Crkvu varaždinsku - svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike da novoga pastira, kojeg im Papa šalje, prime s poštovanjem i ljubavlju. "Brate biskupe Josipe, preuzmi dodijeljenu Ti katedru varaždinskih biskupa i povedi ovaj narod u euharistijsko slavlje", poručio je novom biskupu te s njime uz čestitku izmijenio cjelov mira, što je popraćeno velikim pljeskom mnoštva nazočnih.

Biskup Mrzljak zatim je predvodio svečano euharistijsko veleslavlje u zajedništvu s velikim brojem svećenika, te uz sudjelovanje više desetaka redovnica iz raznih zajednica i nazočnost brojnih gostiju, uzvanika i drugih vjernika

"Nakon dobrih temelja lakše graditi dalje"

Na početku svoje homilije biskup Mrzljak uputio je srdačan pozdrav i zahvalnost svima nazočnima. Ponajprije je zahvalio Bogu za dar vjere koju je baštinio u svojoj obitelji. Kazavši kako dolazi predsjedati mladoj 10-godišnjoj varaždinskoj Crkvi, nakon što je Otac nebeski pozvao k sebi prvog pastira Marka Culeja, istaknuo je da su u mnogim biskupijama prvi biskupi zacrtali put kojim treba ići pa je nakon dobrih temelja lakše graditi dalje. Pozdravio je i zahvalio na nazočnosti kardinalu Bozaniću, svom zareditelju za biskupa, nunciju Lozanu, kojeg je zamolio da Svetom Ocu prenese izraze zahvale i odanosti, braći biskupima iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije i Vojvodine, izaslanicima spriječenih biskupa, te svim svećenicima, osobito onima mjesne Crkve, istaknuvši kako im ponajprije želi biti brat, a onda i biskup. Pozdravio je i svećeničke i redovničke kandidate i kandidatice, sjemeništarce i bogoslove, koje biskupija ima lijepi broj, poručivši im da ustraju na putu kojim su krenuli jer ih Crkva i narod trebaju. Pozdrav je uputio i izaslaniku zagrebačko-ljubljanskog pravoslavnog metropolita Jovana Pavlovića, protojereju stavroforu Marinku Juretiću. Pozdravio je kršćanski Božji narod kazavši kako bez njegove vjere njihove službe ne bi imale smisla. Osobito je pozdravio brojne predstavnike javnog života, među kojima i predsjednika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, ministra Božu Biškupića, izaslanika predsjednika države Vladimira Lončarevića te župane i gradonačelnike s područja biskupije, izrazivši spremnost na suradnju za dobrobit svakog čovjeka.

"Moj plan je zadao Čovjek iz Nazareta"

U nastavku homilije biskup Mrzljak kazao je da je Crkva Božja stvarnost i Božje djelo, ali se sastoji od ljudi. Istaknuo je da Katolička Crkva živi u hrvatskom narodu skoro četrnaest stoljeća, te je čuvala njegovu kulturu i nacionalnu svijest i onda kada su je mnogi nastojali zatrti. "O tome je na području ove biskupije u lepoglavskom zatvoru, tijekom pet godina uzništva, svjedočio i zagrebački nadbiskup, danas bl. Alojzije Stepinac, suzaštitnik ove biskupije", podsjetio je biskup dodavši da Crkva i danas želi pridonijeti boljitku i napretku društva odgajajući poštenog i dobrog kršćanina koji će sudjelovati u izgradnji društva u kojem živi.
Kazao je kako je uobičajeno da se od čovjeka na početku nove službe očekuje plan i program i nešto novo. "No, tu znatiželjnike moram razočarati i reći da je moj plan izrečen i zapisan pred skoro dvije tisuće godina. Taj plan zadao je Čovjek iz Nazareta. Netko može taj plan nazvati konzervativnim, ali Crkva taj plan nastoji izreći jezikom razumljivim čovjeku svakoga vremena, svakoga staleža i svake naobrazbe", naglasio je biskup. Osvrnuo se i na dokument Drugog vatikanskog sabora o Crkvi u suvremenom svijetu koji ističe kako su pred suvremenim razvojem svijeta sve brojniji oni koji postavljaju najtemeljitija pitanja poput 'Što je čovjek?'. Podsjetio je kako Crkva vjeruje da Krist po svojem Duhu pruža čovjeku svjetlo i snagu da može odgovoriti svom vrhovnom pozivu. "Crkva vjeruje da se u njezinu Gospodinu i Učitelju nalazi ključ, središte i cilj sve ljudske povijesti. Na dnu svih promjena nalazi se mnogo toga što je nepromjenjivo i što ima svoj najdublji temelj u Kristu, koji je isti jučer, i danas i uvijek", rekao je biskup te u nastavku ukratko predstavio i dokument Drugog vatikanskog sabora o pastoralnoj službi biskupa istaknuvši da je velika zadaća pred svakim biskupom. "Osjećam se slab i nedostojan ove službe, ali je prihvaćam s velikom vjerom u Onoga koji reče 'Ne izabraste vi mene, nego ja vas…' (Iv 15,16), rekao je biskup te Oca nebeskog zamolio da bude s njime u službi do kraja.

Da svaki vjernik donese istu odluku: Činiti dobro

U molitvi vjernika i prinosu euharistijskih darova na oltar sudjelovali su u narodnim nošnjama predstavnici svih 11 biskupijskih dekanata, a na kraju slavlja upućeni su pozdravni govori biskupu s uručenjem darova u ime klera, redovništva i laika Varaždinske biskupije. Najprije je zahvalu na novom biskupu uputio mons. Ivan Godina, dosadašnji biskupijski upravitelj, uputivši biskupu Mrzljaku u ime mjesne Crkve riječi dobrodošlice u katedrali u gradu baroka, cvijeća i glazbe. Zaželio je da njegov put kojim danas kreće, bude u srcu puka prepoznat kao put nade, pouzdanje, vjere i dobrog Pastira, te da svaki vjernik potaknut biskupovim geslom donese istu odluku 'činiti dobro'. Naglasio je da je mlada biskupija s nestrpljenjem očekivala svog novog biskupa moleći se usrdno Bogu da joj podari pastira koji će je voditi smjelo i odlučno, ali s mnogo ljubavi, vjere i pouzdanja u našeg nebeskog Oca. Uputio je molitvu nebeskom Ocu da blagoslovi novog biskupa, te mu da potrebnu snagu, mudrost i duboku predanost za službu za koju je odabran. "Neka Vaše geslo 'Činiti dobro' odjekne u duši svakog i donese svakim danom sve više svjetla i radosti, kao i Božjeg blagoslova", poručio je mons. Godina.

Bog učinio dobro poslavši dobrog čovjeka

Pozdravljajući novog biskupa, vlč. Stjepan Najman, župnik župe sv. Nikole u Varaždinu, kazao je kako se prezbiteri Varaždinske biskupije raduju njegovu dolasku, srdačno ga pozdravljaju i dočekuju s čestitkom. "Nakon tolikih vjerničkih molitava za dobroga pastira i učitelja istine, Bog nam je uistinu učinio dobro poslavši nam Vas - po općem uvjerenju mnogih koji Vas poznaju - dobroga čovjeka. Pod Vašim geslom 'Činiti dobro' želimo se sabirati i skupljati mrvice svoje dobrote kao zrna pšenice, da se sjedinimo u jedan dobar kruh za sveti stol žrtve euharistijskog zajedništva", rekao je vlč. Najman.

"Vaš dolazak potvrđuje da Duh Božji nije podijeljen na biskupije"

U ime redovnika i redovnica s područja Varaždinske biskupije s. Zdenka Pezer, klanjateljica Krvi Kristove iz samostana u Ivanečkom Vrhovcu, kazala je kako se "po Vašem dolasku jasno čita da Duh Božji nije podijeljen na pokrajine niti biskupije, jer svi smo jedno u Kristu Isusu, u jednoj katoličkoj - hodočasničkoj Crkvi". Dodala je kako redovnice i redovnici biskupije obećaju da će mu biti podrška i suradnici na pastoralnom i svakom drugom planu. "Molitveno-duhovna potpora naših zajednica bit će ona nezamjenjiva snaga koja će vas trajno pratiti. U poslanju biskupskog služenja Varaždinskoj biskupiji podržavaju Vas sve redovničke zajednice, žele i mole Vam Duh mudrosti, jakosti i pronicavosti", istaknula je. Pozdravni govor u ime laika Varaždinske biskupije uputila je Ivana Flajs, vjeroučiteljica iz Koprivnice, mjesta prve kapelanske službe mons. Mrzljaka, koja je kazala kako su svi vjernici laici pozvani da otkrivaju putove koji će omogućiti da zahtjevi kršćanskog nauka i života prožmu cjelokupnu društvenu zbilju. U ime laika obećala je da će pojedinačno ili okupljeni u društvima i katoličkim udrugama i dalje raditi na tome da svi ljudi upoznaju i prihvate Božju poruku spasenja, vođeni njegovim biskupskim geslom 'Činiti dobro'.

Osobita zahvala dosadašnjem upravitelju

Na kraju slavlja svima je nazočnima na sudjelovanju u svečanosti zahvalio biskup Mrzljak, kazavši kako je euharistija ponajprije zahvala Bogu te je u nju stavio sve one kojima zahvaljuje za mnoga dobra. Osobitu zahvalu uputio je mons. Godini, dosadašnjem dijecezanskom upravitelju biskupije u proteklih sedam mjeseci, kancelaru mons. Antunu Perčiću i njihovim suradnicima, kazavši kako očekuje njihovu daljnju suradnju i pomoć. Zahvalio je na svim riječima i darovima dobrodošlice, kao i na pastirskom štapu, daru Zagrebačke nadbiskupije, s kojim je nastupio u novoj službi. Posebno je zahvalio svojoj sestri i rodbini te vjernicima iz župa Krašić, gdje je odrastao, i Sesvetski Kraljevac, gdje je 18 godina bio župnikom. Zahvalu je uputio i predvoditeljima liturgijskoga pjevanja za koje je istaknuo kako su potvrdili da je Varaždin grad glazbe. Pjevanje su predvodili katedralni zborovi "Chorus angelicus" i "Chorus liturgicus", orkestar katedrale i Dječji kvintet Horvat iz župe Sveti Juraj na Bregu pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca, koji je za tu prigodu uglazbio biskupovo geslo "Bonum facere - Dobro činiti". Zahvalio je svima koju su sudjelovali u organizaciji svečanosti te zazvao na okupljen vjernički puk Božji blagoslov, a po izlasku iz katedrale među Božji narod svima je udijelio svoj pastirski blagoslov. Nakon svete mise i na zajedničkom objedu u varaždinskom hotelu "Turist" biskupu Mrzljaku brojni predstavnici crkvenog i svjetovnog života uputili su čestitke i predali prigodne darove.